15/10/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Γ. Σωπασής: Να μειωθούν οι εισφορές 40% για μισθωτούς και 30% για ελεύθερους επαγγελματίες

Αβέβαιο χαρακτηρίζει το μέλλον του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας μας και χωρίς προοπτική το εγχείρημα του ΕΦΚΑ ο οικονομολόγος κ. Γιάννης Σωπασής τ. Διευθυντής ΙΚΑ. Χαρακτηρίζει το νέο Υπερταμείο «οικοδόμημα μαμούθ» και επισημαίνει τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, την πλημμελή μηχανογραφική σύνδεση μεταξύ των ταμείων και την έλλειψη ουσιαστικών ενοποιήσεων. Γι αυτό προτείνει την αναδιοργάνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τη δημιουργία τριών ξεχωριστών ασφαλιστικών ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ο ειδικός επί το συνταξιοδοτικό συνεργάτης της επιστημονικής ομάδας της Epsilon Net εκτιμά πως η ανεργία, η υποαπασχόληση, το δημογραφικό πρόβλημα και η μη εύρεση νέων πόρων ναρκοθετούν την πορεία του ασφαλιστικού και ζητά κίνητρα, για την επιστροφή των νέων επιστημόνων από το εξωτερικό. «Η Ελλάδα είναι μια γερασμένη χώρα που όπως πορεύεται λόγω δημογραφικού θα αντιμετωπίσει περαιτέρω αδυναμία ασφαλιστικών θεμάτων, αφού θα είναι αναγκασμένη λόγω της αναλογίας συνταξιούχοι-εργαζόμενοι, περίπου (ένας συνταξιούχος - δύο εργαζόμενοι) να μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις αδυνατώντας να πληρώσει το 18% του ΑΕΠ που δίνει σήμερα για την πληρωμή 2.600.000 συνταξιούχων», σημειώνει.

Ο κύριος Σωπασής επισημαίνει πως όπως διαμορφώθηκε η αντιστοιχία εισφορών – παροχών με το νόμο Κατρούγκαλου, δεν δίνονται πλέον εισφοροδοτικά κίνητρα στους ασφαλισμένους που έχουν 20 -25 χρόνια στο σύστημα, ενώ μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση. Τονίζει μάλιστα πως ο νόμος Κατρούγκαλου ουσιαστικά κατάργησε τις διαφοροποιήσεις στην ασφαλιστική αντιμετώπιση που είχαν οι ασφαλισμένοι «προ '93» και «μετά '93».

Σύμφωνα με τον κύριο Σωπασή χρειάζονται «γενναίες αποφάσεις» στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των φορολογουμένων από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις λόγω εισφορών. Η πρότασή του είναι ; μείωση 40% για τους μισθωτούς και 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

E7|Ποιοι είναι τελικά οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το νόμο Κατρούγκαλου σε σχέση με το ύψος της σύνταξης; Συμφέρει πλέον η παραμονή στο ασφαλιστικό σύστημα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν 20 – 25 χρόνια ασφάλισης, με βάση τους νέους συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης;

Υπάρχουν μικροί και μεγάλοι χαμένοι από το νόμο Κατρούγκαλου, ο νόμος είναι μια συνεχής μείωση των συντάξεων στα κατώτερα όρια των συντάξεων. Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε 280.000 συνταξιούχους επέρχεται πλήρη φτωχοποίηση. Επίσης μεγάλες είναι οι μειώσεις σε συνταξιούχους με συντάξεις πάνω από 800 ευρώ, που έφθασε μέχρι σήμερα έως 50% σε κύριες και επικουρικές.

Ασφαλισμένοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με 20-25 χρόνια ασφάλιση είναι οι εργαζόμενοι σήμερα που πληρώνουν για να πάρουν σύνταξη 600 έως 800 ευρώ μάξιμουμ. Οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας θα δουν τη σύνταξη τους στα επίπεδα των 380 ευρώ.

Το σύστημα ΕΦΚΑ όπως διαμορφώνεται σήμερα δε δίνει κίνητρα λόγω υψηλών εισφορών και χαμηλών συντάξεων, με συντελεστές υπολογισμού που ουσιαστικά απομακρύνουν τους εργαζόμενους από την ασφάλιση. Χρειάζεται γενική αναμόρφωση με μεγάλες αλλαγές.

