14/06/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Ο χρόνος για τους εμμίσθους δικηγόρους στην κοινωνική ασφάλιση έχει σταματήσει

Πέρασαν τρία και πλέον χρόνια από τη θέσπιση του N.4387/2016 (12.5.2016) και έξι και πλέον μήνες από τη θέσπιση του N.4578/2018 που τροποποιεί τις εισφορές μας υπέρ ΕΤΕΑΕΠ και όμως οι 6.000 έμμισθοι δικηγόροι της χώρας (αλλά και άλλες κατηγορίες μηχανικοί, υγειονομικοί κ.λπ.) για το Υπουργείο Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Είναι πράγματι σα να σταμάτησε ο χρόνος:

1. Οι έμμισθοι του δημοσίου τομέα δεν έχουν καν ενταχθεί στο σύστημα των ΑΠΔ όπως επιβάλλει ο N.4387/2016 (άρθρο 38 παρ.7). Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι να στερούνται ατομικού λογαριασμού ασφάλισης και να αδυνατούν να λάβουν παροχές από τον ΕΦΚΑ, ακόμη και να υπολογιστεί η ανταποδοτική τους σύνταξη.

2. Οι έμμισθοι του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των ΑΠΔ (εγκύκλιος 28/2017 ΕΦΚΑ) δεν έχουν δει ακόμη τις μειώσεις του N.4578/2018 στις αποδοχές τους, καθόσον Υπουργείο και ΕΦΚΑ δεν έχουν προβεί στις τροποποιήσεις των πακέτων κάλυψης στις ΑΠΔ, ώστε να απεικονίζονται ορθά οι κρατήσεις. Στην ουσία ο ΕΦΚΑ εισπράττει από 1.1.2019 περισσότερα χρήματα τόσον από τον Εντολέα, όσον και από το Δικηγόρο.

3. Οι έμμισθοι δικηγόροι δεν μπορούν να λάβουν ανταποδοτική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, καθόσον με ευθύνη Υπουργείου και ΕΦΚΑ δεν μπορεί να συνυπολογιστεί σ' αυτήν η εργοδοτική εισφορά (3-5% επί αντιμισθίας) που καταβαλλόταν από το 2002 έως και το 2016. Προς το παρόν οι συντάξεις εκδίδονται με επιφύλαξη τροποποίησης:

4. Οι έμμισθοι δικηγόροι εξακολουθούν (όπως και χιλιάδες παράλληλα ασφαλισμένοι) να λαμβάνουν ειδοποιητήρια ΕΤΕΑΕΠ, παρότι εξαιρούνται της υποχρέωσης, αφού έχουν καλύψει την εισφορά μέσω των κρατήσεων επί της αντιμισθίας τους.

5. Μεγάλο μέρος των εμμίσθων δικηγόρων (κυρίως του δημοσίου τομέα) βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανασφάλιστο, ενώ για πολλούς εξαφανίστηκαν τα έμμεσα μέλη.

6. Οι έμμισθοι δικηγόροι, όπως και οι λοιποί επιστήμονες, δεν μπορούν να ρυθμίσουν με 120 δόσεις τυχόν οφειλές τους παλαιοτέρων ετών, γιατί όταν εισέρχονται στην πλατφόρμα, οι οφειλές τους απλά δεν υπάρχουν, θα πρέπει δε, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, να προσφεύγουν οι ίδιοι στο ΤΑΝ, ΤΥΔΑ, ΤΥΔΕ κ.λπ. και να αιτούνται την μεταφορά των οφειλών στο σύστημα. Ενώ τις οφειλές ενός εκάστου, πρέπει να τις υπολογίζει ένας υπάλληλος (από τους ελαχίστους που έμειναν) και να τις στέλνει. Πόσο σύγχρονο αλήθεια!

7. Οι έμμισθοι δικηγόροι είναι οι μοναδικοί ασφαλισμένοι που πληρώνουν εισφορές υπέρ ανεργίας και δεν μπορούν, όταν μείνουν άνεργοι, να λάβουν επίδομα ανεργίας, γιατί δεν τους το επιτρέπει η Υπουργική Απόφαση της κ. Αχτσιόγλου και το εισοδηματικό κριτήριο που θέτει. Περί αυτού έχει ασκηθεί και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το ΔΣΑ.

8. Οι έμμισθοι δικηγόροι είναι οι μοναδικοί ίσως ασφαλισμένοι (που πληρώνουν εισφορές μισθωτού) και δεν λαμβάνουν επιδότηση ασθένειας (κύησης και λοχείας), γιατί δεν έχει ακόμη θεσπιστεί (τρία χρόνια μετά) ο ενιαίος κανονισμός παροχών ΕΦΚΑ.

9. Τέλος και αυτονόητο είναι πως οι έμμισθοι δικηγόροι, μαζί με χιλιάδες άμισθους συναδέλφους τους, δεν μπορούν να λάβουν ληξιπρόθεσμες παροχές υγειονομικής περίθαλψης από τα τ. Ταμεία Υγείας Δικηγόρων, ακόμη και προ του 2012, γιατί ακόμη στον ΕΦΚΑ ασχολούνται με το ποιος είναι αρμόδιος. Ίσως το βρήκαν μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του Οργανισμού με το Ν.4611/2019 (γι' αυτούς που ξέρουν).

Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν τεθεί στην ηγεσία του Υπουργείου και των Φορέων με επανειλημμένες επιστολές του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Βερβεσού, αλλά και πολλές άλλες της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, ενώ οι συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις της Ένωσης έχουν, όπως φαίνεται, παντελώς αγνοηθεί.

Γι’ αυτό οι έμμισθοι δικηγόροι, όταν ακούνε για τα καλά του ασφαλιστικού συστήματος, τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι τουλάχιστον δύσπιστοι!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, Έμμισθοι δικηγόροι