26/10/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Τελειώνοντας και ο Οκτώβρης και οδεύοντας στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, η κατεξοχήν εορταστική εβδομάδα, αφιερωμένη αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη, ήρθε και πέρασε. Είναι σίγουρο ότι και πάλι θα ακουστούν διάφορες απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα των στρατιωτικών παρελάσεων, το ποιος δικαιούται να κρατάει την Ελληνική σημαία και άλλα «αιρετικά» για κάποιους, για κάποιους πάλι όχι, η αλήθεια όμως είναι πως ειδικά στις ημέρες μας, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά που μας ενώνουν ως έθνος, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Τελικά η συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε από ογδόντα (ακριβώς) αναγκαίους βουλευτές των Σκοπίων και προχωράει, εκτός φυσικά αν προκύψουν εκπλήξεις, δεδομένου ότι οι τρεις βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος που τελικά έδωσαν ψήφο «υπέρ», βρισκόταν σε καθεστώς στέρησης της ελευθερίας τους, μόλις μία εβδομάδα πριν την επίμαχη ψηφοφορία. Στην Ελλάδα πάλι, κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί και ποιοι οι άλλοι, εκτός αν αυτοί είναι οι άλλοι. Φυσικά αναφερόμαστε για την συγκυβέρνηση και το τι κάθε συνιστώσα αντιπροσωπεύει, δεδομένου ότι οι θέσεις του κάθε κόμματος είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το άλλο. Ο ιστορικός του μέλλοντος, θα έχει μάλλον καθαρότερη άποψη για τα τεκταινόμενα σήμερα στην Ελληνική πολιτική σκηνή, συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτικών παρατάξεων.

Η Δευτέρα ξεκίνησε ράθυμα την εβδομάδα που πέρασε, επειδή το σύστημα TAXISnet αρνιόταν να συνεργαστεί. Συγκεκριμένα, έως και το απόγευμα, υπήρξε μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών εφαρμογών, λόγω εργασιών αποκατάστασης προβλήματος στην πληροφοριακή υποδομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ).

Την ίδια ημέρα δόθηκε στη δημοσιότητα δελτίου τύπου του ΕΦΚΑ, σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να τηρήσουν οι συνταξιούχοι, σχετικά με τη διακοπή μειώσεων των κυρίων και επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα λοιπόν με το δελτίο τύπου, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, ανταποκρινόμενη άμεσα στην ανάγκη διευκόλυνσης των καθημερινών συναλλαγών των συνταξιούχων με τον Φορέα, έθεσε από τη Δευτέρα σε λειτουργία, on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

Η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη, και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων. Η on Line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1188/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Τροποποίηση της αριθμ. ΠΟΛ. 1223/29-12-2017 (Β' 4643) Απόφασης της Υφυπουργού Οικονομικών, όπως έχει τροποποιηθεί με την αριθμ. ΠΟΛ 1116/19-6-2018 (Β' 2319) όμοια απόφαση, για τη διαμόρφωση λύσεων ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο σύμφωνα με την παράγραφο 21 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017 (Α'62)». Να επισημάνουμε ότι στην περίπτωση Γ του άρθρου 7 της αριθμ. ΠΟΛ. 1223/29-12-2017 απόφασης της Υφυπουργού Οικονομικών, όπως προστέθηκε με την αριθμ. ΠΟΛ 1116/ 19-6-2018 όμοια απόφαση, προστίθεται το κείμενο «ο οποίος είναι είτε φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον 5 χρόνια και διαθέτει άδεια ασκήσεως Οικονομολογικού Επαγγέλματος ή άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τάξης Α', είτε νομικό πρόσωπο», αντικαθίστανται από τις λέξεις «ο οποίος είναι είτε φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και κάτοχος επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή φοροτεχνικού Α' τάξης είτε νομικό πρόσωπο παροχής λογιστικών φοροτεχνικών υπηρεσιών που εκπροσωπείται από μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και κάτοχο επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή φοροτεχνικού Α' τάξης». Για το συγκεκριμένο θέμα βέβαια, ο πρόεδρος του ΟΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας με δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ανέφερε ότι «μετά από επικοινωνία μου με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, το λάθος που έγινε σχετικά με την ιδιότητα που πρέπει να φέρει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που προσκομίζει την αξιολόγηση βιωσιμότητας και το σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών, θα διορθωθεί άμεσα».

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή της Συγκεντρωτικής Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής προχώρησε η ΑΑΔΕ μετά την ενημέρωση του εγχειριδίου «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στο πλαίσιο οικονομίας του διαμοιρασμού». Πιο συγκεκριμένα στο ανωτέρω εγχειρίδιο προστέθηκε η ερώτηση με αριθμό 35, όπου συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

«Πώς θα υποβάλλω τη Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής;»

Η απάντηση της ΑΑΔΕ αναφέρεται στο χρόνο συγκεντρωτικής υποβολής ανά ακίνητο «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι 30/11/2018, για μισθώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του χρόνου, τα στοιχεία διαμονής (άφιξη, αναχώρηση, συνολικό εισπραχθέν μίσθωμα, τρόπος πληρωμής του μισθώματος). Τα ανωτέρω επιλέγονται από την «Συγκεντρωτική Δήλωση για το έτος 2018». Επιπλέον, δίνονται οδηγίες σχετικά με την καταχώρηση των στοιχείων του μισθωτή (ημεδαπός / αλλοδαπός) και για την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης.

