24/05/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ρύθμιση 120 δόσεων προς τις Δ.Ο.Υ.: σημεία που αξίζουν προσοχής

Η εβδομάδα που κλείνει ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στις προεκλογικές διαδικασίες, με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου να έρχεται σήμερα Παρασκευή, αφού εκ του νόμου αύριο, τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές, δεν επιτρέπονται οι επίσημες προεκλογικές εμφανίσεις από όλους τους υποψηφίους.

Σε κάθε περίπτωση η περίοδος αυτή έφτασε στα κόκκινα, αφού διοργανώνονται παράλληλα τέσσερεις εκλογικές διαδικασίες, αυτές των ευρωεκλογών, των δημοτικών εκλογών, των περιφερειακών, αλλά και των τοπικών κοινοτικών, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι πολύ μεγάλος κι έτσι μοιραία είναι κάτι που τρέχει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Όσο για τα φορολογικά ζητήματα, δεν έμειναν κι αυτά πίσω, αφού με τον δικό τους τρόπο έκλεψαν και αυτά την παράσταση. Οι φορολογικές δηλώσεις βέβαια, παραμένουν ακόμη στη δεύτερη γραμμή της θεματολογίας, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Η εφαρμογή της ρύθμισης των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση έκανε πρεμιέρα την περασμένη Τρίτη 21 Μαΐου κι αυτή των ασφαλιστικών ταμείων, προχθές, Τετάρτη 22 Μαΐου.

Ήδη αρκετοί φορολογούμενοι και οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων έχουν επισκεφθεί τις σχετικές εφαρμογές για να κάνουν τις πρώτες διερευνητικές κινήσεις, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία στέλνοντας τη σχετική αίτηση.

Με αφορμή αυτό θα θέλαμε να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις όσον αφορά τη ρύθμιση οφειλών φορολογικής διοίκησης του Ν.4611/2019.

Η διαδικασία της αίτησης είναι σχετικά απλή και γρήγορη, ενώ θυμίζει κατά πολύ τη ρύθμιση του Ν.4321/2015, τη γνωστή και ως ρύθμιση των 100 δόσεων. Δεν χρειάζεται η συμπλήρωση τραπεζικού λογαριασμού, όπως απαιτείται στην πάγια ρύθμιση, ενώ η συμπλήρωση της Υ/Δ περιορίζεται σε τρία σημεία που πρέπει να συμπληρωθούν με αποδοχή.

Υπάρχουν κάποια σημεία όμως που είναι άξια αναφοράς και τα οποία θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως.

1. Όταν υπάρχουν πληρωμές που δεν έχουν τακτοποιηθεί από τη Δ.Ο.Υ., η ρύθμιση δεν προχωρά. Όταν υπάρχουν τα λεγόμενα ποσά «υπέρ είσπραξης», που προέρχονται από πληρωμές ρυθμίσεων και οφειλών, οι οποίες δεν έχουν «πέσει» στις οφειλές, η εφαρμογή εμφανίζει την ένδειξη «υπάρχει ασυμφωνία κατά την πίστωση των πληρωμών σας, η οποία τακτοποιείται στη Δ.Ο.Υ. προκειμένου να ενημερωθούν οι οφειλές σας». Πρακτικά θα πρέπει να υπάρξει επίσκεψη προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί συμψηφισμοί και μετά να ξεκλειδώσει η διαδικασία. Αυτονόητο είναι ότι εάν κάτι τέτοιο ανακαλυφθεί στις 28 Ιουνίου το μεσημέρι, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης από τον φορολογούμενο.

