21/11/18 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2019 - Λήξη της διαδικασίας συνδιαλλαγής χωρίς συμφωνία

Σύμφωνα με ΔΤ του Συμβουλίου της ΕΕ:

Στις 19 Νοεμβρίου 2018 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τερμάτισαν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019 χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τα δύο σκέλη της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής διαπίστωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε έληγε η νόμιμη προθεσμία που ορίζουν οι Συνθήκες.

«Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν κατέστη σήμερα δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019», δήλωσε ο κ. Hartwig Loger, Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας και επικεφαλής διαπραγματευτής του Συμβουλίου για το θέμα. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συνδιαλλαγής, το Συμβούλιο κατέβαλε σκληρές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση που θα έδινε στην Ένωση τα εφόδια για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Παραμένω, όμως, βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους πριν να τελειώσει η χρονιά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παρότι το Συμβούλιο υπέβαλε μια εποικοδομητική προσφορά που θα υπερέβαινε την αρχική πρόταση της Επιτροπής, το Κοινοβούλιο προέκρινε τη χρήση των μη δαπανηθέντων κονδυλίων από προηγούμενα έτη που σχετίζονται με ερευνητικά έργα. Το Συμβούλιο εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία του ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον.

Το Κοινοβούλιο θα ήθελε επίσης μικρότερη συνεισφορά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν τον Ιούνιο να καλύψουν τα ίδια το 1 από τα πρόσθετα 3 δισ. € που θα διατεθούν στη Διευκόλυνση, καταβάλλοντας συνεισφορές ανάλογα με το μερίδιό τους στο ΑΕΕ της ΕΕ. Κατά συνέπεια, τα υπόλοιπα 2 δισ. € θα έπρεπε να προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Επόμενα στάδια

Η Επιτροπή οφείλει τώρα να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού.

Εάν, στις αρχές του ερχόμενου έτους, ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν έχει ακόμη εγκριθεί οριστικά, θα εφαρμοστεί το σύστημα των προσωρινών δωδεκατημορίων: το μέγιστο ποσό που θα μπορεί να δαπανηθεί κάθε μήνα δεν θα υπερβαίνει το ένα δωδέκατο των πιστώσεων του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Προϋπολογισμός, Ευρωπαϊκή Ένωση, Συμβούλιο της ΕΕ