E7|Ανοίγει πράγματι ο δρόμος με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας για την καταβολή επιδόματος «ανασφάλιστου υπερήλικα» ύψους 360 ευρώ αντί για σύνταξη σε όσους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών; Ποιους αφορά;

Με εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης χορηγείται επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα 360 ευρώ το μήνα αντί για σύνταξη σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι οφείλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 93 του Ν.4387/2016 υπερήλικες οι οποίοι δε διαθέτουν προϋποθέσεις για σύνταξη λόγω οφειλών ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης, δηλαδή έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο συνταξιοδότησης και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, βρίσκονται χωρίς σύνταξη λόγω οφειλών. Με την εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης εντάσσεται στις προϋποθέσεις επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα η ύπαρξη χρεών.

Η εγκύκλιος αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρώην ΟΑΕΕ) με οφειλές 20.000 ευρώ και άνω, τους αυτοαπασχολούμενους (πρώην ΕΤΑΑ) με οφειλές πάνω από 15.000 ευρώ και τους αγρότες (πρώην ΟΓΑ) με οφειλές άνω των 4.000 ευρώ.

Η εγκύκλιος αφορά επίσης τους οφειλέτες που δεν μπορούν να πάρουν αναπηρική σύνταξη, μπορούν όμως να διεκδικήσουν το επίδομα βαριάς αναπηρίας με ποσοστό άνω των 67% το ποσό των 313 ευρώ.

Η ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές θα θεωρείται έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του επιδόματος.

Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας.

Να μη λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (360 ευρώ) ανασφάλιστου υπερήλικα.

Πρέπει να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης.

Να έχουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.320 ευρώ ή οικογενειακό έως 8.640 ευρώ.

Τα άτομα με αναπηρία να έχουν ποσοστό από 67% και άνω αλλά αν δεν έχουν τα χρόνια των εξοφλημένων εισφορών έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το επίδομα βαριάς αναπηρίας των 313 ευρώ. Το επίδομα αυτό δικαιούνται ΑΜΕΑ με αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική με ποσοστό 67% και άνω ή με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό 80% και άνω ή διαβήτη τύπου 1 και ποσοστό 50% και άνω.

E7|Τι ισχύει πλέον με τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων «προ του 93» και «μετά το 93»; Έχουν διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση με το νόμο Κατρούγκαλου;

Ο διαχωρισμός ασφαλισμένων πριν το 1993 και μετά το 1993 ουσιαστικά καταργήθηκε ως προς το σκέλος των εισφορών και του κλάδου ασθένειας. Δεν υπάρχει εξαίρεση από τον κλάδο ασθένειας όπως ίσχυε με το Ν.3863/2010 και τους προγενέστερους νόμους. Π.χ. ασφαλισμένος πριν το 1993, εργαζόμενος σε δύο δουλειές και με ασφάλιση σε δύο ταμεία είχε εξαίρεση από τον κλάδο ασθένειας 6%.

Με το Ν.4387/2016 εξομοιώνεται το καθεστώς και για τους ασφαλισμένους μετά το 1993, οι οποίοι όταν εργαζόταν σε δύο εργασίες υπήρχε εξαίρεση ασφάλισης από τη δεύτερη. Σήμερα υπάρχει ασφάλιση σε κάθε μορφή εργασίας με διπλές, τριπλές κρατήσεις κλάδου ασθένειας.

E7|Πως σχολιάζετε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι αναγκαία και επείγουσα τουλάχιστον με μεταβατικές διατάξεις από σήμερα. Η μείωση όμως θα πρέπει να φθάσει τουλάχιστον στο 40% για τους μισθωτούς και 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες με πλαφόν για τους ελεύθερους επαγγελματίες το οποίο να μη ξεπερνά τα 600 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος. Έτσι θα δοθούν κίνητρα, μαζί με τις φορολογικές μειώσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι σημαντικές. Υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες προς αυτή τη κατεύθυνση από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θεωρώ όμως ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να αναθερμανθεί η αγορά και το επιχειρείν. Ιδιαίτερα για τους επενδυτές που ψάχνουν ευκαιρίες τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είναι απλά αναγκαία αλλά επείγοντα και αυτονόητα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σωπασή Ιωάννη στο τεύχος Οκτωβρίου 2018 του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Μισθωτοί, Νόμος Κατρούγκαλου, Ασφαλιστικές εισφορές, Επαγγέλματα > Ελεύθερος Επαγγελματίας