04/01/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Καλή Χρονιά από την καρδιά μας. Η εβδομάδα που πέρασε πατούσε πάνω σε δύο χρόνους. Στο 2018 που έφυγε και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν από τις χρονιές που θα τις θυμόμαστε ως μια γλυκιά ανάμνηση και το 2019 από το οποίο περιμένουμε πολλά και ελπίζουμε να μην μας απογοητεύσει.

Αρχή έτους και οικολογική συνείδηση με ταυτόχρονη φορολογική «αιμοδοσία» για το κράτος. Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Ιανουαρίου του 2019, η αύξηση στο περιβαλλοντικό τέλος για την πλαστική σακούλα. Η διαδικασία χρέωσης για τις πλαστικές σακούλες, η οποία είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018, με το περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας να ορίζεται στα 4 λεπτά με ΦΠΑ, αυξάνεται πλέον στα 9 λεπτά με ΦΠΑ.

Δευτέρα πρωί και διαθέσιμη ήταν η εφαρμογή για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την ίδια ημέρα και προς διευκόλυνση των πολιτών ότι παρατείνεται έως και την Παρασκευή 11.1.2019 η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2019 καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία. Για τη συγκεκριμένη παράταση εκδόθηκε η ΠΟΛ.1243/2018 με θέμα την «Παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2019 και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία».

Υπογράφηκε σε εκτέλεση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (αρ. ΦΕΚ 221/31.12.2018) υπουργική απόφαση με αριθμό 2/9517/2018 από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία προβλέπει την παράταση ισχύος του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τις προσφυγικές ροές (Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος) μέχρι την 30.6.2019.

Δημοσιεύτηκε η με αριθμό Ε.2001/28.12.2018 εγκύκλιος με θέμα την «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 55, 60, 61 και 70 του ν.4583/2018 (Φ.Ε.Κ. 212 Α΄/18-12-2018) για θέματα φορολογίας κεφαλαίου». Με βάση την εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι:

  • Γίνεται σαφής η βούληση του νομοθέτη ως προς την επιβολή προστίμου σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα στο άρθρο 54Α του ΚΦΔ για το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α..
  • Θεσπίζεται υποχρέωση υποβολής της δήλωσης φόρου δωρεάς/γονικής παροχής και από τους δύο συμβαλλομένους, ανεξάρτητα αν για τη σύσταση αυτής συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.
  • Επίκειται η υλοποίηση της μηχανογραφικής εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου για χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές.
  • Παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή των φόρων και προστίμων στις υποθέσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια και ως εκ τούτου για τις ανωτέρω υποθέσεις με χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης μέχρι και την 31-12-2003 δεν απαιτείται, από τη δημοσίευση του νόμου (18-12-2018) και εφεξής, η προσκόμιση του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από τυχερά παίγνια.
  • Κατά τον υπολογισμό του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από 18-12-2018, δεν συνυπολογίζονται προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές οι οποίες είχαν συσταθεί μέχρι και 31-12-2003.
  • Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Φ.Α.Π. και ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις οποίες ανακαλείται η υποβληθείσα με τις ευεργετικές διατάξεις των άρθρων 57 έως και 60 του ν.4446/2016 δήλωση. Τυχόν φόροι και τόκοι που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

Αύξηση των συνολικών νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο κατά 857 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 801,2 εκατ. ευρώ οφείλονται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα. Αυτό προκύπτει από τη πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 454,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 172,2 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 255,2 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 86 εκατ. ευρώ.

Εβδομάδα εργασιακά σύντομη, η εβδομάδα που πέρασε. Εβδομάδα που πάτησε σε δύο χρονιές, αυτήν που έφυγε και σε αυτήν που ήρθε. Με τις περισσότερες ημέρες να είναι είτε αργία, είτε με πολλούς από εμάς να εξάντλησαν τις ετήσιες άδειές τους, αντίστοιχα και τα οικονομικά, φορολογικά και εργατικά τεκταινόμενα ήταν ελάχιστα.

Η Εβδομάδα που έρχεται είναι ουσιαστικά και η πρώτη του νέου χρόνου που εργασιακά όλοι επιστρέφουν στις θέσεις τους. Με το άνοιγμα των σχολείων την Τρίτη της νέας εβδομάδας, το κράτος τίθεται σε πλήρη λειτουργία και αισιόδοξοι ξεκινάμε για τα καλύτερα.

Φυσικά ο νέος χρόνος μόνο εύκολος δεν φαντάζει, επειδή κυρίως είναι πολλαπλά εκλογικός και εξ’ αντικειμένου συγκρουσιακός. Μόνο που η χώρα βάλλεται πολλαπλά κυρίως από το εξωτερικό και συνεπώς οι εσωτερικοί τόνοι θα πρέπει να πέσουν, επειδή ο πραγματικός κίνδυνος σίγουρα δεν έρχεται μέσα από την χώρα και όλοι οι πολιτικοί, ο καθένας με τον τρόπο του, πιστεύουμε ότι αγαπούν την χώρα του.

Για την Κυριακή των Φώτων που έρχεται, ο Θεός της Ελλάδας να μας φωτίζει όλους και κυρίως τους πολιτικούς άρχοντες, μήπως και η χώρα μας καταφέρει να ξεπεράσει την άσχημη δεκαετία που διανύει.Χρόνια Πολλά και καλά Θεοφάνεια σε όλους.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΝΦΙΑ, Γονικές Παροχές, ΦΠΑ στα νησιά, Τέλη κυκλοφορίας