02/11/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Χρόνια πολλά για την Εθνική μας εορτή που γιορτάσαμε την Κυριακή που μας πέρασε, χρόνια πολλά για αυτούς και αυτές που γιορτάζανε την προηγούμενη Παρασκευή. Ίσως από τις πιο ήσυχες εθνικές επετείους που γιορτάσαμε, αν και τελικά τα άσχημο νέο ήρθε από τους Έλληνες της διασποράς και συγκεκριμένα από την γείτονα Αλβανία.

Όσο πλησιάζουμε στο 2019 τόσο και το άρωμα των εκλογών γίνεται πιο έντονο, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο και τα αναδρομικά που θα δοθούν σε Δικαστικούς, Ένστολους και Γιατρούς. Φυσικά πάρα πολλοί περιμένουν τον 13ο μισθό ή όπως αλλιώς θέλει ο καθένας να τον ονομάσει και πέραν τούτου τις όποιες θετικές εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Φυσικά, γεγονότα σαν αυτό της Αλβανίας, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν και ουσιαστικά δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι παρενέργειες αυτών ή αλλιώς το «φαινόμενο της πεταλούδας».

Η ΑΑΔΕ πάντα μας σκέφτεται και είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε απορία μας. Σύμφωνα λοιπόν με σχετική ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης και περιστολής των δαπανών, προχώρησε στην κατάργηση των επιμέρους γραμμών στη Δ/νσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης και στην αντικατάστασή τους από σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο με μενού επιλογών.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε., ενημερώνεται προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι βρίσκεται ήδη σε λειτουργία το νέο τηλεφωνικό κέντρο της Δ/νσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας, με αριθμό κλήσης το 213 212 2400.

Από δεδομένα σε σχέση με πραγματοποιηθείσες κατασχέσεις που έδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιος Πιτσιλής, σε ομιλία του σε εκδήλωση για την παρουσίαση της ειδικής έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη με θέμα «Κατασχέσεις Τραπεζικών Λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο», προκύπτει πως από οφειλές που υπερβαίνουν τις 50 χιλ. ευρώ προέρχεται ο κύριος όγκος των εισπράξεων της φορολογικής διοίκησης, έναντι παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων, από τον Ιανουάριο έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε ότι αφορά τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, το μεγαλύτερο ποσό εισπράχθηκε από οφειλέτες με ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις άνω των 150 χιλ. ευρώ, καθώς το ποσό που έβαλε το κράτος στα ταμεία του ανέρχεται στις 1,07 δισ. ευρώ, ήτοι το 44,5% του συνόλου των εισπράξεων. Σχετικά με τις εισπράξεις που αφορούν σε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η εικόνα είναι ανάλογη με την προηγούμενη, καθώς ποσοστό 55,2% εξ αυτών αντιστοιχεί σε οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή που επίσης υπερβαίνει τις 50 χιλ. ευρώ.

Έχουμε εκφράσει πολλαπλώς την άποψή μας για το θέμα. Φυσικά και η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να διασφαλίσει τα έσοδα, μόνο που όταν η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία γίνει πλέον θεσμός και συνεπώς κανείς δεν αισθάνεται ότι μπορεί να ρυθμίζει και να έχει μοναδική πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, υπάρχει αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος ο οποίος να πιστεύει πως κάποιος ο οποίος δέχθηκε κατάσχεση σε λογαριασμό του, δεν κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποφύγει το τραπεζικό σύστημα. Μπορεί η θέληση της Κυβέρνησης να είναι πως όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να περνούν από το τραπεζικό σύστημα, μόνο που αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην αγορά και δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί ο θεσμός της εγχρήματης οικονομίας. Αναρωτιόμαστε πως αν κάποιος θελήσει να κάνει μια αγορά ενός κοσμήματος, δηλώσει αλλοδαπός χωρίς να έχει απάνω του κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας και θελήσει να πληρώσει μετρητοίς, ποια θα είναι η αντίδραση του επιχειρηματία. Θα σταματήσει να επιχειρεί επειδή δεν εξυπηρετεί τα πλάνα της Κυβέρνησης, θα προβεί στην πώληση χωρίς πολλές ερωτήσεις (το πλέον πιθανό), ή θα φοροδιαφύγει μη θέλοντας να αφήσει ίχνη της πώλησης. Το πρόβλημα στην είσπραξη των εσόδων πιστεύουμε ότι δεν λύνεται με συνεχή εφαρμογή μέτρων τα οποία είναι μη αναλογικά του γεγονότος (για παράδειγμα για οφειλή πεντακοσίων ευρώ η Διοίκηση μπορεί να προβεί σε κατάσχεση ακινήτου), έστω και αν ο Διοικητής διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι τελικά τα μέτρα εφαρμόζονται σε μεγάλες οφειλές. Αντί οι διοικούντες να διερωτώνται γιατί δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις που βρίσκονται στα «στρώματα», καλύτερα να εφαρμόσουν μέτρα τα οποία θα στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα και δεν θα οδηγούν τους πολίτες σε αναζήτηση λύσεων στην αλλοδαπή. Θα το ξαναπούμε για μια ακόμα φορά «Κάντε το όπως η Κύπρος» και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Για αρχή λοιπόν, όσον αφορά τις υπόλοιπες ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε, ας ξεκινήσουμε με μια ευχάριστη (για τα οικονομικά μας), είδηση. Σύμφωνα λοιπόν με δελτίο τύπου η Δ.Ε.Η., ενημερώνει τους πελάτες που κάνουν χρήση του οικιακού τιμολογίου με χρονοχρέωση Γ1Ν με τμηματικό ωράριο ότι θα αρχίσει να ισχύει για τη χειμερινή περίοδο, από την 1η Νοεμβρίου 2018 έως και την 30η Αυγούστου 2019.

