22/04/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Για την Ασφάλιση των μελών - εταίρων των Κοιν.Σ.Επ.

Με αφορμή την εγκύκλιο ΕΦΚΑ 17/2019 και επειδή γράφονται διάφορα στο διαδίκτυο θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Η εγκύκλιος ΕΦΚΑ 17/2019 αφορά αποκλειστικά την ασφάλιση των μελών των Συνεταιρισμών Εργαζομένων του άρθρου 24 και όχι τις Κοιν.Σ.Επ. του άρθρου 14.

Η ασφάλιση των εργαζόμενων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας τόσο στους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων, όσο και στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) διέπονται από τις γενικές διατάξεις για την πρόσληψη και ασφάλιση των μισθωτών.

Σύμφωνα με την Παρ. 7 του άρθρου 14 του Ν.4430/2016 "H συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου μόνο με την ιδιότητα του μέλους σε Κοιν.Σ.Επ. δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ατομικές ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις."

Σχετική είναι και η εγκύκλιος ΟΑΕΕ 49/2012 που εξαιρεί από την υποχρέωση ασφάλισης τα μέλη των Κοιν.Σ.Επ.

Έτσι λοιπόν, τα μέλη - εταίροι της Κοιν.Σ.Επ. με μόνη την ιδιότητα του μέλους, απαλλάσσονται από κάθε ασφαλιστική υποχρέωση ενώ για τα μέλη - εταίρους που είναι και εργαζόμενοι προβλέπεται ασφαλιστικό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας (ΙΚΑ).comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ασφάλιση, Εισφορές, ΚΟΙΝΣΕΠ