04/01/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Άντε και Καλή μας Χρονιά!

Σε συνεργασία με τους Φοροτεχνικούς Ηλία Χατζηγεωργίου και Παναγιώτη Τσουκαλά - Τζίκα

Με χιόνια και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μας υποδέχθηκε το 2019 καθιστώντας περισσότερο απαραίτητη την αγορά πετρελαίου όχι μόνο στα ορεινά πλέον, αλλά και στα νοικοκυριά των μεγάλων πόλεων.

Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η πολυπόθητη απόφαση, ΠΟΛ.1236/2018, για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, βάσει της οποίας θα επιδοτηθούν όσοι κάνουν αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15/10/2018 έως 30/04/2019. Οι αιτήσεις αντίστοιχα θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31/05/2019.

Το - ελαφρά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι - ποσό του επιδόματος, θα καταβληθεί και φέτος σε δύο δόσεις. Έτσι, οι δικαιούχοι που θα προλάβουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 15 Ιανουαρίου, θα λάβουν το επίδομα έως τις 15 Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση φυσικά να έχουν πραγματοποιήσει την αγορά του πετρελαίου μέχρι τότε.

Όσοι δικαιούχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις το επόμενο διάστημα, από 16/01/2019 και μετά δηλαδή, θα λάβουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης έως το τέλος Ιουνίου, με την προϋπόθεση πάντα ότι έχει αγοραστεί το πετρέλαιο. Αξίζει να θυμίσουμε ότι για άλλη μια χρονιά δεν προβλέπεται προκαταβολή του ποσού, άρα το επίδομα έπεται της αγοράς του πετρελαίου.

Επίσης εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί η εγκύκλιος για την επιδότηση ενοικίου, η οποία θα αποτελέσει ανάσα για πολλά νοικοκυριά. Αναφέρεται ότι η διαδικασία θα είναι η ίδια με αυτήν του κοινωνικού μερίσματος και θα γίνεται, στη γνωστή πλέον σε όλους, διαδικτυακή πλατφόρμα του ΗΔΙΚΑ.

Αρκετές όμως υποχρεώσεις που έληγαν μέσα στο 2018 πήραν παράταση για το 2019, δίνοντας την ευκαιρία στους φορολογούμενους να αποφύγουν πρόστιμα από παραλείψεις και λάθη που μπορεί να έκαναν. Συγκεκριμένα:

  • Έως τις 11/01 μπορούν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019 ή να γνωστοποιήσουν στις αρμόδιες ΔΟΥ την εκούσια ακινησία των οχημάτων τους. Το πρόστιμο της εκπρόθεσμης καταβολής είναι ο διπλασιασμός του τέλους και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης του ποσού σε 12 δόσεις.
  • Έως τις 15/01 θα πρέπει οι υπόχρεοι να έχουν δηλώσει τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς. Το πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης είναι 100€, ενώ σε περίπτωση έλεγχού είναι 1.000€. Για τα πρόστιμα έχουμε αφιερωθεί και σε παλαιότερο άρθρο (Επαγγελματικοί Λογαριασμοί: Τρέξτε να δηλώσετε, αλλιώς θα πληρώσετε….)
  • Ύστερα από ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ έως τις 15/01 θα μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση Α21 όσοι δικαιούχοι του επιδόματος δεν την έχουν υποβάλλει μέχρι τώρα. Επίσης μέχρι τότε μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση επιδόματος όσοι δικαιούχοι είχαν γέννηση νέου τέκνου μέσα στο 2018 που δεν έχει συμπεριληφθεί μέσα στην αρχική αίτηση, αλλά και γενικότερα όσοι θέλουν να τροποποιήσουν την αρχική αίτηση για τον οποιονδήποτε λόγο.

Εκτός αυτών, υπάρχει μια σειρά υποχρεώσεων, πέραν των κλασικών (ΦΠΑ, ΦΜΥ, ΑΠΔ ΙΚΑ, κ.λπ.), που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω:

  • Έως τις 21/01 θα πρέπει να υποβληθούν οι λίστες συμφωνητικών που αφορούν το τρίμηνο Οκτώβριος- Δεκέμβριος.
  • Έως τις 30/01 μπορεί να γίνει η μεταβολή των αγροτών και η μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ή η είσοδός τους στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.
  • Έως τις 31/01 μπορεί να γίνει η μετάταξη των μικρών επιχειρήσεων στο απαλλασσόμενο καθεστώς, άρθρο 39 του ΦΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα ανάλογα κριτήρια, δηλαδή τα ακαθάριστα έσοδα του 2018 δεν ξεπέρασαν τις 10.000 ευρώ. Από 1/1/2019 και μετά, όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς θα πρέπει να επανέρχονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ μόλις ξεπεράσουν τις 10.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η παράγραφος 5 του άρθρου 39 του Ν.2859/2000, μετά την τροποποίηση του άρθρου που έγινε με τον Ν.4549/2018. Η μεταβολή θα πρέπει να δηλωθεί εντός 30 ημερών από την κάλυψη του ορίου.
  • Αντίστοιχα έως τις 31/01 θα πρέπει να δηλώσουν μεταβολή κατηγορίας βιβλίων όσες επιχειρήσεις θα πρέπει να το κάνουν εθελοντικά ή υποχρεωτικά, λόγω ακαθαρίστων εσόδων των τελευταίων δύο χρήσεων.
  • Έως τις 31/01 γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή γνωστοποίησης του εντύπου Ε11 (Πίνακας στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας).
  • Έως τις 31/01 γίνεται η υποβολή της δήλωσης απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από 01/01/2019 το συγκεκριμένο τέλος αναπροσαρμόζεται στα 0,09€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, από 0,04€ που ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Κατά τα άλλα, στα θετικά στοιχεία θα πρέπει να συγκαταλέγεται ότι με γνωστοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης παρατείνεται για έξι μήνες, έως 30/06/2019 δηλαδή, η εφαρμογή του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά της Λέρου, Λέσβου, Κω, Χίου και Σάμου με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των εν λόγω αυξημένων προσφυγικών ροών του τελευταίου διαστήματος.

