01/03/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Επιτέλους και μία εβδομάδα όχι τόσο «φορτωμένη» με φορολογικά και εργατικά νέα και φυσικά αντίστοιχες εγκυκλίους, αποφάσεις και ότι άλλο. Η χώρα πορεύεται με συγκεκριμένη ημερομηνία στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και φυσικά, αργά ή νωρίτερα, στις εκλογές νέας Κυβέρνησης. Συνεπώς, τα «καλά» φορολογικά, εργατικά, συνταξιοδοτικά κ.λπ. νέα θα εμφανίζονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, κάτι που τελικά δεν είναι καθόλου κακό για τον μέσο πολίτη, φορολογούμενο, εργαζόμενο. Έτσι, οδεύοντας στην Άνοιξη, θα είμαστε και στην ανάλογη διάθεση, κάτι που ειλικρινά μας έλειψε πολύ.

Στο παραπάνω λοιπόν κλίμα και σχετικά με τον μόνιμο βραχνά των περισσότερων από εμάς δηλαδή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει στη Βουλή δύο νομοσχέδια, με στόχο τα εν λόγω νομοσχέδια να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του Μαρτίου, προκειμένου να ακολουθήσει η διαβούλευση με τους θεσμούς και η ψήφισή τους στη Βουλή. Η ρύθμιση των οφειλών στις Δ.Ο.Υ. δεν θα έχει «οριζόντιο χαρακτήρα», αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής, με στόχο αφ' ενός να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας που τους εμποδίζουν να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, και, αφ' ετέρου, να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Ήτοι, όσο συνεπέστερος θα είναι ο οφειλέτης στην αποπληρωμή των δόσεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο. Με το όλο ζήτημα να χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα σύνθετο σε τεχνικό επίπεδο», η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη στις λεπτομέρειες της ρύθμισης, όπως και στον μέγιστο αριθμό των δόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός Εργασίας κα. Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με την ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε ότι «θα προχωρήσει κανονικά με το πλαίσιο που έχουμε περιγράψει. Θα έχει κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50€».

Για το επίδομα ενοικίου ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. «Το ύψος της επιδότηση ενοικίου θα ξεκινάει από τα 70€ και θα φτάνει και τα 210€ το μήνα. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι έως 7.000€ για το άτομο και θα φτάνουν έως 21.000€ ετήσιο εισόδημα για μία οικογένεια με τρία παιδιά». Η Υπουργός υπογράμμισε ότι «Στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος να επιδοτήσει τη δόση που θα έχει διαμορφωθεί. Μεσοσταθμικά το κράτος θα επιδοτεί περίπου το 1/3 της δόσης». Αναφερόμενη στην αύξηση του κατώτατου μισθού η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο μισθός πρέπει να έχει πρωτίστως βιοποριστική λειτουργία», ενώ επισήμανε ότι «ο νόμος είναι σαφής, με την αύξηση του κατώτατου μισθού προσαυξάνονται και οι διαμορφωμένες τριετίες». Σημείωσε, τέλος, ότι «η αύξηση θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση, θα δώσει ώθηση στην οικονομία και δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αύξηση της απασχόλησης».

Από το ασφαλιστικό μέτωπο και σύμφωνα με την εγκύκλιο Φ.40021/οικ.9491/737/2019 του Υπ. Εργασίας, έγινε γνωστό ότι για την χορήγηση ή ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ε.Φ.Κ.Α. στους ασφαλισμένους και ανέργους, καθώς και στα μέλη οικογενείας τους για την περίοδο από 1/3/2019 έως 29/2/2020, έχει ήδη συνταχθεί και προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι:

«Στους μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με την συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2018), είτε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον δύο (2) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2018), ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλλει τις ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.4387/2016 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, αυτή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα».

Η διαδικασία υπαγωγής και οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος για την καταβολή μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς για την κύρια σύνταξη για μισθωτούς ως 25 ετών σε επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας ορίζονται με την Αριθμ. Δ.15/Δ73220/72 απόφαση του Υπουργείου εργασίας.

Από την 01/01/2019 η προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά από το άρθρο 38 παρ. 1 , 3 και 9 του Ν. 4387/2016 (Α΄ 85), όπως ισχύει με το άρθρο 27 παρ. 2 του Ν. 4445/2016 (Α΄ 236), και από το άρθρο 40 παρ. 6 του Ν. 4387/2016(Α΄ 85), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 4578/2018 (Α΄ 200), καταβάλλεται μειωμένη κατά 6,66% επί των αποδοχών, όπως αυτές ορίζονται στα ανωτέρω άρθρα, από τις επιχειρήσεις για τους απασχολούμενους μισθωτούς ηλικίας ως 25 ετών, αμειβόμενους με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών.

