11/07/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Πιο κοντά στη μείωση επιτοκίων η Fed

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έκριναν ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αβεβαιότητες και τα καθοδικά ρίσκα στο outlook της αμερικανικής στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μια μείωση επιτοκίου βραχυπρόθεσμα.

«Πολλοί έκριναν ότι θα είναι επιβεβλημένη η επιπρόσθετη νομισματική διευκόλυνση βραχυπρόθεσμα αν οι τελευταίες εξελίξεις διατηρηθούν και συνεχίσουν να επιβαρύνουν το οικονομικό outlook» αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 18ης και 19ης Ιουνίου.

«Αρκετοί» αξιωματούχοι ανέφεραν πως μια μείωση επιτοκίου βραχυπρόθεσμα είναι επιβεβλημένη από τη σκοπιά της διαχείρισης κινδύνου επειδή «θα βοηθούσε να απορροφηθούν οι συνέπειες από πιθανά μελλοντικά σοκ στην οικονομία».

Όπως μεταδίδει στο Bloomberg, τα πρακτικά αποκαλύπτουν επίσης την εντεινόμενη ανησυχία των μελών της Fed για τον πληθωρισμό. Πολλοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορεί να κυμαίνονται κάτω από στόχο του 2%.

Πάουελ: Ετοιμη να δράσει η Fed

Οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και την αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», τόνισε νωρίτερα ο Τζερόμ Πάουελ, υπογραμμίζοντας πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει για να διατηρήσει την δεκαετή οικονομική επέκταση.

«Η διαφαινόμενη πρόοδος στο εμπόριο μετατράπηκε σε περισσότερη αβεβαιότητα και οι επαφές μας από τον επιχειρηματικό και αγροτικό τομέα μετέφεραν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στο εμπόριο» ανέφερε ο κ. Πάουελ σε ομιλία του στο Κογκρέσο, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν επιβραδυνθεί κάπως.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος προειδοποίησε ότι έχει «μετριαστεί» και η συνολικότερη ανάπτυξη, ενώ «υπάρχει ο κίνδυνος ο αδύναμος πληθωρισμός να είναι ακόμα πιο επίμονος από ότι αναμένεται αυτή τη στιγμή» και να μην αποδειχθεί παροδικός όπως έχουν υποστηρίξει πολλάκις αξιωματούχοι της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο επίπεδο του 2,25% με 2,5% ενώ έστειλε σήμα ότι είναι έτοιμη να δράσει αν επιδεινωθούν οι συνθήκες.Πηγή: www.euro2day.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Χώρες > ΗΠΑ