Όμως, αναμφίβολα, η ΠΟΛ. 1217/2018 που δημοσιεύτηκε με την εκπνοή του 2018 μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας, αφού έρχεται να γλιτώσει από περιττές ενέργειες, αλλά και πρόστιμα, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς.

Κάθε χρόνο όλοι οι επιτηδευματίες, αλλά και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κατηγορίας τήρησης βιβλίων και υποχρέωσης υποβολής ή μη ΦΠΑ, έως το τέλος Μαρτίου, υποχρεούνταν να υποβάλλουν την κατάσταση φορολογικών στοιχείων για τη διασταύρωση πληροφοριών του προηγούμενου έτους. Από το 2014 έως και σήμερα, με την απόφαση ΠΟΛ. 1022/2014 που είχε δημοσιευτεί, όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονταν στο ΦΠΑ έπρεπε να υποβάλλουν τέσσερα αρχεία καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για κάθε έτος. Βέβαια η ελεγκτική υπηρεσία στις περιπτώσεις που έλεγχε τις καταστάσεις το έκανε σε ετήσια βάση κι όχι ανά τρίμηνο, καθιστώντας έτσι περιττή την τρίμηνη υποχρέωση.

Με την εγκύκλιο λοιπόν έγινε το αυτονόητο κι έτσι η διαδικασία απλοποιείται, αφού θα απαιτείται η υποβολή ενός μόνο αρχείου ετησίως. Με αυτήν τη μεταβολή θεωρούμε ότι θα μειωθεί ο χρόνος υποβολής όλων αυτών των καταστάσεων, αφού θα απαιτείται ένα αρχείο. Βέβαια τα προβλήματα που καθιστούν την εφαρμογή γενικότερα δυσλειτουργική παραμένουν, αφού η φύση της διαδικασία δεν μεταβάλλεται.

Το σημαντικότερο σε κάθε περίπτωση είναι ότι τουλάχιστον μειώνεται ο αριθμός των προστίμων. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής των καταστάσεων αυτών ή διόρθωσης, το πρόστιμο ανερχόταν στα 400€, αφού έπρεπε να υποβάλλει ο υπόχρεος τέσσερα αρχεία, ενώ με την υποβολή ενός αρχείου ετησίως το πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής ή τροποποιητικής δήλωσης θα είναι 100€. Θα θεωρείται ως μια δήλωση όσες τροποποιήσεις κι εάν γίνονται εντός της ίδιας ημέρας, οι οποίες αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του αριθμού των τροποποιήσεων που έχουν υποβληθεί.

Βέβαια, το κενό του χρόνου που ας πούμε θα δημιουργηθεί, δεν θα μείνει έτσι... Έρχεται να το καλύψει το Υπουργείο Εργασίας, με την ένταξη στις ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2019 όσων αμείβονται με απόδειξη δαπάνης- τίτλο κτήσης ή όπως αλλιώς ονομάζεται. Η εγκύκλιος δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά αντί αυτής δημοσιεύθηκε Δελτίο Τύπου (link https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212493) που αναφέρει ότι θα δημοσιευθεί η εγκύκλιος η οποία έχει υπογραφεί.

Από το Δελτίο Τύπου θα πρέπει να απομονώσουμε μία φράση η οποία μας ανησυχεί αρκετά «Οι αμειβόμενοι με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών – πωλήσεων απογράφονται στον ΕΦΚΑ πριν από την έκδοση του παραστατικού». Μέχρι τη δημοσίευση της επίσημης εγκυκλίου δεν θα προτρέξουμε να σχολιάσουμε την ανησυχία μας, θα την αφήσουμε με τη μορφή του προβληματισμού και την ελπίδα ότι ο «ποιητής» δεν εννοεί εγγραφή στον ΕΦΚΑ σαν επαγγελματίες, γιατί ξέρουμε όλοι πόσες εργατοώρες θα χρειαστεί για αυτό κι έτσι το κενό χρόνου θα υπερκαλυφθεί… Θα επανέλθουμε λοιπόν με την εγκύκλιο…

Άντε και Καλή μας Χρονιά λοιπόν!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.