30/11/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Αν η προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με θυσία στο άκρατο καταναλωτισμό που ξεκίνησε με την Black Friday και για λόγους εξυπηρέτησης του κοινού και των καταστημαρχών ολοκληρώθηκε το Σάββατο, η εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε διαδικτυακά, καταναλωτικά, αλλά μέσα από ψηφιακά καταστήματα, γνωστή πλέον και στη χώρα μας ως Cyber Monday. Το διαδικτυακό εμπόριο κάνει τεράστια άλματα και εκμηδενίζει τις αποστάσεις κάνοντας πανεύκολο σε μερικά λεπτά να βρεθείς νοητά στο Λονδίνο, στα Harrods και να αγοράσεις κάτι. Φυσικά διαδικτυακά καταστήματα δεν διαθέτουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και χιλιάδες ψηφιακοί μεταπράτες, σίγουρα θέλει προσοχή, αφενός μεν για να μην χαθούν χρήματα, αφετέρου δε για να αγοράσει κάποιος κάτι που τελικά έχει δει και όχι κάτι «περίπου». Σε κάθε περίπτωση, είτε καταστήματα που συναλλάσσονται μέσω πρωτοκόλλων pay pall ή παρομοίων, είτε ψηφιακά καταστήματα που παραδίδουν το εμπόρευμα με αντικαταβολή, είναι τα πλέον αξιόπιστα, δεδομένου ότι στα τελευταία, βλέπεις αν αυτό που παρήγγειλες ανταποκρίνεται σε αυτό που παραλαμβάνεις και τότε πληρώνεις.

Με την τελευταία απόφαση με αριθμό 1895/2018 του ΣτΕ, τέθηκε η ταφόπλακα στην «αφελή» παραδοχή πως όποιος είναι αυτοαπασχολούμενος και βρεθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσά που δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα επαγγελματικά έσοδά του, το επιπλέον ποσό προέρχεται από φοροδιαφυγή από την συγκεκριμένη εργασία και συνεπώς, πρέπει να του καταλογισθεί, με όλα όσα ανωτέρω αναφέραμε. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχτηκε προσφυγή φορολογούμενων στους οποίους η φορολογική διοίκηση είχε προχωρήσει σε έλεγχο για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και τους είχε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην απόφαση τονίζεται ότι «η φορολογική αρχή πρέπει, ιδίως, να διαπιστώσει, κατά τρόπο αρκούντως τεκμηριωμένο ότι ο επιτηδευματίας εισέπραξε το επίμαχο ποσό ως αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας». Περαιτέρω και σύμφωνα με την απόφαση «η φορολογική αρχή δεν ανταποκρίνεται στο εν λόγω βάρος της σε περίπτωση, που δεν προβαίνει στην κατά τα ανωτέρω (τεκμηριωμένη) κρίση, αλλά απλώς θεωρεί ότι πρόκειται για περιουσιακή προσαύξηση άγνωστης προέλευσης (επομένως, δυνάμενη να προέρχεται και από πηγή ή αιτία μη αναγόμενη στην άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος) και, συνακόλουθα, για εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων».

Να σημειώσουμε ότι η παραπάνω απόφαση παίρνει θέση και επί των κοινών τραπεζικών λογαριασμών, θεωρώντας ότι «βάσει των μέτρων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης που λαμβάνει η φορολογική αρχή, επιδεικνύει την δέουσα, ενόψει των συνθηκών, επιμέλεια, προκειμένου να διαπιστώσει ποιος είναι ο αληθής δικαιούχος των επίμαχων ποσών». Συνεπώς, ο συνδικαιούχος θα πρέπει να κληθεί από την φορολογική αρχή και αυτή να αποδείξει πως συμμετείχε ή όχι και σε ποιο ποσό στον λογαριασμό, προκειμένου βέβαιου καταλογισμού.

Και για να μπούμε στο κλίμα των εορταστικών ημερών, μιας και Χριστούγεννα δεν σημαίνει μόνο στολισμένα δένδρα και αγορές, αλλά φυσικά για το Υπ. Οικονομικών σημαίνει και τέλη κυκλοφορίας, την Δευτέρα που μας πέρασε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2019.

Από την υπηρεσία «Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet» μπορείτε να εκτυπώσετε το «Έντυπο τελών κυκλοφορίας» για τα έτη 2013 και επομένων.

