07/03/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Επιχειρηματικά

Σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ταϊλάνδη

Σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ταϊλάνδη καταγράφηκε κατά τον πρώτο χρόνο της εκ νέου λειτουργίας του Γραφείου Ο.Ε.Υ. (Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων) της ελληνικής Πρεσβείας στην Μπανγκόκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, το 2018 σημειώθηκε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ταϊλάνδη της τάξεως του 12,4%, επίδοση που αποτελεί την υψηλότερη στην πενταετία. Συγκεκριμένα, το 2018 οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 48,33 εκατ. ευρώ, έναντι 42,33 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι κυριότερες κατηγορίες των εξαγομένων προϊόντων αφορούσε σε παρασκευασμένα ή διατηρημένα φρούτα και καρπούς, δομικά υλικά (πέτρες, μάρμαρα κ.λ.π.), βαμβάκι, ελάσματα και ταινίες από αργίλιο, χαρτί για ανακύκλωση, ολοκληρωμένα κυκλώματα και ηλεκτρονικές μικροσυναρμολογήσεις, χρωστικές ύλες (συνθετικές, οργανικές), χρώματα επίχρισης κ.α.

Σημειώνεται πως κατά το ίδιο έτος, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ταϊλάνδη παρουσίασαν οριακή μόνο αύξηση της τάξεως του 0,5%, φθάνοντας στα επίπεδα των 108,48 εκατ. ευρώ, από 107,88 εκατ. ευρώ αντιστοίχως το 2017.

Όπως αναφέρει η κα Νίκη Στεφανίδου, Διευθύνουσα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Μπανγκόκ, η συγκεκριμένη τάση, η οποία ευελπιστούμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί στο εγγύς μέλλον, είναι πλέον εμφανής όχι μόνο σε επίπεδο μεγεθών, αλλά και σε επίπεδο γενικότερης επιχειρηματικής κινητικότητος από την Ελλάδα προς την Ταϊλάνδη, με αυξανόμενο εξαγωγικό ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για την συγκεκριμένη χώρα τόσο σε πρωταρχικώς διερευνητικούς όρους, όσο και σε όρους υλοποιήσεως/ανάληψης ολοκληρωμένης εξαγωγικής δραστηριότητος.

Η κα Στεφανίδου συμπληρώνει πως οι συνιστώσες επιτυχούς επιχειρηματικής διαδράσεως εντός των ιδιαιτέρως προστατευμένων αγορών της Ν.Α. Ασίας είναι πολυεπίπεδες, οι παράμετροι δασμολογικών και μη δασμολογικών αγκυλώσεων πολυσχιδείς και τα αποτελέσματα οποιασδήποτε επιχειρηματικής προσπάθειας καθίστανται πλήρως εμφανή μόνο σε βάθος χρόνου.

Εντούτοις, τονίζει, ο σταδιακώς ενισχυόμενος όγκος διμερούς εμπορίου Ελλάδος-Ταϊλάνδης τα τελευταία χρόνια με ταυτόχρονη βελτίωση του διμερούς μας εμπορικού ισοζυγίου, αποτυπώνει την προστιθέμενη αξία των συστηματικών δράσεων προωθήσεως της ελληνικής επιχειρηματικότητος σε νέες αγορές-στόχους, πέραν και πλέον των καθιερωμένων, ακόμη και σε χώρες με "δύσκολες" αγορές και διαφορετική κουλτούρα επιχειρείν από την δυτική-δυτικόστροφη, όπως η Ταϊλάνδη και οι λοιπές χώρες της περιοχής ASEAN.Πηγή: www.capital.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εξαγωγές