Η υπαγωγή στο πρόγραμμα καταβολής μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς γίνεται με την υποβολή της ΑΠΔ από τον υπόχρεο εργοδότη, με μειωμένη την εργοδοτική εισφορά, για την χρονική περίοδο που αναφέρεται σε αυτή. Ο ΕΦΚΑ ελέγχει απολογιστικά τις προϋποθέσεις και την ορθότητα της υποβληθείσας ΑΠΔ. Ο εργοδότης μπορεί να αιτείται και να λαμβάνει βεβαίωση υπαγωγής του στο Πρόγραμμα, μετά από έλεγχο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Η ανωτέρω μειωμένη εργοδοτική εισφορά καταβάλλεται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας μέχρι και τον μήνα που συμπληρώνεται το 25° έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου, εφόσον παραμένει στον εργοδότη μέχρι τη συμπλήρωση του ως άνω ηλικιακού ορίου. Στην περίπτωση που η ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας είναι προγενέστερη της έναρξης του προγράμματος, η ανωτέρω εισφορά καταβάλλεται μειωμένη από την 01.01.2019.

Παρατείνεται από τις 28/02/2019 στις 08/03/2019 η προθεσμία για τη δήλωση από τους εργοδότες στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» των μεταβολών στις αποδοχές των εργαζομένων, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Συγκεκριμένα, έως τις 08/03/2019 οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν υποβάλει το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών που προκύπτει από την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου, από την 1/2/2019, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Είναι η τελευταία παράταση που δίνεται για να διευκολυνθούν και να ολοκληρώσουν ομαλά τη διαδικασία υποβολής του εντύπου Ε4 όλες οι υπόχρεες επιχειρήσεις.

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) Κοινών Επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2019 και Δ.Χ. 2018 έως την Παρασκευή, 08/03/2019.

Μέχρι την ως άνω ημερομηνία παρατείνεται επίσης η προθεσμία υποβολής των ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου Δεκεμβρίου 2018 για το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού κ.λπ. Η παράταση κρίθηκε σκόπιμη για τη διευκόλυνση των υπόχρεων λόγω της μαζικής υποβολής ΑΠΔ που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής της ΥΔ των λογιστών φοροτεχνικών αποφάσισε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας μετά από πολλά αιτήματα λογιστών – φοροτεχνικών και για να διασφαλισθεί η ταυτοποίησή τους στο TAXISNET χωρίς προβλήματα, μέχρι και την 15η Μαρτίου 2019.

Αγαπημένη πια μηνιαία συνήθεια. Ολοκληρώθηκε η 25η φορολοταρία του υπουργείου Οικονομικών με βάση τις δαπάνες που έκαναν οι φορολογούμενοι μέσω καρτών και άλλων μορφών ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr και με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε δημόσια κλήρωση 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας.

Παρασκευή σήμερα και για την εβδομάδα που έρχεται φλέγον θέμα θα είναι οι 120 δόσεις σε σχέση με τις αντιρρήσεις που εκφράζουν οι εταίροι μας. Βέβαια, δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει η Κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, τόσο στις Δ.Ο.Υ., όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν ουσιαστικά «παγώσει» την όποια διαδικασία. Από το κυβερνητικό επιτελείο, δηλώνουν ότι θα υπάρξουν δύο διαφορετικά νομοσχέδια, ενώ το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να δηλώνει ότι η ρύθμιση για την εφορία δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά τους πάντες.

Χθες, τελευταία ημέρα του χειμώνα και ταυτόχρονα και του Φλεβάρη, ήταν και το τέλος της δυνατότητας της υποβολής αίτησης για «φορολογικό διαζύγιο». Σε σχέση με τον αριθμό των υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων το πιθανότερο είναι ότι ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν. Αυτό ίσως ήταν και αποκύημα της μεταγενέστερης εγκυκλίου του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία από το 2019 ο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό και θα είναι υπόχρεος ως προς τις δικές του οφειλές. Το μόνο που δεν διευκρινίστηκε είναι αν η προσωποποίηση της οφειλής αναφέρεται σε αυτές που θα προκύψουν από το εκάστοτε εκκαθαριστικό, ή αφορά και ήδη βεβαιωμένα χρέη στο όνομα του ενός συζύγου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή βεβαιωμένες οφειλές του ενός συζύγου δεν στερούν φορολογικής ενημερότητας και του άλλου, τότε, το «φορολογικό διαζύγιο», επικαλύπτεται.

Πρώτη του Μάρτη σήμερα, πρώτη μέρα της Άνοιξης και οι ψυχές μας ήδη έχουν μια άλλη διάθεση. Για ένα όμορφο και ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο που έρχεται, με τις μυρουδιές της Άνοιξης παντού, αναπνεύστε βαθιά. Να είστε καλά όλοι σας και να περνάτε υπέροχα. Καλό Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Άνεργος, Έντυπο > Ε4, Παράταση, Ασφαλιστική ικανότητα, Οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, ΑΠΔ, Ρύθμιση οφειλών