10/05/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Τρεις εβδομάδες πριν από εκλογικές αναμετρήσεις και φυσικά, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτο, τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βέβαια, η εκλογική πλειοδοσία, ανεξάρτητα από τα αναγκαία μέτρα που συμπεριλαμβάνει, ποτέ δεν έκανε καλό στον τόπο, δεδομένου ότι αυτά που έχουν σημασία είναι τα άμεσα εφαρμόσιμα και όχι αυτά που παραπέμπουν σε βάθος χρόνου και σε κάποιες φορές, πολύ χρόνου.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν: Με την με αριθμ. 47158/2019 ΚΥΑ καθορίζονται οι Λειτουργικές Προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ν.4605/2019 “Πρόγραμμα επιδότησης αποπληρωμής στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη σε κύρια κατοικία”.

Στην κοινή υπουργική απόφαση περιγράφεται βήμα – βήμα η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης ρύθμισης οφειλών μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. www.keyd.gov.gr, καθώς και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από το σύστημα.

Το Σύστημα ανακτά στοιχεία τόσο από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης- Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), όσο και από τη βάση δεδομένων της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.

Τα βήματα και θέματα που αναλύονται στην ΚΥΑ είναι τα εξής:

 • Υποβολή αίτησης
 • Εισαγωγή στοιχείων αιτούντα, συζύγου και εξαρτώμενων μελών και ανάκτηση εισοδημάτων αυτών
 • Υποβολή στοιχείων κύριας κατοικίας του αιτούντα και περιουσιακών στοιχείων αιτούντα, συζύγου και εξαρτώμενων μελών
 • Στοιχεία Πιστωτών – Οφειλών
 • Στοιχεία Επισυναπτόμενων Δικαιολογητικών
 • Υπεύθυνη Δήλωση – Συναίνεση
 • Κριτήρια Υπαγωγής
 • Οριστική υποβολή
 • Επεξεργασία αίτησης από πιστωτές που κατέχουν απαιτήσεις που είναι επιδεκτικές ρύθμισης - διαδικασία διαπραγμάτευσης
 • Καταχώρηση Στοιχείων Δικαστικής Ρύθμισης
 • Συνεισφορά του Δημοσίου
 • Παρεχόμενες βεβαιώσεις από το Σύστημα
 • Άσκηση δικαιωμάτων των πιστωτών σε εκκρεμείς αιτήσεις του άρθρου 4 του Ν.3869/2010

Κοινή Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, για το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ α’ βαθμού.

Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Αχτσιόγλου:

Το καινοτόμο στοιχείο που περιλαμβάνει η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και δεν υπήρχε σε καμία άλλη ρύθμιση στο παρελθόν, είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής. Αυτό θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/16, δηλαδή περίπου 160 ευρώ το μήνα. Επίσης, μέσω της ρύθμισης θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων σε όλους κατά 85%.

Με τα δυο αυτά βήματα, το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων, θα προκύπτει μια νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά 65%, η οποία θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσεων τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους. Θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν γίνει εφ' άπαξ εξόφληση και 50% κούρεμα προσαυξήσεων αν γίνει εξόφληση σε δόσεις. Ορίζονται επίσης ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ και 120 δόσεις.


Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ευεργέτημα για περίπου 80.000 εγκλωβισμένους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά λόγω μεγάλων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν αμέσως να λάβουν σύνταξη και, μέσα από μια μικρή παρακράτηση που θα γίνεται στη σύνταξή τους, θα μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.

Ειδικά για τους αγρότες, αλλάζουμε το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο: η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα είναι 4.000 ευρώ ώστε να μπορέσει να πάρει σύνταξη. Αυτό το όριο αυξάνεται στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση.

