15/02/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Η εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε φυσικά πολιτικά, με την ρηματική διακοίνωση από μέρους της Ελλάδας, με την οποία ουσιαστικά ανακοινώνουμε επίσημα στους μετονομασθέντες γείτονές μας ότι ο δρόμος για το ΝΑΤΟ (τουλάχιστον από την μεριά μας), είναι πλέον ανοικτός. Φυσικά, αυτό ήταν το αναμενόμενο μετά την διαδρομή των γεγονότων στην Ελληνική Βουλή.

Εντωμεταξύ, στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας, τα βλέμματα συγκεντρώνει η εκεί προεκλογική εκστρατεία σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα για τη Δημαρχεία της Κωνσταντινούπολης. Ένας ύμνος για τον κάθε πολιτικό «μαρκετίστα», όπου ο Πρόεδρος Ερντογάν, μοιράζει τσάι της ευτυχίας σε όλους του ψηφοφόρους, τσάντες οικολογικές για τα ψώνια τους, στήνει φθηνές κρατικές λαϊκές αγορές όπου το κράτος «πρόνοιας» μοιράζει πατάτες, κρεμμύδια και ντομάτες σε «αστείες» τιμές και στο τέλος των ομιλιών, συνδράμοντας στον κάθε μυστακοφόρο Κυβερνητικό υποψήφιο, τραγουδάει τον εκλογικό ύμνο του κόμματος, με τους παριστάμενους όλους να χτυπάνε παλαμάκια. Όλα τα λεφτά, αν σκεφτείς ότι οι δικές μας προεκλογικές εκστρατείες, στηρίζονται στις εκατέρωθεν απειλές για εμφάνιση «κρυφών πτυχών» της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού των υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο ευχάριστο γεγονός του Σαββατοκύριακου που πέρασε, ήταν τα επτά βραβεία BAFTA στο «The Favourite» του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου. Το Ελληνικό όνειρο σε όλη του την μεγαλοπρέπεια, από το «πουτ δε κοτ ντάουν» της διαφημιστικής εταιρείας Boo, στο ψηλότερο σκαλί των βραβείων OSCAR στις 24 του Φλεβάρη.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με τα καθ’ ημάς και την ΕΛΤΕ. Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 5 του Ν.3148/2003 όπως ισχύει, καθόρισε και ρύθμισε το περιεχόμενο, τον τρόπο και τη διαδικασία των ποιοτικών ελέγχων για το έτος 2019. Οι ποιοτικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν στις ελεγκτικές εταιρείες λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια τα οποία αναλυτικά μπορείτε να βρείτε στη σχετική μας δημοσίευση.

Να συνεχίσουμε με ευχάριστα από το μέτωπο της απασχόλησης. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος «Δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Το πρόγραμμα έχει ως άμεσο στόχο την επανένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων, οι οποίοι ήταν πρώην αυτοαπασχολούμενοι και διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητά τους.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000€ έως και 36.000€. Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε 80.000.000€.

Δημοσιεύτηκε η Ε.2026/8.2.2019 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα τις «Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2018». Να σημειώσουμε πως λίγες ημέρες πριν, η ΑΑΔΕ, έδωσε στην δημοσιότητα την «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ», έντυπο το οποίο έχει αναμορφωθεί από πέρυσι και απαιτεί τη συμπλήρωση πλήθους πρόσθετων πληροφοριακών στοιχείων από τους υπόχρεους υποβολής του. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι απαιτήσεις του νέου εντύπου όσον αφορά τις πληροφορίες που απαιτεί σχετικά με το «ξέπλυμα χρήματος».

Οι σχετικοί πίνακες συμπληρώνονται από όλες τις επιχειρήσεις, ανάλογα με την δραστηριότητά τους με εξαίρεση τον Πίνακα ΣΤ΄, ο οποίος συμπληρώνεται μόνο από τις ατομικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1008/2011 απόφαση του Υπ. Οικονομικών, το έντυπο συμπληρώνεται υποχρεωτικά από λογιστή – φοροτεχνικό (για όλα τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ανεξαρτήτως ορίων ακαθαρίστων εσόδων και ατομικές επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία) ή υπάρχει υποχρέωση συμπλήρωσης από λογιστή – φοροτεχνικό βάσει των εκάστοτε ισχυόντων ορίων ακαθαρίστων εσόδων (για τις ατομικές επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία), δηλαδή 100.000 ευρώ για εμπορική ή μικτή δραστηριότητα και 50.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών.

Το σύνολο της εγκυκλίου διαταγής Ε.2026/8.2.2019 θα το βρείτε στην Online τράπεζα.

Δημοσιεύτηκε στο ΦEK με αριθμό 353/11.2.2019 η απόφαση Αριθμ.Α.1041 με θέμα "Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2018, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή".

Σε κάθε κοινή φορολογική δήλωση θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά. Ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Υπενθυμίζουμε ότι:

Με την Απόφαση Α.1017/22.1.2019 και θέμα «Γνωστοποίηση επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 έγγαμων φορολογούμενων», ορίστηκε ότι:

«1. Οι έγγαμοι φορολογούμενοι που προτίθενται να υποβάλουν χωριστά δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, κατά τα οριζόμενα στην περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του Ν. 4172/2013, οφείλουν να εκφράσουν ρητά την πρόθεσή τους.

