09/11/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Άλλη μια καλοκαιρινή εβδομάδα στην αρχή του χειμώνα η εβδομάδα που πέρασε. Φαίνεται ότι η φύση έχει «συνωμοτήσει» με τους Έλληνες επειδή, αφενός μεν η αύξηση των καυσίμων ουσιαστικά ακόμα δεν τους αγγίζει, αφετέρου δε, οι εκπτώσεις του πρώτου δεκαημέρου δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο ηλιόλουστες ημέρες για να πραγματοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση και επειδή στη γείτονα Ιταλία έχουν ανοίξει οι ουρανοί, ας ξορκίσουμε το κακό, ελπίζοντας στο μακρύ, ατελείωτο ελληνικό καλοκαίρι.

Ο καιρός γαρ εγγύς και το 2018 οδεύει στο τέλος του, με την ΑΑΔΕ να έχει σημάνει συναγερμό, ενόψει των επερχόμενων παραγραφών στη φορολογία εισοδήματος και Φ.Π.Α. για το 2012 λόγω πενταετίας και για το 2007 λόγω δεκαετίας με νέα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν «οχληθήκατε» ακόμη, μάλλον είστε από τους τυχερούς, επειδή ο χρόνος που προβλέπει το Σύνταγμα για τις διαδικασίες (πρόσκληση, προσκόμιση στοιχείων, έκδοση προσωρινού σημειώματος, απολογητικό υπόμνημα, έκθεση ελέγχου και οριστικές πράξεις έως την 31/12/2018), εμφανώς δεν αρκεί.

Δευτέρα της εβδομάδας που πέρασε και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιος Πιτσιλής παρουσίασε τον Ν.4557/2018 σχετικά με την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, αναφέρθηκε πως η ΑΑΔΕ έχει εποπτεία επί των:

α) εξωτερικών λογιστών-φοροτεχνικών και των νομικών προσώπων παροχής λογιστικών-φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και των ιδιωτών ελεγκτών,

β) μεσιτών ακινήτων για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ (ανεξάρτητα αν το ποσό αυτό αφορά σε αγορά, πώληση ή μηνιαίο μίσθωμα εκμίσθωσης ακινήτου)

γ) εμπόρων και εκπλειστηριαστών αγαθών μεγάλης αξίας, όταν η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ (ανεξάρτητα από το εάν αυτή διενεργείται με μια μόνο πράξη ή με περισσότερες).

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα δέουσας επιμέλειας κατά τη διενέργεια συναλλαγών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων με τους πελάτες τους.

Εμείς να επισημάνουμε πως η μη τήρηση των συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου, επιφέρει ως διοικητική κύρωση πρόστιμο σε βάρος των παρανομούντων φυσικών ή νομικών προσώπων μέχρι και ένα εκατομμύριο ευρώ, καθώς και ποινικές κυρώσεις στα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται σε φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών.

Δηλώσεις του κ. Διοικητού συνέχεια σε ένα άλλο «καυτό» θέμα των ημερών, δηλαδή την οικονομία του διαμοιρασμού η οποία είναι πλέον γνωστή από την πλατφόρμα Airbnb. Μιλώντας στο 19ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – Prodexpo, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε έμμεσα στις επόμενες κινήσεις της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα:

  • Στοχευμένους ελέγχους από εφοριακούς, που ψάχνουν καταχωρήσεις ακινήτων στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια οι ελεγκτές θα εξετάζουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση στο Μητρώο Ακινήτων.
  • Μόλις τελειώσει η διορία για οριστικοποίηση από τους διαχειριστές ακινήτων των δηλώσεων τους στο Μητρώο Ακινήτων (στις 30 Νοεμβρίου) η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν έχουν κάνει τη δήλωση.
  • Εξετάζεται, παράλληλα, η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού (search Robot) προκειμένου να γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις που θα ελέγχουν παράλληλα αν τυχόν τα ακίνητα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.

Δημοσιεύθηκε η με Αριθ. 109034/2018 απόφαση του Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης με θέμα «Τροποποίηση της αριθμ. 91354/2017 (Β’ 2983) απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)»».

Σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, τροποποιείται το άρθρο 81 της υπουργικής απόφαση 91354/2017 (Β’ 2983).

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το ΠΔ 99/2018 με τίτλο «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα».

Αλλάζουμε φορέα του Δημοσίου και μεταφερόμαστε στον ΕΦΚΑ και τις αιτήσεις των συνταξιούχων σχετικά με τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα λοιπόν με δελτίο τύπου του ΕΦΚΑ:

«Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά, οι αιτήσεις για τις μειώσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

Με προτεραιότητα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποκλειστικά μέσω διαδικτύου κρίθηκε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνόλου των εργασιών του Φορέα.

Έντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στο διαδικτυακό ιστότοπο του Φορέα διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντάς τους από μετακινήσεις και αναμονή. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικές οδηγίες για τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής έχουν δοθεί με το Δελτίο Τύπου του ΕΦΚΑ στις 22.10.2018».

Στη δημοσιότητα δόθηκε το με Αρ. Πρωτ.: Δ.ΑΣΦ./1069/1315813 γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με θέμα «Ασφαλιστική αντιμετώπιση των μετόχων Ανωνύμων Εταιρειών των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης».