2. Όταν υπάρχουν οφειλές σε δύο και πάνω εφορίες, θα πρέπει να γίνουν χωριστές ρυθμίσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας ο οφειλέτης θα βρεθεί με περισσότερες από μία ταυτότητες οφειλής. Εκτός αυτού όμως, η ρύθμιση προς κάθε Δ.Ο.Υ. αντιμετωπίζεται σαν χωριστή αυτόνομη ρύθμιση και εφαρμόζεται χωριστά η διαδικασία ορισμού του ελάχιστου ποσού δόσης που θα πρέπει να πληρώνει ο φορολογούμενος. Έτσι μοιραία ο συγκεκριμένος οφειλέτης θα βρεθεί στην καλύτερη περίπτωση με ελάχιστη δόση τα 60 ευρώ (2 Δ.Ο.Υ. x 30 ευρώ), ενώ η ελάχιστη δόση, όσο αυξάνεται το εισόδημά του το 2017, αλλά και ο αριθμός των Δ.Ο.Υ. που υπάρχουν οφειλές, θα αυξάνεται και αυτό.

3. Όταν ρυθμίζονται οφειλές που έχουν ενταχθεί σε πάγιες ρυθμίσεις των 12 δόσεων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιλεγεί η επιλογή Γ., σύμφωνα με την οποία οι οφειλές ρυθμίζονται εθελοντικά. Εάν μέσα στην παλαιά ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες από 1/1/2019 και μετά, τότε εμφανίζεται σχετική ένδειξη ότι «συμπεριλαμβάνονται οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει μετά να τακτοποιηθούν». Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί η ρύθμιση του Ν.4611/2019 θα πρέπει να ακολουθήσει αίτηση για υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τις εναπομείνασες οφειλές. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αίτησης του Ν.4611/2019, δεν θα πρέπει να γίνεται καμιά αίτηση για υπαγωγή σε πάγιες ρυθμίσεις, διότι, εάν γίνει, θα συμπεριληφθούν μέσα όλες οι οφειλές, μαζί με αυτές που υπάγονται στη ρύθμιση έως 120 δόσεις.

4. Όταν υπάρχουν οφειλές που προέκυψαν από αποτελέσματα φορολογικού ελέγχου που κοινοποιήθηκε στα τέλη του 2018. Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο: οι φορολογικές διαφορές χρήσεων 2013 και πριν, που κοινοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018, δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση γιατί έγιναν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2019. Αντίθετα, εάν οι διαφορές αφορούν χρήσεις 2014 και έπειτα, μπορούν να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση, με εξαίρεση τα πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης, δεδομένου ότι ημερομηνία βεβαίωσης της διαφοράς είναι η ημέρα υποβολής της αρχικής δήλωσης, άρα είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν τις 31/12/2018.

Με δεδομένο ότι έχουμε γίνει λήπτες πολλών σχετικών ερωτημάτων για αυτήν την περίπτωση, τόσο από συναδέλφους όσο και από πελάτες, αξίζει να τονίσουμε το γεγονός ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση του Ν.4611/2019 των οφειλών που προήλθαν από φορολογικό έλεγχο, για την οποία εκκρεμεί σχετική προσφυγή του φορολογούμενου, δεν αναιρεί το δικαίωμα να συνεχιστεί η εξέταση της προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, αλλά και να συνεχιστεί μετέπειτα και στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αντίθετα, μάλιστα, εάν προκύψουν μειώσεις των ποσών αυτών θα πρέπει να ζητηθεί επαναπροσαρμογή της ρύθμισης με τις ανάλογες μειώσεις προσαυξήσεων.

Σε κάθε περίπτωση θα προτείναμε πριν την ολοκλήρωση της αίτησης να προηγείται συζήτηση με τον φορολογούμενο, ο οποίος θα πρέπει να επιλέξει τον τελικό αριθμό των δόσεων που θα κάνει. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων δεν είναι αυτοσκοπός, δεδομένου ότι υπάρχει κίνητρο μείωσης προσαυξήσεων και μελλοντικών τόκων, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι σε θέση να τη στηρίξει, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες οφειλές.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία και καλή ψήφο σε όλους μας!

Καλό ΣΚ!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Οφειλές σε εφορία, Ρύθμιση οφειλών, Ρύθμιση 120 δόσεων