14/05/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Κ.Τσουτσοπλίδης: Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη

Εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτηρίζει τις επικείμενες Ευρωεκλογές ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και υπεύθυνος της εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης. Υπογραμμίζει ότι σε διάφορα κράτη – μέλη η δημοκρατία έχει τεθεί σε αμφισβήτηση από πολίτες και πολιτικούς και θέτει ως κυρίαρχο διακύβευμα της ευρωκάλπης το δίλημμα: «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κύριο Τσουτσοπλίδη, παρά την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, «υπάρχει και ταυτόχρονη στροφή προς τις Ευρωπαϊκές αξίες και την κοινή πορεία των κρατών μελών». Στηρίζει την άποψη αυτή στο αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών από όλες τις χώρες για τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπως καταγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www. αftitiforapsifizw.eu και στον ενημερωτικό ιστότοπο για το «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα» που έχουν τεθεί σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες.

Ο κύριος Τσουτσοπλίδης υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλά και σημαντικά βήματα για τη θωράκιση του ενιαίου νομίσματος και την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων, διορθώνοντας έτσι τις ελλείψεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Τονίζει δε πως η συνθήκη της Λισσαβόνας ενίσχυσε τη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και την επιρροή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ποιος διευθύνει την Ε.Ε..

Στο ερώτημα εάν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στήριξαν τη χώρα μας την περίοδο της οξύτατης οικονομικής κρίσης ο κύριος Τσουτσοπλίδης απαντά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, τόσο με χρηματοδότηση όσο και με την προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες της Ελλάδας να ξεπεράσει τόσο τα οικονομικά όσο και τα κοινωνικοπολιτικά της προβλήματα. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στα διάφορα έργα που εκτελούνται στη χώρα μας επέτρεψε την ολοκλήρωσή τους σε μία περίοδο, όπου το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της χώρας μας είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει πως η σημασία της ευρω-κάλπης είναι διπλή, καθώς η ψήφος των πολιτών επηρεάζει έμμεσα και την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν.

Ε7 | Πιστεύετε ότι οι Έλληνες αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι δείχνουν τα στοιχεία της πλατφόρμας www. αftitiforapsifizw.eu και του ενημερωτικού ιστότοπου για το «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα» που έχουν τεθεί σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες;

Είναι αλήθεια ότι μετά από μία μακρά περίοδο κρίσης, η εμπιστοσύνη στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς τραυματίστηκε.

Ωστόσο, ήδη από το 2012, άρχισε να υπάρχει μια σταδιακή, αλλά σταθερή βελτίωση της θετικής γνώμης, που έχουν τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες για τους θεσμούς της Ε.Ε.. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο τελευταίων Ευρωβαρομέτρων υπήρξε μία αύξηση της τάξης του 8%, όσον αφορά στη θετική γνώμη, που έχουν οι Έλληνες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, 6 στους 10 Έλληνες και 5 στους 10 Ευρωπαίους επιθυμούν το Ε.Κ. να διαδραματίσει «πιο σημαντικό» ρόλο. Βλέπουμε, λοιπόν, πως παρά την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, υπάρχει και ταυτόχρονη στροφή προς τις Ευρωπαϊκές αξίες και την κοινή πορεία των κρατών μελών.

Σε αυτές τις εκλογές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλησε να κινητοποιήσει περισσότερο τους πολίτες κι έτσι δημιούργησε την online πλατφόρμα αυτήτηφοράψηφίζω.eu.

Μέσω αυτής έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενεργών εθελοντών, οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η χώρα μας αριθμεί περισσότερους από 900 εθελοντές ανά την επικράτεια, οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις του Γραφείου μας, αλλά διοργανώνουν και δικές τους με την υποστήριξή μας. Συνολικά έχουν εγγραφεί σε αυτή την πλατφόρμα πάνω από 228.000 Ευρωπαίοι, ενώ στην Ελλάδα οι εγγεγραμμένοι ξεπερνούν τους 6.200.

Αυξημένη δε είναι και η επισκεψιμότητα του ιστότοπου «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να μάθει τι πραγματικά κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εκείνον, για την περιοχή του, το επάγγελμά του ή την αγαπημένη του δραστηριότητα. Ο πρωτοποριακός αυτός ιστότοπος του Ε.Κ. αναδεικνύει τη θετική επίδραση της Ε.Ε. στην καθημερινότητα του πολίτη, σταχυολογώντας πολιτικές, νομοθετήματα και έργα που έχουν υλοποιηθεί με τη στήριξη της Ε.Ε.. Μάλιστα, για να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο ο χρήστης, το Ε.Κ. δημιούργησε και το Citizens’ App, μια εφαρμογή διαθέσιμη για iPhone και Android, με την οποία ο πολίτης έχει κυριολεκτικά την Ευρώπη στην παλάμη του χεριού του.

Ε7 | Έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την αυτοκριτική της για τους λόγους που οδήγησαν στην οικονομική κρίση των χωρών του νότου; Γιατί τα εποπτικά της όργανα αλλά και το ευρωκοινοβούλιο δεν μπόρεσαν έγκαιρα να τη διαβλέψουν και να την αποτρέψουν;

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν προέβλεπε μηχανισμό αντιμετώπισης χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Η σταθερότητα του κοινού νομίσματος εξασφαλιζόταν από τα γνωστά κριτήρια του Μάαστριχτ. Όταν διαπιστώθηκε η θεαματική καταστρατήγησή τους, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε καταρχάς με ad hoc παρεμβάσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης και εκτός κοινοτικής μεθόδου. Σε αυτό το πλαίσιο οι επίσημοι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο. Είναι γνωστό ότι έκτοτε έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα για τη θωράκιση του ενιαίου νομίσματος και την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων.

