26/07/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Πρέπει να δοθεί ή όχι παράταση στις φορολογικές δηλώσεις;

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

Ο Ιούλιος πλησιάζει προς το τέλος του και μαζί με αυτόν εκπνέει και η βασικότερη προθεσμία, αυτή της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα που έχουν στη διάθεσή τους τα νομικά πρόσωπα, αλλά και τα περισσότερα φυσικά πρόσωπα για να ολοκληρώσουν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Βέβαια, το εάν θα πρέπει να πάρει παράταση η υποβολή τους ή όχι, είναι κάτι που ενδεχομένως θα πρέπει να το απαντήσουν άλλοι φορείς πέραν του Υπουργείου Οικονομικών, αφού ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης υποβολής της δήλωσης του φορολογούμενου.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει από αυτό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τις βεβαιώσεις για τις κρατήσεις clawback και rebate του Β’ εξαμήνου, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μόλις εχθές!!! Όλοι λοιπόν οι φορολογούμενοι που πληρώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (μικροβιολόγοι, φυσικοθεραπευτές, κ.λπ.), μέχρι προχθές δεν μπορούσαν να υποβάλλουν δήλωση, αφού ήταν αδύνατο να υπάρχει προσέγγιση στα αποτελέσματα της ατομικής επιχείρησης ή του νομικού προσώπου. Το πρόβλημα το είχαμε επισημάνει στο άρθρο μας «Τα προβλήματα με την εκκαθάριση στον ΕΦΚΑ» που είχαμε δημοσιεύσει στις 5/7/2019 και λύση δυστυχώς δόθηκε μόλις προχθές.

Στην περίπτωση αυτή, ο φορολογούμενος έχει στη διάθεσή του του μόλις 4 ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου, για να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση, με τις δηλώσεις να έχουν ξεκινήσει τυπικά από τον Μάρτη μήνα!!! Και σαν να μην φτάνει αυτό, θα πρέπει να υποβάλλει τη δήλωσή του το διάστημα 26/7-29/7, ενώ παράλληλα θα κληθεί να πληρώσει την πρώτη δόση δύο ημέρες μετά, αφού αυτή πληρώνεται στις 31/7.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του νέου Υφυπουργού Οικονομικών ήταν αρνητικές σε οποιοδήποτε σενάριο ενδεχόμενης παράτασης της διαδικασίας, αλλά πριν την οριστική άρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψιν του το πρόβλημα που αντιμετώπισαν δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένων που δεν μπορούσαν να υποβάλλουν ορθά τη δήλωσή τους λόγω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Επίσης, θα πρέπει να λάβει υπόψιν το γεγονός ότι τον Ιούλιο λήγουν μια σειρά άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως είναι το ΦΠΑ Β’ τριμήνου 2019 των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, αλλά και αρκετές άλλες.

Επιπλέον, θα πρέπει να σκεφτεί ότι ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε κατά πολύ να εκδώσει τις σχετικές βεβαιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών χρήσεως 2018 κι έτσι όλοι οι επαγγελματίες καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής, αφού το δεδομένο αυτό πρέπει να καταχωρηθεί στα βιβλία και φυσικά να συμπεριληφθεί στο έντυπο Ε3. Και επιπλέον, στις 8 Ιουλίου ο ΕΦΚΑ θυμήθηκε να κάνει την εκκαθάριση των εισφορών χρήσεως 2018 κι έτσι, μέσα σε όλα, έπρεπε να γίνουν οι σχετικές επισκέψεις στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, αλλά και να δοθούν οι σχετικές εξηγήσεις στους πελάτες για το πώς προέκυψε η εκκαθάριση αυτή.

Συγκριτικά με τα περυσινά στοιχεία υπολογίζεται ότι δεν έχουν υποβληθεί περίπου 600.000 φορολογικές δηλώσεις. Πολλές από αυτές αφορούν τον μεγάλο κλάδο που προαναφέραμε. Επιπλέον, αρκετές από αυτές αφορούν μέλη εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίοι είναι οι τυχεροί της υπόθεσης, αφού έχουν περισσότερες μέρες στη διάθεσή τους για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.

Αξίζει για άλλη μία χρονιά να υπενθυμίσουμε ότι τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής είναι τα εξής :

  • Αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί λογιστικά βιβλία ή τηρεί, αλλά από τη δήλωση δεν προκύπτει φόρος για πληρωμή, η δήλωση δηλαδή είναι μηδενική ή πιστωτική.
  • Αυτοτελές πρόστιμο 250 ευρώ εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
  • Αυτοτελές πρόστιμο 500 ευρώ εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
  • Προσαύξηση 0,73 % για κάθε μήνα εκπρόθεσμης πληρωμής του φόρου.

Στο παρασκήνιο των δηλώσεων περιμένουμε σήμερα το κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος, αλλά και τις αναπροσαρμογές στη ρύθμιση των 120 δόσεων με κερδισμένα τα νομικά πρόσωπα, αφού πλέον θα περιλαμβάνονται κι αυτά στην εφαρμογή.

Οι αλλαγές που θα περιλαμβάνει είναι λίγο πολύ γνωστές, για αυτό δεν θα τις αναλύσουμε στο σημερινό μας άρθρο, μέχρι να δούμε το τελικό και ψηφισμένο κείμενο του νομοσχεδίου. Βέβαια, πρόκειται για εξαγγελίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, είτε προς τη θετική, είτε προς την αρνητική κατεύθυνση. Θα τις αναλύσουμε όλες μαζί σε επόμενά μας άρθρα.

Καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΟΠΥΥ, Φορολογικές δηλώσεις, ΕΦΚΑ, Παράταση προθεσμίας