14/03/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Αποδοχή των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για τις άδειες υπαίθριου εµπορίου

Δεν απαιτείται πλέον ασφαλιστική ενηµερότητα για την ανανέωση των αδειών παραγωγών-πωλητών λαϊκών αγορών σύµφωνα µε διάταξη του σχετικού νόµου (Ν.4582/2018, άρθρο 84) που ψηφίστηκε πρόσφατα και µε τη οποία υιοθετείται ουσιαστικά η πρόταση του Συνηγόρου προς το αρµόδιο Υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, βάσει της ίδιας ρύθµισης, δεν απαιτείται πλέον φορολογική και ασφαλιστική ενηµερότητα για τη θεώρηση των αδειών πωλητών υπαίθριου εµπορίου.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος είχε προτείνει την τροποποίηση του Ν.4497/2017 (άρθρα 9 και 11), επισηµαίνοντας ότι το δικαίωµα έκδοσης ή ανανέωσης των επαγγελµατικών αδειών υπαίθριου εµπορίου, δεν επιτρέπεται να εξαρτάται από προϋποθέσεις που µπορούν να αποκλείσουν πρόσωπα µε οφειλές στο Δηµόσιο από την εργασία της επιλογής τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή είχε τονίσει ότι έτσι παραβιάζεται το δικαίωµα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Είχε επίσης επισηµάνει ότι η προάσπιση των δηµοσιονοµικών συµφερόντων του Δηµοσίου δεν µπορεί να φτάνει µέχρι τον περιορισµό ή αποκλεισµό του συνταγµατικά κατοχυρωµένου δικαιώµατος στην εργασία.

Το άρθρο 84 του Ν.4582/2018 τροποποίησε τις σχετικές διατάξεις του Ν.4479/2017 υιοθετώντας τις προτάσεις του Συνηγόρου.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Υπαίθριο εμπόριο, Συνήγορος του πολίτη, Ασφαλιστική ενημερότητα