Ρύθμιση οφειλών στην εφορία

Για φυσικά πρόσωπα

 • Η ρύθμιση θα εκτείνεται έως και 120 δόσεις βάσει της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.
 • Πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης είναι το σύνολο των πολιτών και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018.
 • Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις, με περιορισμό την ελαχίστη των 30 ευρώ.
 • Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων, σε συνάρτηση με το χρέος του.
 • Προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
 • Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.
 • Προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτό που του προτείνεται από τη φορολογική διοίκηση.
 • Ο ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι 18.
 • Βασικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ για οφειλέτες με εισόδημα έως 10.000 €, δεν θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Για νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα

 • Εισάγονται δύο ειδών ρυθμίσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής.
 • Για οφειλές από τακτική αιτία (δηλαδή π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.), η ρύθμιση θα περιλαμβάνει έως 18 δόσεις.
 • Για οφειλές από έκτακτη αιτία (π.χ. φόρος κληρονομιάς) ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, θα περιλαμβάνει έως 30 δόσεις.
 • Η ρύθμιση θα έχει πεδίο εφαρμογής για όλα τα κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και για το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018.
 • Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.
 • Προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων, εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από το μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό (18 ή 30, ανά περίπτωση).
 • Για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εισάγεται ρύθμιση ανάλογη με αυτήν για τα φυσικά πρόσωπα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φύση των νομικών αυτών προσώπων.

Δημοσιεύτηκε η Α.1176/3.5.2019 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Αναστολή εφαρμογής μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 των διατάξεων της Α.1099/18.3.2019 (ΦΕΚ 949/20.3.2019) Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. για τις αμοιβές των πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων».

Όπως είναι γνωστό, με την Α. 1099/20.3.2019 Απόφαση του Διοικητού της ΑΑΔΕ, προσδιορίστηκε ο «Καθορισμός του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής, καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις». Σύμφωνα με την Απόφαση αυτή:

«Οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 59 του Ν. 4172/2013, που προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60, οι υπόχρεοι της παρ. 6 του άρθρου 43Α που προβαίνουν σε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και οι υπόχρεοι του άρθρου 62 που προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 64, αποδίδουν με προσωρινές δηλώσεις τον παρακρατούμενο φόρο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω εφαρμογών Taxisnet…».

Ήδη με την Α.1176/3.5.2019 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, αποφασίστηκε η αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων της Α.1099/18.3.2019 (ΦΕΚ Β΄ 949/20.3.2019) Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. για τις αμοιβές των πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019. Για το χρονικό διάστημα αυτό, ο παρακρατούμενος φόρος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν.4172/2013 από μισθωτή εργασία για τα πρόσωπα αυτά αποδίδονται από τους υπόχρεους με χειρόγραφες δηλώσεις ανά πλοίο και με αναλυτικές εγγραφές ανά εργαζόμενο, το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία που οι αποδοχές αυτές καθίστανται δεδουλευμένες, ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν πραγματικά καταβληθεί στους δικαιούχους.

Εξαιρετικά, ο φόρος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν.4172/2013 που παρακρατείται για τις αποδοχές πληρωμάτων (δεδουλευμένες και μη), για το χρονικό διάστημα μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2019, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 του Ν. 27/1975 στην περίπτωση μεταβίβασης ή υποθήκευσης πλοίου, αποδίδεται με χειρόγραφη δήλωση πριν από τη χορήγηση της βεβαίωσης του άρθρου αυτού από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Δημοσιεύτηκε η Α.1177/3.5.2019 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα την «Τροποποίηση της αριθ. ΠΟΛ.1033/28.1.2014 (Β΄276) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τις υποχρεώσεις πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων πληρωμών, Ελληνικών Ταχυδρομείων, Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εταιριών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.4174/2013 (Α΄170)».

Σύμφωνα με την προϋφιστάμενη εγκύκλιο διαταγή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ. 1033/10.2.2014 και θέμα «Υποχρεώσεις πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων πληρωμών, Ελληνικών Ταχυδρομείων, Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εταιριών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α΄ 170/26-07-2013)», οριζόταν με το άρθρο 1 οι πληροφορίες από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, ιδρύματα πληρωμών, Ελληνικά Ταχυδρομεία και Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Με την παρούσα Απόφαση Α.1177/3.5.2019, αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ.1.1.α του άρθρου 1 της αριθ. ΠΟΛ. 1033/28.1.2014 (Β΄276) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων, repos, ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (όταν έχει μεσολαβήσει ημεδαπό πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα) και το ποσό των τίτλων αλλοδαπής προέλευσης (στην περίπτωση που μεσολαβεί ημεδαπό πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα), κατοίκων Ελλάδας και αλλοδαπής, που αποκτήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/συνδικαιούχων, όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς.».

