05/04/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Επιχειρηματικά

O μετασχηματισμός μονόδρομος για την αγροτική βιομηχανία

Η αγροτική βιομηχανία καλείται τα επόμενα χρόνια να ταΐσει 40% περισσότερους ανθρώπους, να παραγάγει 70% περισσότερη τροφή, αξιοποιώντας μόλις 10% περισσότερη γη και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, η ελληνική αγροτική βιομηχανία που συμβάλλει με 2,9% στο ΑΕΠ και απασχολεί το 12% του συνολικού εργατικού δυναμικού καλείται να δώσει λύσεις σε καίρια προβλήματα, όπως η έλλειψη καινοτομίας, οι μικρές εξαγωγές και ο υψηλός δανεισμός των επιχειρήσεων του κλάδου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΥ Ελλάδος για την αγροτική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο Μαύρο, εταίρο και επικεφαλής του Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Λειτουργιών της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, και επικεφαλής του κλάδου Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανικού Εμπορίου της ΕΥ Νότιας Ευρώπης, ο πληθυσμός της γης αυξάνει με αλματώδη ρυθμό και αναμένεται να πλησιάσει τα 9,6 δισ. μέχρι το 2050. Οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των καταναλωτών τροποποιούνται συνεχώς με την αναζήτηση προϊόντων LATTE (Local, Authentic, Traceable, Transparent, Ethical). Η αγροτική βιομηχανία μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της και να ανταποκριθεί στις ακόλουθες βασικές προκλήσεις:

  • Να ταΐσει 40% περισσότερο πληθυσμό.
  • Να παραγάγει 70% περισσότερη τροφή.
  • Να αξιοποιήσει μόλις 10% περισσότερη καλλιεργήσιμη γη.
  • Να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες προκλήσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαύρος, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η βιοτεχνολογία, η εξελισσόμενη αγροτική βιομηχανία με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), Predictive Analytics, drones, autonomous tractors, blockchain, livestock technology κ.λπ. μπορούν και θα βοηθήσουν σημαντικά.

Η κυρία Νατάσα Κουμπουρέλου, Senior Manager στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕY Ελλάδος, παρουσίασε την εικόνα της αγροτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Με καλλιεργούμενη γεωργική έκταση 32.541 τ.χλμ., από τα συνολικά 131.957 τ.χλμ. έκτασης της Ελλάδας, η αγροτική βιομηχανία δίκαια θεωρείται ως ένας βασικός κλάδος για την οικονομία της χώρας μας. «Ο κλάδος της αγροτικής βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα, καθώς, παρά τη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να απασχολεί το 12% του ανθρώπινου δυναμικού και να αντιστοιχεί στο 2,9% του ΑΕΠ της χώρας μας, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (5% και 1,2% αντίστοιχα)» τόνισε η κυρία Κουμπουρέλου.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΥ, οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν 28 βασικές προκλήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ενδεικτικά την πολυποίκιλη παραγωγή και έλλειψη καινοτομίας στα προϊόντα, τον χαμηλό βαθμό εξαγωγών, την αναιμική οργάνωση πωλήσεων και δικτύων συνεργατών, τον χαμηλό βαθμό λειτουργικής ανταγωνιστικότητας με πολλαπλές μονάδες και εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό, την ισχνή κοστολόγηση και συστήματα ελέγχου. Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει τις επιχειρήσεις σε δεινή οικονομική κατάσταση, με το 40%-65% των δανείων του κλάδου να είναι μη εξυπηρετούμενα.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Αγροτική δραστηριότητα, Κλάδος > Βιομηχανία