Συγκεκριμένα:

  • Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών το τμηματικό ωράριο είναι 15:00-17:00 και 02:00-8:00.
  • Για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών το τμηματικό ωράριο είναι 15:30-17:30 και 02:00-8:00.

Όσοι επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό μπορούν να ζητήσουν σχετικές πληροφορίες από τα αρμόδια καταστήματα ΔΕΗ της περιοχής τους, να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, (https://www.dei.gr) και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, (http://www.deddie.gr/).

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος 47/2018 του ΕΦΚΑ με θέμα «Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες».

Με την παρούσα κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 4488/2017, οι οποίες αντικατέστησαν τις διατάξεις του άρθρου 104 του ν. 4387/2016 από τότε που ίσχυσε, καθώς και την κατ' εξουσιοδότηση αυτών απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αριθ. πρωτ. Δ. 15/Δ'/12061/293/1-3-2018 σύμφωνα με τις οποίες καθορίζεται η διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ .

Με σχετική του ανακοίνωση του ΟΑΕΔ παρατείνει μέχρι τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 23:59 την προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών για τη διατήρηση νέων θέσεων εργασίας με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (www.oaed.gr).

Δημοσιεύθηκε ο Ν.4571/2018 «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις» στο Εθνικό Τυπογραφείο (ΦΕΚ Α’ 186) με τον οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Ν.3213/2013.

Όσον αφορά τις προθεσμίες, η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3213/2003 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Εντός τριάντα ημερών από την πάροδο της προθεσμίας που ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003 επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ποσού διακοσίων ευρώ για τους υπόχρεους που υποβάλουν δήλωσης στην επιτροπή ελέγχου του άρθρου 3Α και εκατό ευρώ για τους λοιπούς υπόχρεους. Μετά την πάροδο των τριάντα ημερών του προηγούμενου εδαφίου, η υποβολή δήλωσης επιτρέπεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ποσού οκτακοσίων ευρώ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δύναται να τροποποιείται το ποσό των παραβόλων.».

Επιπλέον, με την παράγραφο 14 του άρθρου 1 του νόμου, ορίζεται ότι:

«Η δήλωση της παραγράφου 1 υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα ημέρες από την από την απόκτηση της ιδιότητάς τους (αρχική δήλωση). Τα επόμενα έτη, η δήλωση υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για το επόμενο έτος. Ειδικά για τους υπόχρεους των περιπτώσεων α’ έως και ε’ και ιβ’ της παραγράφου 1 η δήλωση υποβάλλεται για τρία έτη μετά από την απώλεια της ιδιότητας ή τη λήξη της θητείας. Η δήλωση υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Κατ’ εξαίρεση, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου τα έτη 2016, 2017 και 2018 ως την δημοσίευση του παρόντος και ετήσιες των ετών 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017) υποβάλλονται από 04-01-2019 ως 04-03-2019».

Αμέσως μετά και δεδομένων των ανωτέρω αλλαγών, η ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) τέθηκε εκτός λειτουργίας προκειμένου να προσαρμοστεί στις διατάξεις του ν.4571/2018 (ΦΕΚ Α' 186/2018).

Όλες οι υποχρεώσεις υποβολής των ΔΠΚ & ΔΟΣ του έτους 2018 καθώς και επανυποβολής των ΔΠΚ & ΔΟΣ των ετών 2016, 2017 και 2018 θα μπορούν να εκπληρωθούν από την 4η Ιανουαρίου 2019 έως την 4η Μαρτίου 2019 με την επαναλειτουργία της εφαρμογής.

Η περίοδος κατά την οποία η εφαρμογή υποβολής θα παραμείνει κλειστή, παρατείνει την προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής αρχικών ΔΠΚ & ΔΟΣ έτους 2018.

