14/12/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Βαδίζοντας τις τελευταίες ημέρες και του χρόνου αυτού, έρχεται αναγκαστικά και η αποτίμησή του, πολιτικά, οικονομικά, φορολογικά, εργατικά. Μια χρονιά δύσκολη και αντιφατική, η οποία όσο πλησιάζει στο τέλος της και μπαίνοντας σε χρονιά εκλογών, τα πράγματα φαίνονται να ηρεμούν περισσότερο, ίσως είναι και ο έκδηλος γιορτινός περίγυρος, ίσως είναι και ο κουρασμένος φορολογούμενος, αλλά και οι χιλιάδες που θα πάρουν επιδόματα, αυξήσεις μισθών ή επιστροφές και σε κάθε περίπτωση, έστω και το ελάχιστο που θα τους δώσει δύναμη να συνεχίσουν. Φυσικά, ο κάθε ενεργός εργασιακά πολίτης δεν έχει στο βάθος του μυαλού του πως θα ζήσει με επιδόματα, αλλά θέλει μια αξιοπρεπή εργασία και έναν αξιοπρεπή μισθό. Σε αυτό το πλάνο πιστεύουμε ότι θα δουλέψει η μελλοντική Κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, κάπου δε στο τέλος της δύσκολης δεκαετίας του 2010, θα δούμε την ζωή να μας ξαναχαμογελάει.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα θετικά νέα της εβδομάδας που πέρασε. Η σχετική απόφαση σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών για συνταξιούχους, οι οποίοι ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους γιατρούς, επικουρικούς και ειδικευόμενους του ΕΣΥ, στο διδακτικό προσωπικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και στο μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της κρατικής ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους δικαστικούς λειτουργούς, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών που επιβλήθηκαν από 1-8-2012 σε δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν στους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους καθηγητές των ΤΕΙ. Το ΣτΕ ορίζει ότι οι αποδοχές τους θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα προ της 1ης Αυγούστου του 2012. Η συνολική δαπάνη που προκύπτει για τα κρατικά ταμεία από την επιστροφή των αναδρομικών, ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ. Στο εφάπαξ χρηματικό ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 60 του Ν.4172/2013 (Α' 167).

Μέρισμα συνολικού ύψους τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 14 Δεκεμβρίου. Για να ενημερωθείτε για τη διαδικασία επισκεφθείτε την ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://www.koinonikomerisma.gr». Για την υποστήριξη της εφαρμογής του κοινωνικού μερίσματος, οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@koinonikomerisma.gr. Οι ερωτήσεις θα ομαδοποιούνται και οι απαντήσεις θα προστίθενται στη σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων: https://www.koinonikomerisma.gr/Home/Info.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε Δελτίο Τύπου επί του θέματος και συγκεκριμένα:

«Σε συνέχεια της από 5 Δεκεμβρίου ανακοίνωσης σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος 2018, σημειώνουμε τα εξής:

  • Καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ορίζεται η Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.
  • Για αιτήσεις που έχουν εγκριθεί έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.
  • Για όσες αιτήσεις εγκριθούν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και την καταληκτική προθεσμία, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.

Τροπολογία με αριθμό 1839/158 10-12-2018 κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», που αφορά πρόγραμμα επιδότησης μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του ημίσεος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη των εργαζομένων έως 25 ετών, με στόχο την ενίσχυση της εργασίας των νέων. Οι όροι υπαγωγής στο πρόγραμμα και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ανωτέρω καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.

Καλών νέων συνέχεια και το ποσό των 66.298.532,26 ευρώ θα καταβληθεί σε 302.158 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και αφορά περισσότερα από 625.000 άτομα.

Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ παρακαλούνται να απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Η μεγαλύτερη και πλέον αντιπροσωπευτική Τακτική Γενική και Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στην ιστορία της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 7-9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και με τα αποτελέσματα της θέτει τις βάσεις για σημαντική ενίσχυση του κλάδου των Λογιστών-Φοροτεχνικών και για διεκδίκηση της επίλυσης των θεμάτων που τον απασχολούν.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συγκέντρωσε για πρώτη φορά από τότε που υφίσταται η Ομοσπονδία, συνολικά 325 αντιπροσώπους από 47 Ενώσεις Λογιστών - Φοροτεχνικών από όλη την χώρα, έναντι 275 αντιπροσώπων στην περσινή συνέλευση.

