31/05/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Φορολόγηση εισοδήματος ναυτικών και λίγες βασικές παρατηρήσεις για τη ρύθμιση 120 δόσεων στα ταμεία

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά - Τζίκα

Οι Ευρωεκλογές και ο πρώτος γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελούν παρελθόν, αλλά χωρίς εκλογές δεν θα μείνουμε. Αρχικά έχουμε τις επαναληπτικές εκλογές, όπου αυτό χρειάζεται, αλλά η έκπληξη έγινε με τις βουλευτικές, όπου οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν το παρών στην κάλπη και πάλι στις 7 Ιουλίου.

Αναμφίβολα, μια τέτοια προεκλογική περίοδος δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη και την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων. Η προσέλευση των φορολογούμενων, με βάση τα επίσημα στοιχεία, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η πρώτη παράταση να φαίνεται αναγκαία. Όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να δοθεί παράταση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 29/07/2019, που λήγει και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από το Υπουργείο Οικονομικών, οπότε είμαστε σε αναμονή.

Προτού ασχοληθούμε με τα βασικό θέμα του άρθρου μας, θα θέλαμε να κάνουμε μια μίνι αναφορά και στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι που έχουν παλαιότερες οφειλές θα μπορούν να τις ρυθμίσουν και να τις αποπληρώσουν. Μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν κάνει αίτηση ρύθμισης και κυρίως αυτοί οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη, χωρίς βέβαια να είναι ανησυχητικό αυτό, αφού η προθεσμία υποβολής της αίτησης για ρύθμιση λήγει στις 30/09/2019. Ωστόσο, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε δυο σημαντικές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ασφαλισμένοι που θα θελήσουν να ρυθμίσουν :

  • Όσοι είχαν εισφορές και το 2018, τις οποίες όμως δεν πλήρωσαν, θα πρέπει να περιμένουν την εκκαθάριση του ΕΦΚΑ, ώστε να συμπεριληφθούν κι αυτές στη ρύθμιση. Το ποσό των οφειλών του 2018, εάν γίνει ρύθμιση και δεν συμπεριληφθεί, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ στη συνέχεια, για να μην χαθεί η ρύθμιση και χάσουν την ευκαιρία που έχουν να νοικοκυρέψουν τις παλιές τους οφειλές.
  • Επίσης, η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο οφειλέτη να επιλέξει το ποσό της ρύθμισης, με ποιον τρόπο θα υπολογιστεί το κεφάλαιο και οι προσαυξήσεις: με τις ασφαλιστικές εισφορές που ίσχυαν από 01/01/2002 – 31/12/2016 ή με την κλίμακα προσδιορισμού των εισφορών από 01/01/2017 και μετά. Στην περίπτωση που ζητήσουν επανυπολογισμό, μπορεί το κεφάλαιο και οι προσαυξήσεις να μειώνονται έως και 85%, όμως παράλληλα επηρεάζουν και το ποσό της σύνταξης την οποία θα λάβουν όσοι θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. Οπότε, καλό θα είναι, προτού υπαχθούν στη ρύθμιση οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι, να επισκεφτούν έναν ειδικό σε θέματα συντάξεων, ώστε να μελετήσουν στα όρια του εφικτού κατά πόσο η αναπροσαρμογή θα επηρεάσει τη σύνταξή τους.

Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με δυο συγκεκριμένες ομάδες φορολογούμενων, τους ναυτικούς, άλλα και αυτούς οι οποίοι είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι και υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.

ΝΑΥΤΙΚΟΙ


Αρκετοί φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα φορολόγησης των ναυτικών, αφού η Ελλάδα είναι κατεξοχήν μια ναυτική χώρα. Οι ΠΟΛ.1072/2015 και ΠΟΛ.1084/2015 αναφέρονται στην κλίμακα φορολόγησης των ναυτικών και σε σημαντικές παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη, όπως για παράδειγμα πώς φορολογούνται τα εισοδήματα σε πλοία με ξένη σημαία.

Κατηγορία ιδιότητας Ναυτικών

Ανάλογα με την ιδιότητα που είχε ο ναυτικός τη χρήση που πέρασε, θα πρέπει να συμπληρώσει και το ανάλογο νούμερο στον κωδ. 201-202, ώστε να φορολογηθεί και με το ανάλογο ποσοστό φόρου.

1 -> Σε περίπτωση που εργάστηκε ως αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού

2 -> Σε περίπτωση που εργάστηκε ως κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού

3 -> Σε περίπτωση που εργάστηκε στην ίδια χρήση και ως αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού, αλλά και ως κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού

Κλίμακα φορολογίας Ναυτικών

Κατηγορία Πληρώματος

Φόρος

Κατώτερο πλήρωμα Εμπορικού Ναυτικού

10% επί των συνολικών αποδοχών

Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού

15% επί των συνολικών αποδοχών

Η παρακράτηση γίνεται σε όλους όσους εργάζονται σε πλοία με ελληνική σημαία ή εκτελούν εσωτερικές πλοές ανεξάρτητου σημαίας πλοίου.

