04/02/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει οριστικά μέτρα διασφάλισης στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει κανονισμό για την επιβολή οριστικών μέτρων διασφάλισης στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα. Τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα από τις 2 Φεβρουαρίου, και θα αντικαταστήσουν τα προσωρινά μέτρα που εφαρμόζονται από τον Ιούλιο του 2018.

Τον Μάρτιο του 2018 δρομολογήθηκε έρευνα της Επιτροπής στο πλαίσιο της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν δασμούς στα προϊόντα χάλυβα. Η εν λόγω έρευνα κατέδειξε ότι οι εισαγωγές προϊόντων χάλυβα στην ΕΕ αυξάνονται κατακόρυφα. Το γεγονός αυτό απειλεί σοβαρά τις χαλυβουργικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε ευάλωτη θέση λόγω της συνεχιζόμενης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην παγκόσμια αγορά χάλυβα και ενός πρωτοφανούς αριθμού αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από ορισμένους εμπορικούς εταίρους. Οι περιορισμοί στην αγορά των ΗΠΑ που προκαλούνται από την επιβολή δασμών στον χάλυβα βάσει του άρθρου 232 είναι η αιτία της εκτροπής των εμπορικών ροών προς την ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά συνάδουν πλήρως με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ στον ΠΟΕ και έχουν διαμορφωθεί προσεκτικά έτσι ώστε να διατηρηθεί μια συνεχής ροής εισαγωγών που να εγγυάται αποτελεσματικό ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα και επαρκή επιλογή για τους πολυάριθμους χρήστες χάλυβα στην ΕΕ.

Τα μέτρα αφορούν 26 κατηγορίες προϊόντων χάλυβα και συνίστανται σε δασμολογικές ποσοστώσεις πέραν των οποίων επιβάλλεται δασμός 25 %. Οι δασμολογικές ποσοστώσεις διαφυλάσσουν απόλυτα τα παλαιότερα επίπεδα εισαγωγών στην ΕΕ και θα αυξηθούν προοδευτικά. Το σύστημα αυτό είναι παρόμοιο με τα ισχύοντα προσωρινά μέτρα, με κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις που ελαχιστοποιούν τις διαταραχές στο εμπόριο και διατηρούν τις παλαιότερες εμπορικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις ποσότητες και την προέλευση. Για παράδειγμα, οι κυριότερες προμηθεύτριες χώρες θα δικαιούνται ατομικές ποσοστώσεις με βάση τις εισαγωγές που πραγματοποιούσαν παλαιότερα.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για χρονική περίοδο έως τριών ετών αλλά μπορούν να επανεξεταστούν αν αλλάξουν οι περιστάσεις.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αναστείλει τον μηχανισμό προηγούμενης επιτήρησης για τα ίδια προϊόντα που καλύπτονται από τα οριστικά μέτρα για όσο καιρό ισχύουν.
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εισαγωγές χαλυβα