Η ηλεκτρονική καταχώριση των καταστάσεων υπόχρεων προσώπων σε ΔΠΚ και ΔΟΣ έτους 2018 από τους φορείς υπόχρεων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 17η Δεκεμβρίου 2018. Πρόσθετες οδηγίες και διευκρινήσεις σχετικά με την υποβολή των καταστάσεων αυτών θα αποσταλούν έγκαιρα στους φορείς.

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος ΠΟΛ. 1202/2018 της ΑΑΔΕ με θέμα «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 36 του Ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α΄179/11.10.2018».

Με την παρούσα κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 36 του Ν.4569/2018(ΦΕΚ Α΄179/11.10.2018) «I) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, II) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις» για ενημέρωση και ομοιόμορφη εφαρμογή τους, αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων αξίας μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4569/2018.

Η έναρξη ισχύος της εν λόγω διάταξης είναι η 11η Οκτωβρίου 2018, ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά τα λοιπά έχουν ανάλογη εφαρμογή οι οδηγίες της ΠΟΛ 1132/24.08.2017 και του με αρ. πρωτ. ΔΕΛ Α 144738 ΕΞ 2017 ΕΜΠ /19.9.2017 εγγράφου της Διεύθυνσης Ελέγχων.

Στα πλαίσια του Ν.4557/2018 σχετικά με την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εκδόθηκαν δύο εγκύκλιοι.

Με την ΠΟΛ. 1200/2018 προσδιορίζονται τα έγγραφα και τα στοιχεία για την πιστοποίηση και επαλήθευση από τα υπόχρεα πρόσωπα της ταυτότητας των πελατών και των πραγματικών δικαιούχων νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων κατά την εφαρμογή των μέτρων δέουσας επιμέλειας του ν. 4557/2018. Επιπρόσθετα, με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1201/2018, καθορίζονται οι κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, εκ μέρους των εταιρικών και άλλων οντοτήτων που έχουν έδρα στην Ελλάδα, με τις υποχρεώσεις σε σχέση με το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1205/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4172/2013 για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανωτέρω εγκύκλιο και δεδομένου ότι ο όρος «επιτήδευμα» δεν αναφέρεται στον ν.4172/2013 (παρά μόνο για τις ανάγκες επιβολής του τέλους επιτηδεύματος του ν.3986/2011) διευκρινίζεται ότι για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι υποχρεώσεις δήλωσης φόρου εισοδήματος (πάντα μέσω Ε3) είναι οι ίδιες ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απαλλαγή ή όχι από την τήρηση βιβλίων του ΚΦΑΣ και την ένταξή τους στα καθεστώτα του ΦΠΑ. Επομένως, και η παράγραφος 2 του άρθρου 29 του ν.4172/2013 έχει εφαρμογή για όποιον ασκεί ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απαλλαγή ή όχι από την τήρηση βιβλίων του ΚΦΑΣ και την ένταξή του στα καθεστώτα του ΦΠΑ. Η εν λόγω μείωση εφαρμόζεται για το πρώτο έτος που δηλώνεται εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω Ε3 και για τα δύο (2) επόμενα έτη για τα οποία δηλώνεται εισόδημα σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην δεύτερη παράγραφο του παρόντος.

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1195/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Προδιαγραφές αναβάθμισης - ρύθμισης των λογισμικών υποστήριξης Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και των αντιστοίχων λογισμικών έκδοσης παραστατικών, που λειτουργούν σε πρατήρια καυσίμων, σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και σε προμηθευτές υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου για πρατήρια, με πληροφορίες για το είδος και την ποσότητα του καυσίμου».

Μπορείτε να δείτε την ΠΟΛ. 1195/2018 στην Online Τράπεζα.

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1204/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Υποχρεώσεις υπόχρεων προσώπων βάσει των διατάξεων του Ν.4557/2018 (Α΄ 139) «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές».

Σκοπός της συγκεκριμένης εγκυκλίου είναι η ενημέρωση των υπόχρεων προσώπων αρμοδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) σχετικά με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις διατάξεις του ως άνω νόμου, καθώς και τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις εν λόγω υποχρεώσεις. Αναλυτικά τα υπόχρεα πρόσωπα και υποχρεώσεις, μπορείτε να τα δείτε στην Online Τράπεζα. Να επισημάνουμε πως σε περίπτωση σοβαρών και επανειλημμένων παραβάσεων της παρούσας και του σχετικού νόμου, επιβάλλεται στα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα, πρόστιμο έως 1 εκ. ευρώ.