Για την υποβολή χωριστών δηλώσεων, ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων γνωστοποιεί την επιλογή του αυτή, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε. στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, είτε με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης, είτε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή - φοροτεχνικού με ειδική εξουσιοδότηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης. Η ειδική εξουσιοδότηση προς τον λογιστή για την γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης γίνεται μέσω του TAXISnet…

3. Η γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακαλείται αποκλειστικά μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η υποβολή κοινής δήλωσης και εάν μόνον ο ένας εκ των συζύγων γνωστοποίησε την επιλογή του για υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, γίνεται ενημέρωση του άλλου συζύγου από την Α.Α.Δ.Ε., στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει στη διάθεσή της…».

Το σύνολο της απόφαση Αριθμ. Α.1041/11.2.2019 θα το βρείτε στην Online τράπεζα.

Κατατέθηκε Σχέδιο νόμου από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Εταιρικοί μετασχηματισμοί και εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων». Το Σχέδιο Νόμου συμπληρώνει τη μεταρρύθμιση του Εταιρικού Δικαίου, καθώς τα σχετικά άρθρα στον Κ.Ν.2190/1920 παρέμειναν (παρά την κατάργηση των λοιπών άρθρων περί των Ανωνύμων Εταιρειών) και ορίζεται νέο ενιαίο πλήρες θεσμικό πλαίσιο. Επίσης, εισάγονται διατάξεις που ορίζουν τις σχετικές προϋποθέσεις για την έκδοση των ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων.

Το νέο πλαίσιο εταιρικών μετασχηματισμών αποβλέπει στη διευκόλυνση των εταιρικών μετασχηματισμών, την ενοποίηση των ρυθμίσεων, την εξισορρόπηση των συμφερόντων, τον περιορισμό «καταχρηστικών» μετασχηματισμών και «ανάμειξης» της φορολογικής νομοθεσίας.

Δημοσιεύτηκε η Ε.2028/11.2.2019 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα την «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 του Ν.4172/2013 κατά τη σύσταση ή μεταβίβαση του δικαιώματος επικαρπίας μετοχών, έναντι τιμήματος». Σύμφωνα με την εγκύκλιο διαταγή:

  • Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του Ν.4172/2013 (ΚΦΕ), όπως ισχύουν, κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης, μεταξύ των άλλων και μετοχών σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά
  • Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1068/2018 απόφαση ΑΑΔΕ, στις πιο πάνω διατάξεις εμπίπτει το εισόδημα που προκύπτει από μεταβιβάσεις τίτλων που πραγματοποιούνται από επαχθή αιτία, αφού οι μεταβιβάσεις από χαριστική αιτία δεν αποτελούν αντικείμενο του Κ.Φ.Ε.
  • Με τις διατάξεις του άρθρου 1142 του Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι η προσωπική δουλεία της επικαρπίας συνίσταται στο εμπράγματο δικαίωμα του επικαρπωτή να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται ξένο πράγμα, διατηρώντας όμως ακέραιη την ουσία του.
  • Δεδομένου ότι κρίσιμο στοιχείο για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 του ΚΦΕ είναι να συντελείται μεταβίβαση, έναντι ανταλλάγματος, της κυριότητας των μεταβιβαζόμενων τίτλων από τον πωλητή στον αγοραστή, συνάγεται ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν έχουν εφαρμογή κατά τη σύσταση (ή μεταβίβαση) του δικαιώματος επικαρπίας μετοχών. Τα παραπάνω ισχύουν με την επιφύλαξη της τυχόν διαπίστωσης της συνδρομής των προϋποθέσεων εφαρμογής του άρθρου 21 του ΚΦΕ, οπότε και εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού.
  • Το αντίτιμο που εισπράττεται για τη σύσταση (ή τη μεταβίβαση) της επικαρπίας μετοχών με επαχθή αιτία δύναται να αναγράφεται στους κωδικούς 781-782 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1), για κάλυψη τεκμηρίων, εφόσον οι μετοχές αποκτήθηκαν μετά την 1.1.2014 και η αγορά τους είχε αποτελέσει δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων το φορολογικό έτος που αποκτήθηκαν.
  • Για τον προσδιορισμό του ποσοστού της αξίας κτήσης της μετοχής που αναλογεί στην αξία της συνιστώμενης επικαρπίας εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 15 του Ν.2961/2001.

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο Ν.4591/2019 με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία: α) της Οδηγίας (EE) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και β) του άρθρου 1 της Οδηγίας (EE) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017». Από την αιτιολογική έκθεση του νόμου και ειδικά από το δεύτερο μέρος αυτού με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του άρθρου 1 της Οδηγίας (EE) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017».