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται εμπρόθεσμα :

 • το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους (1/11 έως 31/12)
 • την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα εάν το όχημα ταξινομηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Βήμα-βήμα οδηγίες μήπως χαθείτε σε λαβυρίνθους και δεν επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα:

 • Συμπληρώνω τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
 • Συμπληρώνω τον αρ. κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
 • Συμπληρώνω το έτος τελών κυκλοφορίας
 • Επιλέγω «Αναζήτηση»
 • Επιλέγω «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»

Είμαστε σίγουροι για την επιτυχία σας, φυσικά, μας παραμένει ακόμα η απορία, πως ένα Ε.Ι.Χ. τύπου τζιπ, με πρώτη άδεια πρώτης κυκλοφορίας τον Γενάρη του 2008, με 200.000 Km και με μετατροπή σε αέριο εδώ και χρόνια, εμπορική αξίας το πολύ τριών χιλιάδων ευρώ, είναι δυνατόν να έχει τέλη κυκλοφορία 690 ευρώ και επί πλέον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Όχι τίποτα, επειδή η όψη του αυτοκινήτου μόνο πολυτέλεια δεν αποπνέει.

Επιπρόσθετα, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις». Μπορείτε να δείτε το ψηφισθέν νομοσχέδιο εδώ. Αναμένουμε φυσικά τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ.

Δεκέμβρης, γιορτές και πολλαπλά εκλογικό έτος το 2019, συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν παροχές. Έτσι, κατατέθηκε τροπολογία του ΥΠΟΙΚ με τίτλο «Ρυθμίσεις Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681».

Με την υπόψη τροπολογία τροποποιούνται - συμπληρώνονται οι διατάξεις του Ν.4223/2013, αναφορικά με την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα:

 • Δεν συνυπολογίζεται και για το έτος 2019 (ίσχυε ειδικά για τα έτη 2016, 2017 και 2018) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
 • Ειδικά για το έτος 2019, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου ανέρχεται μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό αυτής, το ποσό της μείωσης κατά τριάντα τοις εκατό (30%) μειώνεται κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα εκατό (100) ευρώ.

Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681» κατατέθηκε επίσης τροπολογία με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του άρθρου 58 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» με αριθμό 1811/4 27-11-2018.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία μειώνεται σταδιακά ο φορολογικός συντελεστής των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκοτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, από 29% που ισχύει σήμερα, σε 25% για τα εισοδήματα που αποκτώνται το φορολογικό έτος 2022 και επόμενα. Ο συντελεστής μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, για τα οποία ο φορολογικός συντελεστής ορίζεται σε 28%.

Πιο συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται:

Η παρ. 1 του άρθρου 58 του Ν. 4172/2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«1.α) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκοτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, εξαιρούμενων των πιστωτικών ιδρυμάτων της περίπτ. β) της παρούσας παραγράφου, καθώς και οι υπόχρεοι των περιπτ. β΄, γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ και ζ΄ του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά βιβλία, φορολογούνται με συντελεστή είκοσι εννέα τοις εκατό (29%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2018, ο οποίος μειώνεται σταδιακά σε είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, σε είκοσι επτά τοις εκατό (27%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020, σε είκοσι έξι τοις εκατό (26%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 και επομένων.

β) τα πιστωτικά ιδρύματα της περίπτ. 1 της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν.4261/2014 φορολογούνται με συντελεστή είκοσι εννέα τοις εκατό (29%).».

Στα πλαίσια των ανωτέρω, κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών «Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος» στο σ/ν με τίτλο «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681».

Με την υπόψη τροπολογία, προβλέπεται η καταβολή, κατά το έτος 2018, εφάπαξ παροχής κοινωνικού χαρακτήρα ύψους επτακοσίων δέκα εκατομμυρίων (710.000.000) ευρώ, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση και ο τρόπος υπολογισμού του, το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, κ.λπ.

