19/10/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Μέσα Οκτώβρη, μέσα Φθινοπώρου και ευτυχώς ο καιρός έχει μάλλον αντίθετη άποψη. Δευτέρα και πρώτη ημέρα της εβδομάδας που πέρασε με το πετρέλαιο θέρμανσης να κάνει την «ετήσια πρεμιέρα» του, μόνο που με τιμές ανά λίτρο που κυμαίνονται από 1,15 έως και 1,30 ευρώ στα νησιά, μάλλον αποτελεί πλέον «απαγορευμένο καύσιμο».

Από την άλλη μεριά, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η όλη συζήτηση αναλώθηκε στη σχέση των δύο Κυβερνητικών εταίρων και το μέλλον της συγκυβέρνησης, επειδή εμφανέστατα πλέον υφίστανται «κρυφές ατζέντες», στο δρόμο για τις επερχόμενες εκλογές.

Η Κυβέρνηση παίζει ένα από τα πιο δυνατά της χαρτιά για τις εκλογές που μέσα στο 2019 θα έρθουν, αυτό των συντάξεων και είναι σε αναμονή απάντησης από την Κομισιόν. Σίγουρα, κανείς δεν θα ήθελε, δυόμισι εκατομμύρια δυσαρεστημένων συνταξιούχων ως εκλογικό σώμα, συνεπώς, η θετική απάντηση από τους Θεσμούς, δίνει μεγάλη προώθηση στην Κυβέρνηση.

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι οι εισφορές Σεπτεμβρίου 2018 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματιών, έχουν αναρτηθεί στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά για την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής δεδομένου ότι δε θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Τετάρτη 31/10/2018. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Πρώτες διευκρινίσεις έδωσε η ΠΟΦΕΕ, σχετικά με τους υπόχρεους καταβολής ειδικής εισφοράς διαδικτύου (2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ).

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου (15/10):

«Μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με το Δ.Σ. και Μέλη του Διοικητικού Προσωπικού του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., στην οποία διατυπώθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τους υπόχρεους της ειδικής εισφοράς ποσοστού 2% (επί των αμοιβών των υπηρεσιών διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προώθησης πωλήσεων προϊόντων ή διάθεσης υπηρεσιών που τελούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου), παραθέτουμε ενδεικτικά και εν αναμονή της γραπτής απάντησης του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., για ενημέρωση του κοινού, κάποιες πρώτες διευκρινίσεις που διατυπώθηκαν στην συνάντηση:

Στην ενημέρωση μας ξεκαθάρισαν ότι υποχρέωση ειδικής εισφοράς ποσοστού 2% αφορά κυρίως διαφημιζόμενους σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (ΜΜΕ) με έδρα εκτός Ελλάδας, διότι τα ΜΜΕ με έδρα την Ελλάδα επιβαρύνονται τα ίδια με την καταβολή αυτή (περ. β’ παρ.2 αρ.24 ν.4498/2017) μέσω της εργοδοτικής εισφοράς 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Τα φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες - μη επαγγελματίες) τα οποία διαφημίζονται ΔΕΝ είναι υπόχρεα υποβολής της εισφοράς, διότι δεν είναι επαγγελματίες.

Επαγγελματίες ή επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αναρτημένες αγγελίες ή υπηρεσίες ή προϊόντα σε ιστοσελίδες (ανεξαρτήτως έδρας) που δεν ανήκουν στην κατηγορία ΜΜΕ, όπως ενδεικτικά ιστοσελίδες: (skroutz, airtickets, booking, airbnb κλπ.) δεν υπολογίζονται ως διαφήμιση και ως εκ τούτου, ΔΕΝ είναι οι διαφημιζόμενοι υπόχρεοι υποβολής της εισφοράς.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις διαφήμισης σε ιστοσελίδες της κατηγορίας μέσων μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν τα παραδείγματα επί πληρωμής διαφήμισης σε ιστοσελίδα ενός ΜΜΕ με έδρα το εξωτερικό όπως επίσης στο Facebook, στην Google και σε άλλες αντίστοιχες εταιρίες/ιστοτόπους, τότε ο διαφημιζόμενος επαγγελματίας (ή επιχείρηση) ΕΙΝΑΙ υπόχρεος υποβολής της εισφοράς».

Στη δημοσιότητα δόθηκε τι με Αρ.Πρωτ.: Δ.ΑΣΦ./929/1206151 γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με θέμα «Αποσύνδεση της ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ από την ιδιότητα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20 ν. 4488/2017».