Με τις ψηφισθείσες διατάξεις τροποποιούνται από 1.1.2019 οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000) και του Ν.4308/2014 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα που αφορούν:

Πρώτον, τον τόπο φορολόγησης των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται από πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μη υποκείμενους στον φόρο (π.χ. ιδιώτες, μη υποκείμενα στον φόρο νομικά πρόσωπα) που είναι εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη μέλη. Θεσπίζεται όριο σε κοινοτικό επίπεδο, μέχρι το οποίο οι παροχές των εν λόγω υπηρεσιών συνεχίζουν να υπόκεινται σε ΦΠΑ στο κράτος μέλος εγκατάστασης των παρόχων αντί να φορολογούνται στον τόπο εγκατάστασης του μη υποκειμένου στον φόρο λήπτη.

Δεύτερον, τη χρησιμοποίηση του ειδικού καθεστώτος της Μικρής Μονοαπευθυντικής Θυρίδας του άρθρου 47β του Κώδικα ΦΠΑ από τους υποκείμενους στον φόρο που δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ένωση αλλά διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ σε κράτος μέλος, π.χ. για τη διενέργεια περιστασιακών συναλλαγών που υπάγονται στον ΦΠΑ σε αυτό το κράτος μέλος, και οι οποίοι έως σήμερα δεν μπορούσαν εξ αυτού του λόγου να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω ειδικό καθεστώς.

Τρίτον, τους κανόνες που διέπουν την τιμολόγηση των υποκείμενων στον φόρο που χρησιμοποιούν τα ειδικά καθεστώτα παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών προς μη υποκείμενους στο φόρο. Το κόστος συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις τιμολόγησης κάθε κράτους μέλους θεωρείται αποτρεπτικό για τη δραστηριοποίηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά της Ένωσης. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, εφαρμόζονται οι κανόνες τιμολόγησης που ισχύουν στο κράτος μέλος εγγραφής της οντότητας που παρέχει τις ανωτέρω υπηρεσίες και χρησιμοποιεί τα ειδικά καθεστώτα της Μικρής Μονοαπευθυντικής Θυρίδας.

Με αριθμό Ν.4592/2019 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α΄20/13-02-2019 ο νόμος με τίτλο «Κύρωση της από 31 Δεκεμβρίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του Ν.3869/2010 (Α' 130), παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» του Ν.4551/2018"».

Με το άρθρο 1 του νόμου κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου, από τότε που ίσχυσε, η από 31 Δεκεμβρίου 2018 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του Ν.3869/2010, παράταση μειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.ΠΑ.) στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» του Ν.4551/2018».

Με το άρθρο 2 αποφασίζεται η επέκταση αναστολής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου Η ισχύς του α' εδαφίου του άρθρου 93 του Ν.4582/2018 (Α΄ 208) επεκτείνεται για το χρονικό διάστημα από 29.1.2019 μέχρι και 29.4.2019.

Με απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου και του Υφυπουργού, Τάσου Πετρόπουλου ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης κατά 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης για τους μισθωτούς έως 25 ετών.

Συγκεκριμένα, αναδρομικά από την 01/01/2019, οι εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις μειωμένες κατά 50%, για τους απασχολούμενους μισθωτούς ηλικίας έως 25 ετών που εργάζονται ήδη ή θα προσληφθούν, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών τους.

Το ποσό που προκύπτει από την καταβολή των μειωμένων εργοδοτικών εισφορών καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η υλοποίηση του μέτρου αποτελεί εφαρμογή της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.

Παρασκευή σήμερα και κάπου εδώ θα πρέπει να ολοκληρώσουμε το κείμενο με ευχάριστες ειδήσεις. Έτσι, θα αναφερθούμε στον «νέο Νόμο Κατσέλη», κομβικό σημείο για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης της χώρας, με την σχετική έκθεση της Κομισιόν να δημοσιεύεται στις 27 Φεβρουαρίου. Τα συνδυαστικά κριτήρια υπαγωγής στον νέο νόμο που αφορούν στο ύψος του συνολικού δανεισμού του δανειολήπτη και το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, αποφασίστηκαν σε 130.000 ευρώ και 250.000 ευρώ αντίστοιχα.

Για την εβδομάδα που έρχεται, περιμένουμε νέα σχετικά με τον αριθμό δόσεων και την ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων. Μέσα στο 2018 άφησαν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, πάνω από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πλέον αναμένουμε την νέα έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων για να τακτοποιήσουμε τα χρέη μας και να γλιτώσουμε από κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Η εβδομάδα κλείνει για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και μας περιμένει ένα ακόμα χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο, κρύο από θερμοκρασία αλλά πάντα όμορφο, επειδή όλος ο χρόνος του ανήκει σε εμάς. Χαρείτε λοιπόν αυτόν τον χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και «φορτώστε» τις μπαταρίες σας για την επόμενη εργασιακή εβδομάδα. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους σας.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Έντυπο > Ε3, Μετοχές, Φορολογικές δηλώσεις, Επιδοτούμενο πρόγραμμα ΟΑΕΔ, ΕΛΤΕ, Νόμος Κατσέλη, Εκκαθαριστικό, Εταιρικοί μετασχηματισμοί, Πρόγραμμα Επιδότησης Επιχειρήσεων, επικαρπία μετοχών, Χωριστές δηλώσεις συζύγων, Ασφαλιστικές εισφορές