05/03/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατολόγος

Ποια επιδόματα πολυετίας – ωριμάνσεων κλπ «ξεπαγώνουν» με βάση την ΠΥΣ 6/2012

Δημοσιεύτηκε η υπ’αριθμ. 244/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Η απόφαση αυτή, που δικαίωσε αγωγή εργαζομένων του ΟΤΕ, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ όσο και για το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της χώρας μας.

Όπως γνωρίζουμε, με την υπ’ αριθμ. 6/28-02-2012 ΠΥΣ αποκλείστηκε η χορήγηση των αυξήσεων που προβλέπονται από ΣΣΕ ή Κανονισμό εργασίας να χορηγούνται με μόνη την παρέλευση του χρόνου εργασίας («πάγωμα» των ωριμάνσεων, του επιδόματος πολυετίας, του επιδόματος τριετίας,του επιδόματος πενταετίας κ.λπ).

Με την απόφαση αυτή για πρώτη φορά και αυτή είναι η σημαντικότητά της, ξεκαθαρίζεται ότι το επίδομα της ωρίμανσης, της πολυετίας, της τριετίας, της πενταετίας κλπ, που συνδέεται, όχι μόνο με τη συμπλήρωση συγκεκριμένου χρόνου προϋπηρεσίας, αλλά και με άλλες προϋποθέσεις, όπως η αξιολόγηση των εργαζομένων από τον εργοδότη, η έλλειψη πειθαρχικών ποινών κλπ, θα πρέπει να καταβάλλεται στους εργαζόμενους.

Αντίθετα, με βάση την ΠΥΣ6/28-02-2012, δε θα καταβάλλονται το επίδομα ωρίμανσης κλπ, που συνδέονται με μόνη την πάροδο της προϋπηρεσίας του εργοδότη.

Την υπόθεση αυτή χειρίστηκε το γραφείο του Γιάννη Καρούζου Δικηγόρου-Εργατολόγου.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.