Σημειώνεται ότι την υπόψη εβδομάδα, δημοσιεύθηκε και η ΠΟΛ. 1208/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Διαβίβαση δεδομένων των παραστατικών πωλήσεων που εκδίδονται από Φ.Η.Μ., που είναι εγκατεστημένες σε πρατήρια καυσίμων, σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και σε προμηθευτές υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, σε βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά τώρα και τον ΕΦΚΑ και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 ασφαλισμένων Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματικών:

 • με παράλληλη άσκηση μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας
 • υπαγόμενων στις διατάξεις της παρ.9 άρθρ. 39 Ν.4387/2016 (ΔΠΥ)
 • πρόκειται να αναρτηθεί στον Ατομικό τους Λογαριασμό στον ιστότοπο ΕΦΚΑ, το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο 30/11-1/12/2018.

Τις ίδιες ημερομηνίες θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2018 για τα οποία η προθεσμία καταβολής παρατείνεται έως την Παρασκευή 7/12/2018.

Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα).

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, υπέγραψε την 16η/11/2018 τις πρώτες τρεις αποφάσεις, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 του ν.4554/2018 (130 Α’), με τις οποίες ενεργοποιείται η διαδικασία διαγραφής οφειλών και η απαλλαγή ασφαλισμένων από επιβληθέντα πρόσθετα τέλη, τόκους κ.λπ. λόγω εύλογης αμφιβολίας για την υπαγωγή τους στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην φορέων εξαιτίας της πολυνοµίας, της πολυπλοκότητας και των συνεχών τροποποιήσεων του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, κατά το παρελθόν.

Οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύθηκαν χθες σε ΦΕΚ και είναι οι εξής:

1. «Υπαγωγή ασφαλισμένων στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ στις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 4554/2018 (ΦΕΚ 130 Α’)».

2. «Υπαγωγή των από 1.1.1993 ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση μέχρι 31.12.2016 σε πρώην Φορείς Ασφάλισης, στις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.4554/2018 (ΦΕΚ 130 Α’)».

3. «Υπαγωγή των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ με δραστηριοποίηση σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, στις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.4554/2018 (ΦΕΚ 30 Α’)».

Εν συνεχεία, δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1215/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Συμπλήρωση της ΠΟΛ. 1252/2015 εγκυκλίου, αναφορικά με τη μη επιβολή του προστίμου της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013 κατά τη διόρθωση πληροφοριακών στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (Ε1, Ν, Ε2, Ε3 και λοιπών συνυποβαλλόμενων εντύπων)». Σύμφωνα με όλα όσα αναφέρονται στην παρούσα εγκύκλιο και δεδομένου ότι στη φορολογία εισοδήματος δεν επιβάλλεται πρόστιμο στην περίπτωση υποβολής ελλιπούς δήλωσης, συνάγεται ότι η διόρθωση πληροφοριακών στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (έντυπα Ε1 και Ν) ή των συνυποβαλλόμενων με αυτές εντύπων (Ε2, Ε3, κλπ), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, εμπίπτει στην έννοια της διόρθωσης ελλιπούς δήλωσης και συνεπώς, κατά την υποβολή τέτοιων τροποποιητικών δηλώσεων δεν επιβάλλεται το πρόστιμο της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ΚΦΔ, ακόμη κι αν αυτές υποβληθούν εκπρόθεσμα.

Ομοίως, πρόστιμο δεν επιβάλλεται και για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με τις οποίες συμπληρώνονται προαιρετικοί κωδικοί, πχ. κωδικοί 781-782 του Πίνακα 6 του έντυπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι η συμπλήρωση των κωδικών αυτών δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους.

Προδημοσιεύθηκε (δεν έχει λάβει ΑΔΑ) η ΠΟΛ. 1216/2018 με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν.3986/2011 σε σχολικούς συνεταιρισμούς του άρθρου 46 του ν.1566/1985».