Σύμφωνα με την παρούσα, σε συνέχεια της 16/2018 εγκυκλίου και εξ’ αφορμής ερωτημάτων που ανέκυψαν αναφορικά με την εφαρμογή ή μη των διατάξεων της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (παρ. 4 του άρθρου 20 ν. 4488/2017) στις περιπτώσεις των εμμίσθων μηχανικών και των δικηγόρων με έμμισθη εντολή, σας γνωρίζουμε τα εξής προς ενιαία εφαρμογή:

Ως γνωστόν, με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4488/2017 υιοθετήθηκε η έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. ως βασικό στοιχείο υπαγωγής στην ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων των τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στα πρόσωπα που εξαιρούνται αναδρομικά από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση στους εν λόγω φορείς.

Δεδομένου ότι οι έμμισθοι μηχανικοί και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και πρώην ΕΤΑΑ – ΤΑΝ αντίστοιχα) και του ΕΤΕΑΕΠ χωρίς να εξετάζεται αν έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ., διευκρινίζεται ότι, δεν έχουν εφαρμογή στα προαναφερόμενα πρόσωπα οι διατάξεις της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης της παρ. 4 του άρθρου 20 ν.4488/2017.

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το με Αρ.πρωτ.:Δ.ΑΣΦ./960/1221557/2018 γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με θέμα «Αναδρομική διαγραφή από το πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ».

Σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς, (έως 31/12/2016), κάθε ασφαλισμένος του π.ΕΤΑΑΤΣΜΕΔΕ, που αποχωρούσε από την υπηρεσία και έπαυε να ασκεί το επάγγελμά του, όφειλε να δηλώσει εγγράφως την αποχώρησή του από το επάγγελμα, προς τον Νομομηχανικό του τόπου κατοικίας του (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της αντίστοιχης Νομαρχίας) και προς το π.ΕΤΑΑΤΣΜΕΔΕ. Τα μέλη του Τ.Ε.Ε. υπέβαλαν την ίδια δήλωση προς το Τ.Ε.Ε. και οι εργολάβοι δημοσίων έργων προς τις Οργανώσεις που ήταν εγγεγραμμένοι.

Σε περίπτωση που ο χρόνος υποβολής των ως άνω δηλώσεων ήταν διαφορετικός, η παύση των εργασιών λογιζόταν από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης προς τον Νομομηχανικό. Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την ημερομηνία διαγραφής στην περίπτωση που έχει ήδη χωρήσει διαγραφή από το Τ.Ε.Ε. και ακολουθεί δήλωση διακοπής προς τον Νομομηχανικό, παρασχέθηκαν οι ως άνω σχετικές οδηγίες της Γ.Γ.Κ.Α. Ειδικότερα:

Δεδομένου ότι η έναρξη και διαγραφή από το Τ.Ε.Ε. συνεπάγονται αντίστοιχα την απόκτηση ή απώλεια της άδειας άσκησης επαγγέλματος, εφεξής, σε περίπτωση που εκκρεμούν αιτήματα διακοπής από την ασφάλιση για χρόνο ασφάλισης πριν την 31/12/2016, οι αρμόδιες Υπηρεσίες ΕΦΚΑ, θα πρέπει να λαμβάνουν ως ημερομηνία διαγραφής της υποχρεωτικής ασφάλισης από το τ.ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, την ημερομηνία διαγραφής από το Τ.Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1184/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Διαδικασία απαλλαγής φόρου προστιθεμένης αξίας κατά: α. τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης, β. την υπαγωγή εγχώριων εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης».

Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται διαδικασία απαλλαγής από το φόρο προστιθεμένης αξίας κατά τη: α. θέση μη ενωσιακών εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης, β. παράδοση εγχωρίων εμπορευμάτων τα οποία υπάγονται σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης. Εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της παρούσας:

α. εμπορεύματα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, όπως αυτά ορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

β. εμπορεύματα υποκείμενα σε φόρο κατανάλωσης κατά τις διατάξεις της εθνικής τελωνειακής νομοθεσίας.