Επίσης, με ανακοίνωση του ο ΕΦΚΑ, ενημέρωσε ότι από τις 2/11/2018 είναι αναρτημένα τα ειδοποιητήρια των διαφορών ασφαλιστικής κατηγορίας για τους Νέους Ασφαλισμένους στον ηλεκτρονικό προσωπικό φάκελο του κάθε ασφαλισμένου στην ιστοσελίδα του τέως Ταμείου www.tsay.gr.

Το διάστημα που αφορούν είναι το Α΄ εξάμηνο του 2014 και ημερομηνία λήξης των πληρωμών τους είναι η 30/11/2018.

Στην επιστροφή ΦΠΑ σε εργολάβους, ή ιδιώτες αγοραστές νεόδμητων κατοικιών, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις περιπτώσεις εκείνες αγοραπωλησιών που ο υπολογισμός της τιμής του ακινήτου έγινε με υψηλότερη αντικειμενική, ενώ στη συνέχεια θεσπίστηκαν νέες χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές από τις 21 Μαΐου 2015. Για τον λόγο αυτό δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1207/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Αντιμετώπιση υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτου με ΦΠΑ μετά την αναδρομική αναπροσαρμογή των τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων».

Η κίνηση αυτή του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιου Πιτσιλή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου η φορολογική διοίκηση να συμμορφωθεί με την 4446/2015 απόφαση του ΣτΕ και για την ορθή αντιμετώπιση των υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτων με ΦΠΑ και ειδικότερα για ειδικές δηλώσεις που παραλήφθηκαν και ο φόρος καταβλήθηκε από 21/5/2015, οπότε και αναπροσαρμόστηκαν αναδρομικά σε περιοχές της χώρας οι τιμές ζώνης και οι συντελεστές εμπορικότητας για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίου οικισμού ακινήτων που μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία ή αιτία θανάτου, δωρεά ή γονική παροχή.

Δημοσιεύθηκε η με Αριθμ. 107766 -12/10/2018 εγκύκλιος του Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης με θέμα «Τροποποίηση του άρθρου Δεύτερου της υπουργικής απόφασης 31637/20-03-2017 (Β' 928) «Πρότυπα Καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., O.E. και Ε.Ε.»».

Με Δελτίο Τύπου (7/11/2018) της η ΔΕΗ, καλεί τους πελάτες της στην επιλογή χρήσης ηλεκτρονικού λογαριασμού.

Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται ο χρόνος και η ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών της επιχείρησης, η εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και η ουσιαστική ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών αειφορίας της.

Στο επίμαχο θέμα των πρατηρίων καυσίμων και σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμου η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καυσίμων μέσω πρατηρίων, την πώληση πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και την προμήθεια υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα από τα παραστατικά των πωλήσεών τους με τη χρήση ταμειακής μηχανής, συμπεριλαμβανομένων των ποσοτήτων καυσίμων που πωλούν.

Τα δεδομένα αυτά θα διαβιβάζονται σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, ανά ταμειακή μηχανή, για κάθε ένα παραστατικό που εκδίδεται, το αργότερο με το πέρας των διενεργούμενων συναλλαγών σε ημερήσια βάση.

Η διασταύρωση των δεδομένων είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε η Φορολογική Αρχή να ανιχνεύει περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας καυσίμων καθώς η πάταξής τους αποτελεί σταθερό και αταλάντευτο στόχο της κυβέρνησης.

Η εργασιακή εβδομάδα κάπου εδώ τελειώνει για τους εργαζόμενους σε πενθήμερη βάση και την Πέμπτη το βράδυ παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά με τα σχέδια της Κυβέρνησης έως και τις επόμενες εκλογές, τις οποίες ο κ. Πρωθυπουργός τις προσδιόρισε για τον Οκτώβριο του 2019. Φυσικά, εκλογές σημαίνουν και προσλήψεις στο Δημόσιο ή έστω υπόσχεση, συνεπώς, θέμα και της εβδομάδας που έρχεται θα είναι η «έξοδος» από τον Δημόσιο τομέα των 10.000 ιερωμένων και η «κάλυψη» των θέσεων τους ως Δημοσίων Λειτουργών, με αντίστοιχους νεοπροσλαμβανόμενους σε άλλους φορείς του Δημοσίου, με έμφαση της υγεία και την παιδεία.

Φυσικά, υψηλή θέση στην πυραμίδα των Κυβερνητικών επιλογών έχει το θέμα της αποφυγής μείωσης των συντάξεων. Σε επίπεδο Κομισιόν, το θέμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο συζήτησης και δεν έχει αποφασιστεί ούτε το ύψος του ούτε η αρχιτεκτονική του. Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει το τελικό σχέδιο και σενάριο για τις συντάξεις και τις παροχές που θα καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Οι θέσεις λοιπόν της Επιτροπής δίδουν και το στίγμα των προθέσεων της Κομισιόν για την έκθεση/πόρισμα για την Ελλάδα που αναμένεται την ίδια ημέρα και θα τεθεί επί τάπητος σε πολιτικό επίπεδο λίγο νωρίτερα, στην σύνοδο του Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Για το Σαββατοκύριακο που έρχεται, με το Σάββατο να είναι η τελευταία η μέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων και με έναν καιρό φθινοπωρινό και όχι χειμωνιάτικο, επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες της αγοράς, περιμένοντας φυσικά την τελευταία Παρασκευή του μήνα, γνωστή στη χώρα μας και ως «Black Friday». Ότι και αν αποφασίσετε, όπως και αν θελήσετε να περάσετε το Σαββατοκύριακο που έρχεται, να είναι πολύ όμορφο για όλους σας.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.