Από τον ΕΦΚΑ η επόμενη είδηση της εβδομάδας που πέρασε. Στη δημοσιότητα δόθηκε το με Αριθ.Πρωτ. Σ78/31/1257777/2018 γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με θέμα «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 περί απασχόλησης συνταξιούχων. Συμπληρωματικές οδηγίες». Σταχυολογούμε ότι:

  • Οι συνταξιούχοι που ήταν ασφαλισμένοι κατά το μεγαλύτερο διάστημα του ασφαλιστικού τους βίου στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνέχισαν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους στους ως άνω τομείς καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 8 του ν. 2592/1998, όπως ισχύουν, δηλαδή το ποσό της σύνταξής τους καταβαλλόταν μειωμένο κατά 70%.
  • Όσον αφορά τους συνταξιούχους λόγω γήρατος που έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του Ν. 612/1977, όπως ισχύει, και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, ισχύει το άρθρο 42 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170Α), δηλαδή δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (Α΄ 1) όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάστασή του με την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115), ούτε καταστατικές διατάξεις που προβλέπουν αναστολή καταβολής της σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται και υπάγεται στην ασφάλιση του φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται.

Ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις».

Στη δημοσιότητα δόθηκε η με Αριθμ. οικ. 54891/Δ1.18905 απόφαση του Υπουργείου Εργασίας με θέμα «Παράταση της προθεσμίας της παρ. 5.15 του άρθρου 5 για την υποβολή του εντύπου της παρ. 2.2 του άρθρου 2 (Ε4: Πίνακας προσωπικού) της αριθμ. οικ. 32143/Δ1.11288/11-6-2018 (Β’ 2401/22-6-2018) απόφασης της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)», για το έτος 2018. με την οποία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε4: Πίνακας προσωπικού έως τις 15 Νοεμβρίου 2018.

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1194/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ.1187/2017 (Β’/4232) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανωτέρω εγκύκλιο κατά την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ. 1187/2017:

  • Η ημερομηνία μέχρι την οποία ο «Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» οριστικοποιεί την εικόνα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είναι 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
  • Οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» δύνανται να τροποποιούνται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και πριν την οριστικοποίηση του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Τα πρόσωπα που, προκειμένου να συνάψουν Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, έχουν προβεί ή προβαίνουν σε ανάρτηση ακίνητων σε ψηφιακή πλατφόρμα από 1/1/2018 μέχρι τις 30/11/2018, εγγράφονται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018.

Επιπλέον, υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι 30/11/2018, για αναχώρηση μισθωτή από το ακίνητο μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν μισθώσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής», ενώ για αναχώρηση μισθωτή από 1/11/2018 και μέχρι 30/11/2018 υποβάλλεται «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20/12/2018.

Ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι ολοκληρώθηκε, με βάση τον προγραμματισμό του, η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2018, ύψους 682.648.311,48 ευρώ σε 536.247 δικαιούχους και από αργά το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών.

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την απόφαση για την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζόμενων τεχνικών ραδιοφωνίας και ηχοληπτών.

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1187/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Διαδικασία χορήγησης απαλλαγών των περιπτώσεων α΄, γ΄, δ΄ και ε΄ του άρθρου 27 του Κώδικα Φ.Π.Α. που αφορούν πλοία που εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική ή βιομηχανική ή αλιευτική δραστηριότητα».

Για την εφαρμογή των απαλλαγών των περιπτώσεων α΄, γ΄, δ΄ και ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα Φ.Π.Α. εφόσον πρόκειται για πλοία που εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική ή βιομηχανική ή αλιευτική δραστηριότητα, εφαρμόζονται οι διατάξεις της αριθμ. Π.8271/4879/18.12.1987 Α.Υ.Ο., καθώς και της αριθμ. Π. 1591/1546/4.3.1987 Α.Υ.Ο. σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες διατάξεις της τελωνειακής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, όπως ισχύουν, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές.

Για τη χορήγηση των ανωτέρω απαλλαγών στα εν λόγω πλοία, απαιτείται επιπρόσθετα η απόδειξη της διενέργειας δραστηριότητας κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα Φ.Π.Α., σε συνδυασμό με την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών αριθμ. ΠΟΛ 1177/2018.

Η εβδομάδα πέρασε και αν και εορταστική με τη Συμπρωτεύουσα σήμερα να γιορτάζει τον πολιούχο της, ήταν μια δύσκολη πολιτική εβδομάδα, με την χώρα να πλέει ανάμεσα σε εσωτερικά οικονομικά προβλήματα, εξωτερικές απειλές και ενέργειες της Δικαιοσύνης. Σίγουρα το κάθε πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί, η μίξη όμως όλων αυτών, δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο οδηγούν σε κοινωνική ειρήνη, που έχει σίγουρα ανάγκη ο τόπος.

Η εβδομάδα τελειώνει με τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα με τις προσωπικές απόψεις του καθένα σχετικά με τις παρελάσεις, σε μια τόσο δύσκολη χρονική περίοδο όπου νοιώθουμε το χνώτο του «δύσκολου γείτονα» απάνω μας, σίγουρα χρειαζόμαστε κάτι που να μας ενώνει και να μας κάνει εθνικά υπερήφανους. Η Εβδομάδα που έρχεται θα είναι μια συνέχεια των ήδη δρομολογημένων διαδικασιών στην οδό των εκλογών που σε λιγότερο από ένα χρόνο θα φθάσουν. Σίγουρα οι επόμενες ημέρες θα είναι «ενδιαφέρουσες», ελπίζουμε δε τα πολιτικά κόμματα να μην θυσιάσουν την αξιοπρέπεια στο βωμό της πολιτικής νίκης ή επιβίωσης. Για την Εθνική μας εορτή και για το εορταστικό Σαββατοκύριακο που έρχεται, σας ευχόμαστε να το περάσετε υπέροχα, με εθνική ανάταση και καμαρώνοντας την νέα γενιά που θα παρελάσει σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.