Στο τέλος της παρ.1.1.α του άρθρου 1 της αριθ. ΠΟΛ. 1033/28.1.2014 (Β΄276) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και για στοιχεία που αφορούν δικαιούχους ημεδαπά και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.».

3. Η παρούσα ισχύει για τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019 και εφεξής…».

Λίγες εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές και συνέντευξη τύπου παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με το οικονομικό επιτελείο στο Ζάππειο Μέγαρο. Από τα μέτρα που ανακοίνωσε:

Για το 2019:

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Άμεσα θα εφαρμοστεί:

 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13%.
 • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από τον συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%.
 • Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ ως εξής: Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ το 100% της σύνταξης, από 501 έως 600 ευρώ το 70% της σύνταξης, από 601 έως 1.000 ευρώ το 50% και για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το 30% της σύνταξης.

Για το 2020:

· Αλλαγή της κλίμακας στην εισφορά αλληλεγγύης

Συντελεστής

Νέος Συντελεστής

Κλίμακα Εισοδήματος

2%

0%

0 έως 20.000€

5%

2%

20.000 έως 30.000 €

6,5%

4%

30.000 έως 40.000 €

7,5%

6%

40.000 έως 65.000 €

9%

8%

65.000 έως 220.000 €

 • Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων των νέων επενδύσεων στο 150% από 100% που είναι σήμερα. Αφορά επενδύσεις εντός μιας 5ετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.
 • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων & νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% για εργοδότες και εργαζομένους. Για νέους εργαζόμενους μέχρι 29 ετών η επιδότηση θα είναι 25% για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
 • Μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11% για κατηγορίες όπως εκείνη της εστίασης, των τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, το νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδα, γεωργική παραγωγή, οίκους ευγηρίας με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
 • Επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους.
 • Λήψη μέτρων μείωσης του κόστους πετρελαίου θέρμανσης στις ζώνες Α και Β
 • Μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10%
 • Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών
 • Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ανακοίνωσε ότι από τις 09/05/2019, είναι διαθέσιμη στον ιστότοπό της, στην ενότητα eTEPAI (https://www.aade.gr/polites/etepai), η ηλεκτρονική εφαρμογή για το ΤΕΠΑΗ (Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων). Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα.

Η πληρωμή του ΤΕΠΑΗ πραγματοποιείται με όλους τους διαθέσιμους ηλεκτρονικούς τρόπους.

To ΤΕΠΑΗ αφορά όλα τα πλοία άνω των επτά (7) μέτρων: α) ιδιωτικά πλοία αναψυχής, β) επαγγελματικά πλοία αναψυχής ολικής ναύλωσης του ν. 4256/14, γ) επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια του ν. 4254/14 και δ) πλοία που έχουν χαρακτηριστεί επαγγελματικά σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας και για το λόγο αυτό επιβαρύνονται με ΤΕΠΑΗ ως ιδιωτικά πλοία αναψυχής.

Στην ενότητα eTEPAI έχουν επίσης αναρτηθεί επικαιροποιημένες συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, αναφορικά με ζητήματα υπολογισμού και πληρωμής του ΤΕΠΑΗ, καθώς και ενημερωτικό φυλλάδιο (μπροσούρα) στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και τουρκική γλώσσα.

Τέλος επισημαίνουμε ότι όλα τα πλοία που βρίσκονται σήμερα, 09/05/2019, πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΤΕΠΑΗ, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έχουν περιθώριο δέκα ημερών, δηλαδή έως και 18/05/2019, για να καταβάλλουν το ΤΕΠΑΗ του μηνός Μαΐου.

