06/12/18 | Αρχική > Video > Video

Βασίλης Πρασσάς: Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα υπέρογκα πρόστιμα για υπερβάσεις ωραρίων και η αλλαγή που έρχεται στη χρήση του διαλείμματος!

Στην τηλεοπτική εκπομπή ΩΡΑ 07.00 και συγκεκριμένα στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN BEYOND μίλησε ο Εμπορικός Διευθυντής & Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net, κ. Βασίλης Πρασσάς.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κου Βασίλη Πρασσά, Εμπορικού Διευθυντή & Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net στην τηλεοπτική εκπομπή ΩΡΑ 07.00 ήταν:

  • Από το τέλος Γενάρη του 2019, αναμένεται αύξηση 4% του κατώτατου μισθού από τα 586€ στα 615€ περίπου.
  • Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση του υποκατώτατου μισθού (για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών) από τα 510€ στα 615€.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπεριλαμβάνει και όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και λαμβάνουν επίδομα προϋπηρεσίας (π.χ. 644€ με 1 3ετία, 703€ με 2 3ετίες, 760€ με 3 3ετίες).
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση του Επιδόματος Ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
  • Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, τότε από 1/1/2020 θα έρθει σημαντική μείωση αποδοχών όλων των μισθωτών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και σημαντική μείωση των συντάξεων η οποία θα οφείλεται στην μείωση του αφορολογήτου ορίου. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε μια μηναία μείωση αποδοχών και συντάξων η οποία θα κυμανθεί από 40€ έως 50€ για όλους.
  • Τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ΣΕΠΕ για μη τήρηση χρονικών ορίων εργασίας είναι υπέρογκα ακόμη και για μικρουπερβάσεις ωραρίων. Το πρόβλημα είναι πλέον πολύ έντονο μετά και την υποχρέωση γνωστοποίησης της υπερεργασίας. Π.χ. αν βρεθεί ένας εργαζόμενος εκτός ωραρίου σε μια επιχείρηση με 250 άτομα τότε το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα είναι 15.000€, δηλαδή πρόστιμο μεγαλύτερο κι απ την ανασφάλιστη εργασία.
  • Έχουν παρατηρηθεί πρόστιμα σε εμπορικές επιχειρήσεις γιατί βρέθηκαν εργαζόμενοι να βρίσκονται εντός του καταστήματος για 5 ή 10 λεπτά αργότερα από την λήξη του ωραρίου τους κάτι το οποίο είναι υπερβολικό.
  • Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση (μετά την Γερμανία και το Βέλγιο) με τις υψηλότερες επιβαρύνσεις από εισφορές και φορολογία (35%) για ένα μέσο εργαζόμενο!

Τέλος, έδωσε και μια είδηση της τελευταίας στιγμής περί νομοθετικής ρύθμισης που επίκειται από το υπουργείο εργασίας η οποία θα βάζει stop στην επέκταση του ωραρίου λόγω διαλείμματος εργασίας κάτι το οποίο είναι πολύ σύνηθες το τελευταίο διάστημα. Κάτι που φυσικά σήμερα είναι καθόλα νόμιμο καθώς το θέμα της επέκτασης ή μη του ωραρίου ήταν όρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (σημ. η ΕΓΣΣΕ επιτρέπει την επέκταση του ωραρίου εργασίας λόγω διαλείμματος).

Δείτε την ομιλία του κ. Βασίλη Πρασσά στην τηλεοπτική εκπομπή ΩΡΑ 07.00 στο κανάλι OPEN BEYOND εδώ.
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.