03/05/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Ερντογάν: Παρέμβαση κατά των υψηλών επιτοκίων

Αποφασισμένος να μειώσει τα επιτόκια στα επιθυμητά επίπεδα δήλωσε εκ νέου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα σχόλια για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της τράπεζας έχουν στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα απέναντι στην Τουρκία.

«Μαζί, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να παγιδεύσουν την Τουρκία στη συνωμοσία συναλλαγματικών ισοτιμιών, επιτοκίων και πληθωρισμού», δήλωσε σε ομιλία του σε εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας στην Άγκυρα.

«Είμαστε σίγουρα αποφασισμένοι να μειώσουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό στα επίπεδα που στοχεύουμε», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, εντός των πλαισίων που υπαγορεύουν οι ελεύθερες αγορές.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δίνει σκληρή μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και την υπεράσπιση της λίρας. Οι τιμές καταναλωτή «τρέχουν» με ρυθμούς σχεδόν 20%, ενώ η λίρα έχει απωλέσει περισσότερο από το 10% της αξίας της από τις αρχές του έτους.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε την περασμένη εβδομάδα το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 24%, ενώ στις προσπάθειές της για τη στήριξη της λίρας «καίει» τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, φουντώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Ο Ερντογάν συχνά ασκεί κριτική στα υψηλά επιτόκια, ζητώντας μείωση του κόστους δανεισμού προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, που από τις αρχές τους έτους έχει υποχωρήσει κατά 11% έναντι του δολαρίου, ήταν σήμερα σταθερή στις 5,9675 λίρες ανά δολάριο.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,51%.Πηγή: www.tovima.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επιτόκια, Χώρες > Τουρκία