Στην φετινή εκλογική διαδικασία, ψήφισαν συνολικά 302 αντιπρόσωποι, έναντι 240 αντιπροσώπων στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία το 2015.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται οι (κατά αλφαβητική σειρά): Γρηγορίου Θωμάς – (Ε.Ο.Φ.Ε.Ε. Ν. Τρικάλων), Καμπάνης Βασίλειος - (Συλ. Λογ. & Φοροτ. Χαλκιδικής), Λαμπρόπουλος Κωνσταντίνος - (Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Ν. Καρδίτσας), Μουσελης Εμμανουήλ - (Συλ. Λογ.-Φορ. Περιφ. Ενότητας Καλύμνου), Νάκας Αστέριος - (Ε.Φ.Ε.Ε Ν. Λάρισας), Πατσιας Χρήστος - (Ε.Φ.Ε.Ε Θεσσαλονίκης), Σαββάκης Θεόδωρος - (Σ.Λ.Φ. Ν. Ροδόπης), Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος - (Ε.Φ.Ε.Ε. Ηρακλείου), Τσαμόπουλος Δημήτριος - (Ε.Φ.Ε.Ε Αττικής), Τσιώρα Ανδρομάχη - (Σ.Λ.Φ. Επαρχείας Βόϊου Ν. Κοζάνης), Χριστόπουλος Γεώργιος - (Ε.Φ.Ε.Ε Αττικής).

Με τροπολογίες που κατατέθηκαν στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο "Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις":

- αναστέλλεται για ακόμη ένα φορολογικό έτος, ήτοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, η φορολόγηση υπεραξίας από μεταβίβαση με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 41 του ΚΦΕ, για λόγους ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων.

- καταργείται από 1/1/2019 ο ΕΦΚ στο κρασί με αντικατάσταση των σχετικών διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα και την κατάργηση των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων για το θέμα αυτό. Η κατάργηση προτείνεται για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού με σκοπό την ενίσχυση του κλάδου.

Δημοσιεύτηκε η ΠΟΛ.1221/12-12-2018 (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 5597/12.12.2018) εγκύκλιος διαταγή, με θέμα τον «Καθορισμός των προϋποθέσεων, των όρων, των διαδικασιών και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 10 του άρθρου 24 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167). Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ορίζεται ότι:

«1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α’ της παραγράφου 10 του άρθρου 24 του Ν. 4172/2013, το συναφές με την ενεργειακή απόδοση ή εξοικονόμηση νερού κόστος αποσβένυται με τους συντελεστές του πίνακα της παραγράφου 4 του ίδιου ως άνω άρθρου προσαυξημένους κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), ενώ σε περίπτωση που ο αρχικός συντελεστής απόσβεσης είναι ανώτερος του 10%, ο προσαυξημένος συντελεστής δεν δύναται να υπερβαίνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

2. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 10 του άρθρου 24 του Ν. 4172/2013 τα ποσά των προσαυξημένων αποσβέσεων αφαιρούνται από τα καθαρά φορολογητέα αποτελέσματα των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους εντός του οποίου αφορούν. Ειδικότερα, ο υπολογισμός τους άρχεται από τον επόμενο μήνα εντός του οποίου χαρακτηρίζονται ως υπαγόμενες στις διατάξεις αυτές οι συναφείς με την ενεργειακή απόδοση ή εξοικονόμηση νερού δαπάνες.

3. Σε περίπτωση που μετά την αφαίρεση των ως άνω αποσβέσεων προκύψουν ζημίες, αυτές μεταφέρονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 4172/2013

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευση του Ν.4549/2018 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από τις 14.6.2018 και εφεξής.».

Παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου 2019 δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων "επαγγελματικών λογαριασμών" στο σύστημα TAXISnet με κοινή υπουργική απόφαση.

Ο Δεκέμβρης έφθασε στα μέσα του και λίγες μέρες μένουν ακόμα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Τα προβλήματα που ο καθένας μας έχει λες και κάπως μειώνονται, όχι φυσικά στην πραγματικότητα, αλλά επειδή ο καθένας μας έχει ανάγκη από όμορφες στιγμές, που αν δεν έρχονται μόνες τους, τις δημιουργεί. Την εβδομάδα που έρχεται, τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και με χρήματα στην τσέπη, είτε λόγω δώρου Χριστουγέννων, είτε έστω και με επιδόματα, ανεξάρτητα πως ο καθένας τα ονομάζει μιας και για χρήματα πρόκειται, οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι των στολισμένων πόλεων θα έχουν την τιμητική τους. Για την εβδομάδα που έρχεται, η Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα θα βρει την αγορά ανοιχτή και όλους εμάς σε εορταστική ατμόσφαιρα να «ρουφούν» την κάθε στιγμή, επειδή η κάθε στιγμή των γιορτών είναι μοναδική και μένει για πολύ καιρό εντυπωμένη στο μυαλό και στην ψυχή μας. Παρασκευή σήμερα και σας ευχόμαστε, Καλό Σαββατοκύριακο και δώστε στον εαυτό σας ότι του αξίζει.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.