18/01/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τι μας απασχόλησε αυτήν την εβδομάδα

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά - Τζίκα

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα τηλεφωνήματα, αλλά και οι επισκέψεις των πελατών μας στο γραφείο μας, προκειμένου να ενημερωθούν για άλλο ένα πολυαναμενόμενο επίδομα που πρόκειται να δοθεί το επόμενο διάστημα στα νοικοκυριά, το Επίδομα Στέγασης –Ενοικίου.

Σε αρκετά site είχε γίνει αναφορά από το καλοκαίρι για το συγκεκριμένο επίδομα, για το οποίο οι δικαιούχοι θα έκαναν την αίτηση και θα το λάμβαναν από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η ημερομηνία ανοίγματος της εφαρμογής των αιτήσεων, όπως όλα δείχνουν, μετατίθεται προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, αλλά η ισχύς της αίτησης θα είναι αναδρομική, από αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εξαγγελλίες της αρμόδιας Υπουργού.

Δικαιούχοι του Επιδόματος Στέγασης – Ενοικίου θα είναι όλα τα νοικοκυριά τα οποία ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή σε ιδιόκτητο ακίνητo, για το οποίο πληρώνουν δάνειο Α’ κατοικίας. Όσον αφορά τα κριτήρια, όμως, όπως και όλες τις σημαντικές παραμέτρους οι οποίες θα καθορίζουν τους δικαιούχους, δεν θα κάνουμε ακόμη κάποια αναφορά. Προς το παρόν έχει εκδοθεί η Κ.Υ.Α. Δ13/οικ.33474/1934/2018 που καθορίζει τα κριτήρια, ωστόσο περιμένουμε να ανοίξει η σχετική εφαρμογή και να γίνουν οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε στη Διαιτητική απόφαση που εκδόθηκε από την Τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας, αναφορικά με το ζήτημα των αρτοποιείων και με την οποία θα πρέπει να συμμορφωθούν όσοι υπάγονται στα ακόλουθα σωματεία:

Α) Π.Ο.Ε.Ε.Τ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό)

Β) Ο.Α.Ε. (Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος)

Γ) Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος)

Αρκετά αρτοποιεία, αλλά και γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, εκτός από την πώληση ψωμιού, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και σε άλλες επισιτιστικές υπηρεσίες. Έτσι λοιπόν λειτουργούν μέσα στις υπάρχουσες επιχειρήσεις τμήματα καφετέριας, κουζίνας, πιτσαρίας, εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής και συναφών δραστηριοτήτων, προκειμένου να προσελκύσουν όλο και περισσότερους πελάτες, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθούν στα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα και φυσικά να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά.

Πλέον οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα απασχολούνται σε αρτοποιεία, αλλά με την ειδικότητα του:

  • Ψήστη
  • Τεχνίτη πιτσαρίας
  • Τεχνίτη ζαχαροπλαστικής
  • Σερβιτόρου
  • Μπουφετζή

θα αμείβονται με βασικό μηναίο μισθό 650€, ενώ οι βοηθοί αυτών με βασικό μηναίο μισθό 610€. Επιπλέον, ορίζεται επίδομα γάμου 10% επι του βασικού μηναίου μισθού και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10% επι του βασικού μηναίου μισθού, σε όσους τεχνίτες εμπλέκονται στη διαδικασία παρασκευής και ψησίματος αυτών των ειδών. Επίσης, καθορίζεται το ωράριο των εργαζομένων στα καταστήματα αυτά στις 40 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ εξαιρέσιμες ημέρες, πλέον των προβλεπόμενων αργιών, θεωρούνται η Καθαρά Δευτέρα και η 1 Ιανουαρίου του εκάστοτε έτους.

Σε περίπτωση όμως που είχαν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις εργασίας προγενέστερες μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, οι οποίες καθορίζουν αποδοχές, επιδόματα και όρους εργασίας ευνοϊκότερους από αυτούς που ορίζονται στη συγκεκριμένη απόφαση, αυτοί δεν θίγονται και υπερισχύουν αυτής.

Η ισχύς της συγκεκριμένης απόφασης ορίζεται από την 06/03/2018 έως την 05/03/2019.

Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι προχθές άνοιξε και η εφαρμογή αίτησης ξεχωριστής δήλωσης για τα έγγαμα ζευγάρια από την Α.Α.Δ.Ε.. Το Δελτίο Τύπου της Α.Α.Δ.Ε. αναφέρει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου να εισέλθουν στην εφαρμογή με τους κωδικούς του taxis που διαθέτουν και να γνωστοποιήσουν, ηλεκτρονικά πλέον, την αίτησή τους για υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης ή ακόμη και να αναιρέσουν την αίτηση που είχαν κάνει. Η διαδικασία γνωστοποίησης στην υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. θα είναι ανοιχτή και μετά το πέρας της προθεσμίας, αλλά θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης αμετακλήτως, μόνο όσα ζευγάρια συνάψουν ή δηλώσουν τον γάμο τους μετά τις 28/02/2019, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διαδικασίας αυτής και είχαμε εκθέσει τους προβληματισμούς μας για μια σειρά ζητημάτων που απορρέουν από την επιλογή της ξεχωριστής δήλωσης. Η ΠΟΛ.1241/2018 ξεκαθαρίζει κάποια ζητήματα όσον αφορά τις ξεχωριστές δηλώσεις και τι γίνεται στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, τα τεκμήρια διαβίωσης και την ανάλωση κεφαλαίου, ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζει όλο το τοπίο με πολλά άλλα ζητήματα να παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Κλείνοντας, να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά όλες τις παραμέτρους τους (π.χ. εισοδήματα, τεκμήρια, αφορολόγητο, επιδόματα, κ.λπ.), προτού αποφασίσουν να κάνουν ξεχωριστά φορολογική δήλωση.

Καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Αρτοποιείο, Σύζυγοι, Επίδομα Στέγασης, Χωριστές δηλώσεις συζύγων