Με την Α.1185/2019 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ τροποποιούνται οι Α.1099/2019 και η Α.1101/2019 αποφάσεις που αφορούν τον καθορισμό του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής, καθώς και του τύπου και περιεχομένου των δηλώσεων απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και του φόρου που παρακρατείται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 64 και των περιπτώσεων α' και γ' της παραγράφου 5 του άρθρου 69 του Ν. 4172/2013.

Σύμφωνα με την απόφαση Α.1185/2019:

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 της Α. 1099/2019 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., αντικαθίσταται ως εξής: «3. Οι φορείς γενικής κυβέρνησης που είναι υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις καθώς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013, υποβάλλουν δήλωση απόδοσης των ποσών αυτών σύμφωνα με την παρούσα απόφαση κάνοντας χρήση των κωδικών 95 και 96».

2. Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β της Α. 1099/2019 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ο ΠΙΝΑΚΑΣ με τίτλο «ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ», συμπληρώνεται με δύο (2) νέους κωδικούς 95 και 96 με την ακόλουθη περιγραφή ως προς το «Είδος αποδοχών»:

3. Στο Παράρτημα Β της Α.1101/2019 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ο Πίνακας με τίτλο «Κωδικοποίηση αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα», συμπληρώνεται με έναν (1) νέο κωδικό 94 με την ακόλουθη περιγραφή ως προς το «Είδος αμοιβής» και τον «Συντελεστή Φόρου»

Από τα άρθρα της εβδομάδας που πέρασε, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το άρθρο του Βασίλη Πρασσά με θέμα «Η Πρωταπριλιά – για τους λογιστές – άργησε 1 μήνα! Τα πρόστιμα για τους εργοδότες έρχονται πλέον πιο σύντομα», το οποίο ανεπιφύλακτα συστήνουμε να το διαβάσετε, σε περίπτωση που δεν το κάνατε ακόμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενημερώνει για μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ από από τις 08:00 του Σαββάτου 11/05/2019 έως την 01:00 της Δευτέρας 13/05/2019, λόγω εργασιών συντήρησης της πληροφοριακής υποδομής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ).

Η εβδομάδα που έρχεται μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στις εκλογές, Ευρωκοινοβουλίου και Αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, με όλα τα παρεπόμενα. Παροχές και υποσχέσεις, σκληρές μάχες στην Βουλή και δυστυχώς, κάποιες φορές, προσωπικές αντιπαραθέσεις και ουσιαστικά «κράτημα» για την εθνική οικονομία, η οποία φυσικά δεν λειτουργεί αυτόνομα και αποκομμένα από την παγκόσμια οικονομία. Η έκδοση του επταετούς ομολόγου που είχε σχεδιασθεί για την επόμενη εβδομάδα είναι μάλλον βέβαιο ότι θα «αναβληθεί», άγνωστο μέχρι πότε, καθώς το αρνητικό κλίμα στις αγορές αποτρέπει το οικονομικό επιτελείο από την αρχική του απόφαση. Να σημειώσουμε ότι σήμερα Παρασκευή, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι 3,54%.

Από την άλλη μεριά, οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν, το δε εύρος μεταξύ των εταιρειών είναι αρκετά μεγάλο. Βεβαίως, η μόνη πραγματική «δημοσκόπηση» θα είναι το αποτέλεσμα τον Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, συνεπώς «ο καιρός γαρ εγγύς».

Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζεται και η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Φυσικά, εν αναμονή των εκλογών, η τάση κατάθεσης ηλεκτρονικών δηλώσεων έχει μειωθεί.

Για την Δευτέρα και Τρίτη της εβδομάδας που έρχεται, περιμένουμε την ψηφοφορία στη Βουλή για τις εκατόν είκοσι δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στη φορολογική διοίκηση.

Σε μια εποχή που πολιτικά και οικονομικά γεγονότα μας βομβαρδίζουν, το Σαββατοκύριακο που έρχεται είναι μια όαση ξεκούρασης, σωματικής και πνευματικής, για τους περισσότερους από εμάς. Σε όλους εσάς λοιπόν να ευχηθούμε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Έκπτωση δαπανών, προστασία πρώτης κατοικίας, επιχειρηματικά δάνεια, αποπληρωμή οφειλών, Στεγαστικό δάνειο