25/01/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων και λίγο από ρύθμιση 120 δόσεων

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

Πριν την ανάλυση του θέματος που αποφασίσαμε σήμερα να αναπτύξουμε, θα ήθελα να σταθώ σε ένα θέμα που καιρό τώρα είναι στην πρώτη γραμμή: Τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, έγινε δεκτή η πρόταση του Υπουργείου Απασχόλησης για τη ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία και θα αφορά περίπου 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους, επιτηδευματίες, κ.λπ..

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ύψος της οφειλής θα καθορίζει και τον αριθμό των δόσεων. Οφειλές έως 3.000 ευρώ θα ρυθμίζονται στις 36 δόσεις, ενώ για ποσά μεγαλύτερα, οι δόσεις θα είναι έως 120. Επίσης, οι προσαυξήσεις θα κουρευτούν σύμφωνα με ό,τι ισχύει στον εξωδικαστικό με το ποσό της δόσης να μην είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Θα πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί ποιες οφειλές θα ρυθμίζονται, έως το 2016 ή το 2017.

Νομίζω ότι θα ισχύσει ό,τι και στον εξωδικαστικό, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τρέχοντα θα πρέπει να πληρώνονται ή να ρυθμίζονται στην πάγια ρύθμιση.

Η ρύθμιση αυτή, όμως, θα λύσει κι ένα επιπλέον πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν συμπληρώσει τα όρια για τη συνταξιοδότηση, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γιατί οφείλουν ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ.

Αίσθηση όμως προκάλεσαν τα όσα ανέφεραν παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν έγινε καμιά πρόταση από πλευράς του Υπουργείου στους θεσμούς για την αντίστοιχη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία. Ρύθμιση η οποία αφορά σχεδόν 400.000 φορολογούμενους με οφειλές πολλών δις… Μην ξεχνάμε ότι την περίοδο της κρίσης, τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 70 δις περίπου!

Γιατί λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στους θεσμούς;

Δεν σκοπεύει να προωθήσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων;

Εκφράζοντας μια προσωπική άποψη, θεωρώ ότι τη γενικότερη στάση θα πρέπει να την δούμε υπό το πρίσμα των πολιτικών εξελίξεων… Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα παρατεταμένη… Θεωρώ λοιπόν ότι δεν μπορούν να τα δώσουν όλα εδώ και τώρα, αλλά θα πρέπει οι παροχές να δίνονται λίγες-λίγες και σταδιακά. Πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και, μάλιστα, με την εφαρμογή των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία (Μάρτιος 2019), θα υπάρξει πρόταση και για την εφορία.

Αυτά όσον αφορά το θέμα της πολυαναμενόμενης ρύθμισης οφειλών.

Στο σημερινό μας άρθρο θα αφιερωθούμε σε κάτι αρκετά επίκαιρο, δεδομένου ότι τρέχει μία καταληκτική ημερομηνία για αυτό και δεν είναι άλλο από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα λοιπόν με το καθεστώς του άρθρου 39 του Ν. 2859/2000 υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ όσων επιχειρήσεων είχαν ετήσια έσοδα τη χρήση 2018 που δεν ξεπερνούσαν τις 10.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά, ο νόμος αναφέρει ότι δύνανται να απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής του φόρου υποκείμενοι, οι οποίοι, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, πραγματοποίησαν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών κατά την έννοια του άρθρου 2, χωρίς το φόρο προστιθέμενης αξίας, αξίας μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Για τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι η 31η Ιανουαρίου 2019 και υποβάλλεται στο αρμόδιο Τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. που ανήκει η επιχείρηση.

Επίσης, όσον αφορά τη βάση υπολογισμού, το ίδιο άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της αξίας αυτής οι μεταβιβάσεις ενσώματων ή άυλων αγαθών επένδυσης, καθώς και οι απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης.

Εάν δηλαδή πρόκειται για επιχείρηση που έχει πάνω από μία δραστηριότητες και η μία από αυτές είναι εκτός καθεστώτος ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα είναι τα έσοδα από εκπαίδευση ή τα έσοδα από ιατρική δραστηριότητα ή οι ασφαλιστικές δραστηριότητες, τότε τα έσοδα από αυτήν τη δραστηριότητα δεν αποτελούν βάση για τον υπολογισμό του ετήσιου τζίρου που δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση να ζητήσει εφαρμογή του άρθρου 39 του Ν. 2859/2000.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι εάν η επιχείρηση το 2018 λειτούργησε λιγότερο από 12 μήνες, θα πρέπει να γίνεται αναγωγή του ορίου των 10.000 ευρώ στους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να εξετάζεται η δυνατότητα ένταξής της στο σχετικό άρθρο, κάτι που επισημαίνεται και στη σχετική Εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε. Ε.2012/2019.

Άλλη μια διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει να κάνει με τον χρόνο επανένταξης της επιχείρησης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Μέχρι πέρυσι η απαλλαγή ίσχυε για όλη τη χρήση, ενώ η επιχείρηση επανερχόταν στο κανονικό καθεστώς την επόμενη χρήση.

Πλέον, από 1/1/2019 και μετά, όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 39, επανέρχονται στο κανονικό καθεστώς απευθείας μόλις ξεπεράσουν το όριο ένταξης, τις 10.000 ευρώ δηλαδή, κι όχι αφού κλείσουν μία χρήση. Για το θέμα αυτό ο νόμος αναφέρει σχετικά ότι σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου, ο υποκείμενος στο φόρο εφαρμόζει υποχρεωτικά το κανονικό καθεστώς για τις παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που ακολουθούν, αρχής γενομένης από την πράξη παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών με την οποία πραγματοποιείται η υπέρβαση του ορίου αυτού και για το σύνολο της αξίας της πράξης αυτής, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης μεταβολών. Η αίτηση επανένταξης πρέπει να γίνεται εντός 30 ημερών από την ημέρα υπέρβασης του ορίου.

Τα δύο τελευταία που αναφέραμε είναι διαφοροποιήσεις του νόμου από 1/1/2019 σε σχέση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες καταργούν το φαινόμενο της καταστρατήγησης του νόμου, το οποίο δημιουργούσε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ανοίγουν την τελευταία μέρα του προηγούμενου έτους και να μένουν εκτός ΦΠΑ όλο το επόμενο έτος. Δηλαδή, για μία ολόκληρη χρονιά απαλλάσσονταν του ΦΠΑ, ακόμα κι εάν ο τζίρος ήταν πάρα πολύ υψηλός.

Δεδομένου όμως ότι τον ΦΠΑ τον πληρώνει ο ιδιώτης καταναλωτής στην τιμή, δημιουργούταν πολύ μεγάλος αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εντάσσονταν στο κανονικό καθεστώς. Σε αυτά τα προβλήματα είχαμε αφιερώσει σχετικά το άρθρο μας «Φοροαποφυγή με τις ευλογίες του Υπουργείου Οικονομικών», στις 9/2/2018, πολύ πριν την ψήφιση του νόμου 4549/2018 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018 και με τον οποίο επήλθαν οι σχετικές τροποποιήσεις.

Τέλος, όσες επιχειρήσεις κάνουν έναρξη από 1/1/2019 και μετά, έχουν δικαίωμα να επιλέξουν να ενταχθούν στη σχετική απαλλαγή του άρθρου 39, με την προϋπόθεση βέβαια του ορίου των 10.000 ευρώ μέσα στην πρώτη χρήση.

Καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, Ρύθμιση 120 δόσεων, Ειδικό καθεστώς ΦΠΑ