Ε7 | Υπήρξαν αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκφραση της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα όταν την χρειάστηκε;

Στα χρόνια της κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες της Ελλάδας να ξεπεράσει τόσο τα οικονομικά όσο και τα κοινωνικοπολιτικά της προβλήματα.

Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στα διάφορα έργα που εκτελούνται στη χώρα μας επέτρεψε την ολοκλήρωσή τους σε μία περίοδο, όπου το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της χώρας μας είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει.

Όσον αφορά στη μεταναστευτική κρίση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν αυτό το οποίο, τον Σεπτέμβριο του 2015, ενέκρινε τα έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία (16.000 από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία) προς άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. σε διάστημα δύο ετών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ενέκρινε τη διάθεση υπερεπαρκών πόρων για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, αξιοποιώντας όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες Ε7 | Στο επίκεντρο έντονης κριτικής βρέθηκε η τελευταία Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο που υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι πολέμιοι της υποστηρίζουν ότι φρενάρει την ελευθερία της έκφρασης στην καλλιτεχνική δημιουργία και τη δημοσιογραφία. Είναι έτσι;

Πράγματι η νέα οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά προκάλεσε έντονες συζητήσεις σε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για περισσότερα από δύο χρόνια. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστατεί και πάλι και η νομοθεσία αυτή πρωτοπορεί παγκοσμίως. Έχει ως πρωταρχικό στόχο να εξασφαλίσει ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζονται και στο διαδίκτυο και να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση της εργασίας χιλιάδων ανθρώπων από εταιρείες κολοσσούς. Σε καμία περίπτωση η οδηγία αυτή δεν φρενάρει την ελευθερία της έκφρασης στην καλλιτεχνική δημιουργία και τη δημοσιογραφία.

Αντιθέτως μάλιστα γίνονται βήματα, ώστε το διαδίκτυο να παραμείνει ένας χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της έκφρασης.

Δίνεται πλέον η δυνατότητα σε μουσικούς, ερμηνευτές, σεναριογράφους, εκδότες ειδήσεων και δημοσιογράφους να διαπραγματεύονται καλύτερες συμβάσεις για τη χρήση των έργων τους, που εμφανίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυτό επιτυγχάνεται καθιστώντας τις διαδικτυακές πλατφόρμες απευθείας υπόλογες για το περιεχόμενο, που αναρτάται σε αυτές, και παρέχοντας αυτόματα το δικαίωμα στους εκδότες ειδήσεων να διαπραγματευθούν συμφωνίες εκ μέρους των δημοσιογράφων τους για τα άρθρα, που χρησιμοποιούν οι κόμβοι αναμετάδοσης ειδήσεων. Θα μπορούν να διεκδικήσουν πρόσθετες αμοιβές από τους διανομείς, που εκμεταλλεύονται τα δικαιώματά τους, όταν

η ανταμοιβή, που συμφωνήθηκε αρχικά είναι δυσανάλογα χαμηλότερη από τα κέρδη, που αποκομίζει ο διανομέας.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το Ε.Κ. δεν περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, αντιθέτως διασφαλίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης, καθώς επίσης και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Ε7 | Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα επώδυνα Προγράμματα Προσαρμογής είναι η υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη. Με ποιους τρόπους στηρίζει σήμερα η Ε.Ε. την ελληνική επιχειρηματικότητα στο τρίπτυχο χρηματοδότηση, εξωστρέφεια και καινοτομία;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα, τόσο με χρηματοδότηση όσο και με την προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. έχουν δημιουργηθεί πολλά μεγάλα έργα στην χώρα μας, όπως αυτό του μετρό της Αττικής, αλλά και οι μελλοντικές επεκτάσεις του. Πολλές είναι δε οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τα συγκεκριμένα προγράμματα και επέκτειναν τις δραστηριότητές τους.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει κατά τη Σύνοδο Ολομέλειας του Απριλίου το νέο πρόγραμμα επενδύσεων και χρηματοδότησης για την περίοδο 2021- 2027, «InvestEU». Στόχος αυτού είναι η προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων ύψους πάνω από 698 δισ. σε όλη την Ε.Ε., αλλά και η αύξηση της απασχόλησης στην Ε.Ε., η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και η βελτίωση της οικονομικής, περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής.

Αξίζει, επίσης, να σας αναφέρω το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», ένα πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία που καλύπτει την περίοδο 2014- 2020, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 80 δισ. ευρώ. Μέσω αυτού παρέχεται στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε διάφορα πεδία έρευνας και καινοτομίας, ενισχύοντας τη διεθνή έρευνα της Ε.Ε. και τη συμμετοχή τρίτων χωρών.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Ελλάδα, όπως στηρίζει και κάθε κράτος μέλος. Ένας από τους βασικούς στόχους της άλλωστε είναι η προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Τσουτσοπλίδη Κωνσταντίνου στο τεύχος Μαΐου 2019 του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εκλογές