Σύμφωνα με όλα όσα αναφέρονται στην ανωτέρω εγκύκλιο, και δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν.1566/1985, οι σχολικοί συνεταιρισμοί συστήνονται ως ελεύθερη ένωση των μαθητών, σκοπός των οποίων είναι η διαπαιδαγώγηση των μαθητών σχετικά με τις αρχές της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας, της κοινωνικής ευθύνης κ.λπ., αλλά και εν γένει η εμπέδωση των αρχών της συλλογικότητας, συνάγεται ότι προέχει ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας τους, ανεξάρτητα από την υποχρέωση σύστασής τους με τη μορφή του συνεταιρισμού, η οποία απορρέει από τις διατάξεις της νομοθεσίας που τους διέπει. Κατά συνέπεια, τα εν λόγω πρόσωπα για φορολογικούς σκοπούς αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα οποία δεν επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος του ν.3986/2011. Ακόμη, επισημαίνεται ότι τα εν λόγω πρόσωπα έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με βάση τις διατάξεις του άρθρου 68 του ν.4172/2013, καθόσον δεν απαλλάσσονται από αυτήν.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση μη ορθής απεικόνισης των εν λόγω προσώπων στο υποσύστημα Μητρώου (ήτοι, για παράδειγμα με τη νομική μορφή του συνεταιρισμού αντί του σχολικού συνεταιρισμού), για τη σχετική διόρθωση, τα εν λόγω πρόσωπα θα υποβάλουν σε υπάλληλο του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. δήλωση μεταβολής, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Και για να κλείσουμε με κάτι όμορφο, τυχερό και αισιόδοξο, χθες Πέμπτη ολοκληρώθηκε η 22η φορολοταρία, οι δε τυχεροί καταναλωτές – φορολογούμενοι θα εισπράξουν το τυχερό χιλιάρικο ενόψει και των εορτών. Στους τυχερούς, από τα βάθη της καρδιάς μας, καλοφάγωτο (το χιλιάρικο) και να κερδίσουν το μεγάλο Πρωτοχρονιάτικο λαϊκό λαχείο, επειδή στην χώρα ο νόμιμος έστω και συγκεκαλυμένος τζόγος είναι από τους λίγους τρόπους που μπορεί κάποιος να γίνει «πλούσιος».

Παρασκευή σήμερα και τέλος του μήνα. Μια Παρασκευή που δεν είναι Black Friday του καταναλωτισμού, αλλά Tax Friday της ΑΑΔΕ. Έτσι, η ημέρα είναι αφιερωμένη στις πολλαπλές καταβολές προς στο Ελληνικό Δημόσιο, επειδή, ενδεικτικά μόνο πρέπει να καταβληθεί η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και για τους αγχώδεις, μπορούν να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Δεδομένου ότι στους μη Δημοσίους Υπαλλήλους δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι μηνιαίες αποδοχές του Νοεμβρίου, μάλλον πάλι θα υπάρξει πρόβλημα και μάλλον, στο τέλος του Δεκέμβρη, θα ανακοινωθεί το ποσό των φόρων που τελικά δεν καταβλήθηκε. Ανεξάρτητα από τις εκάστοτε Κυβερνητικές επιδιώξεις, όλων των Κυβερνήσεων που πέρασαν από αυτή την χώρα, δεν αντέχει κάποιας λογικής ερμηνείας η εργασία για αποπληρωμή μόνο φόρων. Αν μη τι άλλο, η υπερφορολόγηση δεν δημιουργεί ευτυχισμένες κοινωνίες και σε κάθε περίπτωση, κάποιος σίγουρα προτιμάει να εργάζεται και να λαμβάνει μια καθαρή αμοιβή μετά από φόρους που τον επιτρέπει μια αξιοπρεπή ζωή, παρά να μένει περιμένοντας την αναδιανεμητική πολιτική της κάθε Κυβέρνησης μέσω επιδομάτων. Επιδοματικές κοινωνίες είναι δυσλειτουργικές κοινωνίες και το υπόλοιπο του περισσεύματος (όπως και αν προήλθε αυτό) που διανέμεται στο τέλος του χρόνου, δεν αποτελεί «δώρο Χριστουγέννων», αλλά επίδομα οικονομικής ανέχειας, διαφορετικά θα το δικαιούταν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα αποδοχών.

Δεκέμβρης αύριο και ακόμα μια χρονιά που αφήνουμε πίσω. Για τον τελευταίο μήνα του χρόνου και για την Εβδομάδα που έρχεται, περιμένουμε από την Κυβέρνηση πολλά σχέδια νόμου που θα υλοποιηθούν σε νόμους, οι οποίοι θα καλυτερέψουν την καθημερινότητα και όχι μόνο, του Έλληνα. Η αγορά έχει μπει σε εορταστική ατμόσφαιρα, εύκολα ή δύσκολα όλοι κάτι θα αγοράσουν που θα τους θυμίζουν και τις φετινές γιορτές και σε κάθε περίπτωση, ο Δεκέμβρης είναι από τους πιο χαρούμενους μήνες και έτσι πρέπει να μείνει. Καλό μήνα λοιπόν και ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.