05/10/18 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε στην πορεία προς ένα αναμορφωμένο σύστημα ΦΠΑ στην ΕΕ

Σύμφωνα με ΔΤ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Στη συνάντηση (2/10/2018) των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο επιτεύχθηκαν συμφωνίες σ' αυτόν τον τομέα, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στην καθημερινή λειτουργία του συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ, το οποίο χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω σε βάθος μεταρρυθμίσεις.

«Τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή μόλις πριν μερικές εβδομάδες δείχνουν ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να χάνουν 150 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ ετησίως. Οι σημερινές συμφωνίες αποτελούν ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και την αλλαγή των κανόνων ΦΠΑ προς το καλύτερο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα δυναμική και να υπάρξουν συμφωνίες για την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το σύστημα», δήλωσε μετά τη σύναψη των συμφωνιών ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν:

- Nέους κανόνες για τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας του ισχύοντος συστήματος ΦΠΑ μέχρι την εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής για τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Αυτές οι «προσωρινές λύσεις» αναμένεται να μειώσουν το κόστος συμμόρφωσης και να αυξήσουν την ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιεύσει τη σχετική έκθεσή του, οι νέοι κανόνες θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το 2020.

- Ένα νέο μέτρο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ευθυγραμμίσουν τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις -οι οποίες σήμερα φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή στα περισσότερα κράτη μέλη- με το ευνοϊκότερο καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις παραδοσιακές έντυπες εκδόσεις. Η σημερινή απόφαση είναι το τελικό βήμα ώστε η άνιση μεταχείριση των δύο προϊόντων —έντυπων έναντι ψηφιακών— να αποτελεί πλέον παρελθόν. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για τις μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με την τελευταία πρόταση της Επιτροπής να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ.

- Επίσημη έγκριση νέων κανόνων για την ανταλλαγή περισσότερων πληροφοριών και την ενίσχυση της συνεργασίας για την ποινική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, μεταξύ εθνικών φορολογικών αρχών και αρχών επιβολής του νόμου. Τα στοιχεία σχετικά με τον ΦΠΑ και οι πληροφορίες για τις οργανωμένες συμμορίες που εμπλέκονται στις σοβαρότερες υποθέσεις απάτης στον τομέα του ΦΠΑ θα διαβιβάζονται πλέον συστηματικά στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Η βελτίωση του συντονισμού των ερευνών ανάμεσα στα ίδια τα κράτη μέλη καθώς και ανάμεσα στα κράτη μέλη και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα διασφαλίσει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανίχνευση και αντιμετώπιση της ραγδαία εξελισσόμενης εγκληματικής δραστηριότητας.

Εξάλλου, σήμερα οι υπουργοί ενέκριναν επισήμως ενισχυμένους κανόνες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μετρητών εντός και εκτός της ΕΕ, ένα σημαντικό μέτρο στον αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Με τη σημερινή επίσημη έγκριση αναμένεται να ενισχυθούν οι έλεγχοι μετρητών στα άτομα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ με ποσά από 10.000 ευρώ και άνω σε μετρητά, να δοθεί η δυνατότητα στις αρχές να παρεμβαίνουν για ποσά μικρότερα από το όριο της δήλωσης των 10.000 ευρώ, εφόσον υπάρχουν υποψίες για εγκληματική δραστηριότητα, και να επεκταθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι στα μετρητά που αποστέλλονται με ταχυδρομικά δέματα ή φορτία εμπορευμάτων, στις προπληρωμένες κάρτες και στα είδη υψηλής αξίας, όπως ο χρυσός. Η νομοθεσία θα δημοσιευθεί τώρα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα*.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΕ, ΦΠΑ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή