01/08/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Με πρωτοβουλία ΗΠΑ τριμερής διάσκεψη για East Med

Πυκνώνουν οι διεργασίες ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία και Ιερουσαλήμ για ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Λίγες μέρες μετά τη δεύτερη σύνοδο στο Κάιρο του East Gas Med Forum, η Ουάσιγκτον, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, ανέλαβε πρωτοβουλία, για την πραγματοποίηση ενεργειακής διάσκεψης στην Αθήνα, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, στις 7 του μηνός συναντώνται στην Αθήνα οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώ στη διάσκεψη των τριών θα συμμετάσχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάρον.

Την επίσκεψη στην Ελλάδα του αρμόδιου για τα ενεργειακά ζητήματα υφυπουργού ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνοντας ότι ο Φάρον θα περιοδεύσει και σε Ιορδανία και Λίβανο. Η διάσκεψη των 3 + 1, όπως αναφέρουν πηγές, θα έχει επίσης και την υποστήριξη από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ενώ μία μέρα νωρίτερα στις 6 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τον Φράνσις Φάρον. Ο τελευταίος θα έχει συνομιλίες και με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία και τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενεργειακή διάσκεψη των 3 +1 πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα και έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Η ενεργειακή συμμαχία που χτίζεται ανάμεσα στις τρεις χώρες υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία κλιμακώνει την προκλητικότητα της απέναντι στην Κύπρο και τις έρευνες υδρογονανθράκων που πραγματοποιούνται στην ΑΟΖ.

Στην υπουργική ατζέντα των Χατζηδάκη, Στάινιτς, Λακκοτρύπη και Φάρον περιλαμβάνεται φυσικά και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, για τον οποίο υπάρχει εκφρασμένη πολιτική βούληση των χωρών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την υλοποίηση του. Πηγές θέλουν πως με την ενεργειακή διάσκεψη της Αθήνας οι τρεις κυβερνήσεις θα επιδιώξουν να επικοινωνήσουν εκ νέου τη βούληση τους και στη Ρώμη, η οποία έχει παγώσει τις όποιες κινήσεις της για την υποδοχή του αγωγού East Med.

Υπενθυμίζεται ότι το project του αγωγού προβλέπει τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Η σημαντικότερη εκκρεμότητα για τη δρομολόγηση του έργου είναι η υπογραφή διακρατικής συμφωνίαςμεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Ιταλίας.Πηγή: www.euro2day.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Χώρες > ΗΠΑ