Εισφορά Αλληλεγγύης Ναυτικών

Στα εισοδήματα των ναυτικών υπολογίζεται και εισφορά αλληλεγγύης βάσει του παρακάτω πίνακα:

Εισόδημα

Εισφορά Αλληλεγγύης

0-12.000

0,00%

12.001-20.000

2,20%

20.001-30.000

5,00%

30.001-40.000

6,50%

40.001-65.000

7,50%

65.001-220.000

9,00%

>220.000

10,00%


Καταβολή εισοδήματος σε άλλο νόμισμα

Σε περίπτωση που έχει γίνει η καταβολή του εισοδήματος σε άλλο νόμισμα, συμπληρώνεται στη δήλωση με μετατροπή του νομίσματος σε ευρώ, βάσει της ισοτιμίας κατά την ημέρα πληρωμής. Σε περίπτωση που γίνεται στον ναυτικό περιοδική καταβολή μισθών σε ξένο νόμισμα, η μετατροπή γίνεται βάσει της άμεσης ετήσιας ισοτιμίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ναυτικοί σε πλοίο με ξένη σημαία

Στην περίπτωση που κάποιος ναυτικός εργάζεται σε πλοίο με ξένη σημαία και αμείβεται από αυτό, θα πρέπει να συμπληρώσει χειροκίνητα τα ποσά, βάσει της επίσημης εκκαθάρισης μισθοδοσίας που έχει στα χέρια του απο την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην οποία εργάστηκε. Πιο αναλυτικά, θα πρέπει να συμπληρωθούν οι κωδικοί:

  • Κωδ. 263-264 (συνολικές καθαρές αποδοχές) του πίνακα 4Β, πέρα απο τους κωδικούς 255-256 που μπορεί να είναι συμπληρωμένοι λόγω εργασίας σε άλλη εταιρεία,
  • Κωδ. 265-266 για τον φόρο που καταβλήθηκε στο εξωτερικό.

Να τονίσουμε ότι λόγω του ότι πληρώθηκε στο εξωτερικό και δεν υπάρχει πληροφόρηση, δεν θα συμπληρωθεί στους κωδικούς 259-260.

Εισόδημα Ναυτικού με διπλή ιδιότητα σε πλοίο με ξένη σημαία

Σε περίπτωση που κάποιος ναυτικός έλαβε αμοιβή και σαν κατώτερο πλήρωμα, αλλά και σαν αξιωματικός την προηγούμενη χρήση σε πλοίο με ξένη σημαία, πέρα από το άθροισμα του καθαρού ποσού που θα είναι συμπληρωμένο στους Κωδ. 263-264, θα πρέπει να συμπληρωθεί και στον Κωδ. 267-268 μόνο το καθαρό εισόδημα που έλαβε σαν κατώτερο πλήρωμα.

Εισόδημα Ναυτικού με διπλή ιδιότητα σε πλοίο με ελληνική ή ξένη σημαία που εκτελεί εσωτερικές πλοές

Σε περίπτωση που κάποιος ναυτικός έλαβε αμοιβή και σαν κατώτερο πλήρωμα, αλλά και σαν αξιωματικός την προηγούμενη χρήση, πέρα από το άθροισμα του καθαρού ποσού που θα είναι συμπληρωμένο στους Κωδ. 255-256 ή 251-2, θα πρέπει να συμπληρωθεί και στον Κωδ. 253-254 μόνο το καθαρό εισόδημα που έλαβε σαν κατώτερο πλήρωμα.

Τέλος, ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο μας ταλαιπωρεί μέχρι και σήμερα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, είναι των υπαλλήλων και συνταξιούχων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, αστυνομικοί κ.λπ.) που λάβανε αναδρομικά ποσά τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Οι συγκεκριμένοι δεν μπορούν ακόμη να υποβάλλουν δηλώσεις, διότι θα πρέπει να περιμένουν τη μεταφορά των ποσών από τους κωδικούς 619-620, στους κωδικούς 617-618, ώστε να μην υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα ποσά αυτά.

Όπως αναφέρει και η Εγκύκλιος Α.1009/2019, θα πρέπει οι υπηρεσίες να στείλουν νέες βεβαιώσεις αποδοχών, ώστε να τροποποιήσουν τα ποσά. Επίσης, όσοι από αυτούς μέχρι τη μεταβολή των στοιχείων υπέβαλαν τις δηλώσεις τους και χρεώθηκαν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, είτε για να αφαιρεθεί το ποσό της εισφοράς και να πληρώσουν λιγότερα, είτε για να τους επιστραφεί η καταβληθείσα εισφορά, εάν έχουν ήδη εξοφλήσει τον φόρο.

Βέβαια, μέχρι και σήμερα, ενώ η απόφαση έχει αναρτηθεί εδώ και καιρό, καμιά διόρθωση δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να είναι σε αναμονή των σχετικών τροποποιήσεων.

Καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, Εισόδημα Ναυτικών, Ειδικά μισθολόγια, Φορολογία Εισοδήματος, Οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, Ρύθμιση 120 δόσεων