Στο ίδιο πνεύμα με τα πιο πάνω, δόθηκε στη δημοσιότητα η με αριθμ. ΔΔΘΕΚΑ Δ 1144720 ΕΞ 2018 απόφαση της ΑΑΔΕ με θέμα «Ίδρυση και λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών». Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται, κατά το μέρος που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας, οι όροι, προϋποθέσεις και επί μέρους διαδικασίες του ειδικού καθεστώτος των ελευθέρων ζωνών που αφορούν:

α) στη σύσταση των ελευθέρων ζωνών,

β) στον καθορισμό των αρμόδιων τελωνειακών αρχών,

γ) στην εγκατάσταση μίας επιχείρησης εντός της ελεύθερης ζώνης για την άσκηση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας,

δ) στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων των εμπλεκόμενων προσώπων,

ε) στη διαδικασία εισόδου και εξόδου των εμπορευμάτων προς/από την ελεύθερη ζώνη,

στ) στη λειτουργία των ελευθέρων ζωνών,

ζ) στην εκκαθάριση του ειδικού καθεστώτος και

η) στον έλεγχο εντός της ελεύθερης ζώνης.

Από το μέτωπο των παραγραφών, εκδόθηκε η με αριθμό 403/2018 απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετο φόρο και πρόστιμα πέραν της 5ετίας ούτε για τις υποθέσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Αυτό ξεκαθαρίζει νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έρχεται να διαγράψει σημαντικά ποσά ΦΠΑ και προστίμων από επιχείρηση για τη χρήση του 2002 η οποία κρίνεται ότι έχουν πλέον παραγραφεί. Με βάση και τη νέα απόφαση του ΣτΕ κρίνεται ότι έχουν πλέον οριστικά παραγραφεί πλέον και φορολογικές υποθέσεις ΦΠΑ έως και το 2011, με την εξαίρεση όμως των υποθέσεων που προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή, οπότε η προθεσμία παραγραφής έχει παραταθεί στην 10ετία.

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1190/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4569/2018 (ΦΕΚ Α'179/11-10-2018) σχετικά με την εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στις δίκες του ν. 3869/2010 (ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων)».

Με την παρούσα εγκύκλιο, κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4569/2018 («I) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, II) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και III) Λοιπές διατάξεις», ΦΕΚ Α' 179/11-10-2018), με το οποίο προστέθηκε νέα παράγραφος 6 στο άρθρο 20 του ν. 3086/2002 («Οργανισμός Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και κατάσταση των Λειτουργών και των Υπαλλήλων του»), μετά την αναρίθμηση της προϋφιστάμενης παραγράφου 6 του ανωτέρω άρθρου σε 7.

Από το άλλο μέτωπο, του «κυνηγίου των εσόδων», δόθηκε στη δημοσιότητα η ΠΟΛ. 1191/2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Θέση ή μη οχήματος σε αναγκαστική ακινησία λόγω αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας από την Τροχαία ανασφάλιστου οχήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 237/1986 όπως ισχύει». Από την κοινοποίηση της παρούσας εγκυκλίου, οι Δ.Ο.Υ. δεν θα κάνουν πλέον δεκτά, αιτήματα φορολογουμένων περί θέσης του οχήματός τους σε αναγκαστική ακινησία, τα οποία υποβάλλονται με το δικαιολογητικό της παρακράτησης των στοιχείων κυκλοφορίας από την Τροχαία, λόγω κυκλοφορίας του οχήματος ως ανασφάλιστου, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουν – καταρχήν – παρακρατηθεί τα στοιχεία αυτά, καθώς η παρακράτηση αυτή δεν είναι πλέον δεσμευτική και αίρεται άμεσα με την καταβολή του σχετικού προστίμου.

Δημοσιεύτηκε η ΠΟΛ. 1192/12.10.2018 εγκύκλιος με θέμα «Πρόστιμο επιβαλλόμενο σε περίπτωση εγκατάστασης ειδικά διασκευασμένων τραπεζιών για τη διενέργεια ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα, χωρίς την καταβολή του νομίμου τέλους».

Σημειώνεται ότι με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 2515/1997 (Α'154) «Ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια», όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ.2 του άρθρου 10 του ν. 3037/2002 (Α'174), προβλέπεται ότι, όταν τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια με παιγνιόχαρτα διενεργούνται σε ειδικά διασκευασμένα τραπέζια απαιτείται άδεια διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων και καταβολή ειδικού τέλους.