Και για να μην ξεχάσουμε, το συντομότερο ανέκδοτο για την χώρα, είναι πως την Τετάρτη που μας πέρασε ήταν η παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης. Με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που ευτυχώς πλέον έχουν ελαστικοποιηθεί σημαντικά, με την ΑΑΔΕ να κάνει σεργιάνι σε όποιον καταθετικό λογαριασμό θέλει και να κατάσχει ότι θέλει και φυσικά με τη μη ύπαρξη των αναγκαίων για πάρα πολλούς προς το ζην, σίγουρα ο μακροοικονομικός όρος «αποταμίευση» αποτελεί έννοια άγνωστη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, με νομοθετική διάταξη που προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους παρατείνεται ως εξής:

  • Για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο ν.3299/04 και εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1.α του άρθρου 76 του ν.4399/16 ή τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 5 του ν.3299/04, έως τις 30/6/2019.
  • Για όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο ν.3908/11 έως τις 31-12-2019, με δυνατότητα χρήσης των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ΠΔ 33/2011, δηλαδή επί πλέον παράτασης 2 ετών εφόσον έως τις 31-12-2019 έχει υλοποιηθεί το 50% του επενδυτικού σχεδίου που εγκρίθηκε.

Ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής και καταβολής της ΑΚΕΕΔ (Αναλυτικής Κατάστασης Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου) μέχρι τις 30/11/2018 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΔΟΕΑΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΚΕΕΔ υποβάλλεται ανά μήνα, για το χρονικό διάστημα από 16/11/2017 έως και 30/9/2018, ΜΟΝΟ στην περίπτωση που υπήρχε σχετική δαπάνη.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας οι οδηγίες σχετικά με την υποβολή του εντύπου Ε4 «Πίνακας Προσωπικού Συμπληρωματικός Ωραρίου - Ατομικός» μέσω γραπτού μηνύματος (sms).

Το έντυπο Ε4 «Πίνακας Προσωπικού Συμπληρωματικός Ωραρίου - Ατομικός» υποβάλλεται με αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό 54001 με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i) για τον απασχολούμενο, για τον οποίο πρόκειται να υποβληθεί SMS, να έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν τουλάχιστον μια υποβολή εντύπου Ε3 ή Ε4 με κάποιον από τους υπόλοιπους τρόπους υποβολής,

ii) να έχει καταχωρηθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να είναι σε ισχύ ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου από το μενού [Αριθμοί Κινητών Τηλεφώνων] και

iii) ο εργαζόμενος να είναι στην τρέχουσα κατάσταση (μενού [Μητρώα] - [Στοιχεία Προσωπικού] και επιλογή πεδίου [Τρέχουσα Κατάσταση])

Η εργασιακή εβδομάδα τελείωσε για κάποιους και για κάποιους άλλους συνεχίζεται και μάλιστα η αγορά (για όσους το επιθυμούν), θα μείνει ανοιχτή και την Κυριακή. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4446/2016 ως ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος για τα καταστήματα, σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχει εκδοθεί ειδικότερη απόφαση του κατά τόπο αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη. Ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθημέρου είναι η 1η Νοεμβρίου και τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η 15η Νοεμβρίου. Στην ως άνω περίοδο συμπεριλαμβάνεται και η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 4 Νοεμβρίου. Κατά την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων αλλά και σε κάθε χρονική περίοδο κατά την οποία επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές. Να ευχηθούμε επικερδείς αγορές για τους καταναλωτές και σημαντικές εισπράξεις για τους εμπόρους.

Για την εβδομάδα που έρχεται, αναμένεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες σχετικά με το καθεστώς της «χρυσής βίζας», δεδομένου ότι ξαφνικά ανακαλύψαμε πως το σύστημα λειτουργούσε μέσω υποκαταστημάτων Κινέζικων επιχειρήσεων, τα κέρδη δε των υποκαταστημάτων, αφού φορολογούνταν, επέστρεφαν πάλι στην Κίνα. Για την ιστορία του θέματος, η Κύπρος προσφέρει υπηκοότητα κυρίως σε Ρώσους έναντι του «ευτελούς» ποσού των 2,5 εκ., από την εφαρμογή δε του μέτρου, έχει εισπράξει 4,3 δις. ευρώ, ποσά που παραμείναν στην χώρα.

Το σχεδόν καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο που έρχεται και εν μέσω εκπτώσεων, ξεχυθείτε στην αγορά του τόπου διαμονή σας και αγοράστε, επειδή όπως λέει και ο καθηγητής κ. Πιπερόπουλος «καταναλώνω ίσον υπάρχω». Σε κάθε περίπτωση, μπροστά μας είναι και η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου γνωστή ως «Black Friday» και συνεπώς ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των μαζικών αγορών, των μεγάλων καταναλωτικών ευκαιριών και των αυξημένων εισπράξεων για τους εμπόρους. Ότι και αν αποφασίσετε τελικά να κάνετε να περάσετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.