Το τέλος προκαταβάλλεται, βάσει δήλωσης, εντός του τελευταίου διμήνου του προηγουμένου έτους. Σε περίπτωση εγκατάστασης των ειδικά διασκευασμένων αυτών τραπεζιών χωρίς την καταβολή του νομίμου τέλους, επιβάλλεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο πενταπλάσιο του αναλογούντος τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα (άρθ. 8, παρ.7, ν. 2515/1997 και άρθ. 8, παρ.1, ν. 2523/1997). Μετά την 1.1.2014 η φορολογική αρχή έχει την εξουσία και την αρμοδιότητα να διενεργεί έλεγχο για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθ.8 του ν.2515/1997 κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013).

Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Αχτσιόγλου Έφη και τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νεφελούδη Ανδρέα με θέμα τη μεταφορά προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής Εντύπου Ε4 (Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού) και κατάργηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής του, απέστειλε η ΠΟΦΕΕ.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. επανέρχεται με το ίδιο αίτημα που καταθέτει τα τελευταία χρόνια ζητώντας την κατάργηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής κάθε έτος του Εντύπου Ε4 (Ετήσιου Πίνακα Προσωπικού) και τονίζει για ακόμα μια φορά ότι παρέλκει αυτή η αναχρονιστική διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης του Ετήσιου Πίνακα Προσωπικού, μια υποχρέωση που έχει τις ρίζες της από την εποχή που όλοι οι πίνακες ήταν χειρόγραφοι.

Χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν σύντομα να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS με στόχο σταδιακά να ενταχθεί το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να εκδώσει στα τέλη του μήνα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια για το ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί υποχρεωτικά στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα ταξί και στα περίπτερα μεταξύ άλλων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και την αύξηση των συναλλαγών μέσω «πλαστικού» χρήματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχονται καλύτερα οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται –με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή– ο περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ σε 400 ή 300 ευρώ ανά συναλλαγή.

Από τα ενδιαφέροντα νέα της ΑΑΔΕ, με απόφαση του Διοικητού της κ. Πιτσιλή, προβλέπονται αλλαγές στο επιχειρησιακό της σχέδιο και προστίθεται η δράση της δημιουργίας συστήματος για την «Παρακολούθηση χρονολογικής ωρίμανσης αποπληρωμής υποχρεώσεων άνω των 90 ημερών στις οικονομικές αναφορές της Α.Α.Δ.Ε. προκειμένου η Αρχή να λαμβάνει πληρέστερη ενημέρωση για τις υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων». Ουσιαστικά η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί συνεχώς την πορεία ικανοποίησης των αιτήσεων επιστροφής φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και ο φόρος εισοδήματος. Σημειώνουμε ότι βάσει της φορολογικής νομοθεσίας η επιστροφή ενός φόρου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 90 ημερών από την εκκαθάρισή του.

Η εργασιακή εβδομάδα για τους εργαζόμενους με πενθήμερο, λαμβάνει τέλος, σε ένα περιβάλλον πολύ περισσότερο περίπλοκο από αυτό που άρχισε. Νομίζουμε ότι εδώ ακριβώς ταιριάζει η φράση «με ποιον να πας και ποιόν να αφήσεις», ή ακόμα τι να πιστέψεις και πόσα από αυτά που ακούς ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Η χώρα έχει μπει σε περιδίνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς αποτελεί πρώην Υπουργό Εξωτερικών, οι εκ δυσμών φίλοι μας της ΠΓΔΜ δεν φαίνονται και πολύ σίγουροι για την αλλαγή του Συντάγματός τους και σήμερα Παρασκευή θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα της αναμενόμενης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιό τους. Οι «φίλοι» μας εξ’ Ανατολών, αφού είδαν ότι με τις μεγάλες δυνάμεις μάλλον δεν έχουν καμία τύχη, η ανεξάρτητη Τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε την απελευθέρωση του Αμερικάνου Πάστορα στην προσπάθεια του Ερντογάν να περισώσει ότι μπορεί από την οικονομία του και φυσικά, ο εύκολα δυνητικά αντίπαλος είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες που εύκολα μπορεί να εξαχθεί η εσωτερική αναταραχή.

Στο πλαίσιο αυτό, με μία Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέζεται για πρώτη φορά τόσο πολύ από μία χώρα (Ιταλία), να συζητά για το Brexit ως ένα γεγονός το οποίο θα πλήξει μόνο την Μ. Βρετανία και την χώρα μας σε σοβαρή πολιτική και «αενάως» οικονομική αναστάτωση, με μια εβδομάδα που έρχεται γεμάτη από ερωτηματικά, σας ευχόμαστε ένα πολύ ήσυχο και Καλό Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.