28/09/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

ΕΝΦΙΑ σε ρυθμό Ζορμπά, παρέα με τον Ξενοφώντα

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

Το φθινόπωρο μπήκε δυναμικά με αέρες, βροχές και τον πρωτότυπο για τα ελληνικά καιρικά φαινόμενα τυφώνα, ο οποίος αναμένεται να περάσει σήμερα και το Σαββατοκύριακο από τη νότια Ελλάδα, με την ευχή φυσικά όλων μας να μην αφήσει πίσω του ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές.

Μαζί με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουμε και μία σειρά φορολογικών υποχρεώσεων που θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι σήμερα 28/9, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δεδομένου ότι η 30ή ημέρα του μήνα είναι η Κυριακή κι έτσι η πληρωμή μεταφέρεται στην τελευταία εργάσιμη, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι κυριότερες υποχρεώσεις που πληρώνονται μέχρι σήμερα είναι ενδεικτικά:

  • Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ.
  • Η 1η ή 2η Δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων , ανάλογα με το πότε είχε δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ο φορολογούμενος.
  • Η 2η ή 3η δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ανάλογα με το πότε εστάλη η δήλωση του νομικού προσώπου.
  • Η 1η δόση του ΦΠΑ Αυγούστου και 2η δόση του ΦΠΑ Ιουλίου των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
  • Επίσης μέχρι τη Δευτέρα 1/10 είναι η καταβολή των παρακρατούμενων φόρων μισθωτών υπηρεσιών και επαγγελματιών.

Σε περίπτωση που δεν γίνει εμπρόθεσμη πληρωμή, είναι γνωστό ότι η προσαύξηση που επιβάλλεται στο ποσό της εκπρόθεσμης δόσης είναι της τάξεως του 0,73%.

Βέβαια, στην περίπτωση που εκκρεμεί πιστωτικό ποσό το οποίο δεν έχει επιστραφεί ή συμψηφιστεί μέχρι σήμερα, η πληρωμή θα θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκε την 1η ημέρα του έτους κι έτσι η επιβαλλόμενη προσαύξηση θα διαγραφεί.

Το θέμα είναι όμως ότι για να γίνει αυτό, αναπόφευκτη θα είναι η επίσκεψη του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ., διότι θα πρέπει να γίνει σχετική αίτηση από τον ίδιο, στην οποία θα ζητάει τον συμψηφισμό του ποσού με τις οφειλές, ακολουθώντας τη γνωστή «τυπολατρική» διαδικασία του ΑΦΕΚ, διαδικασία που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια όλους μας, συναδέλφους λογιστές και εφοριακούς υπαλλήλους.

Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης από τον φορολογούμενο για τον συμψηφισμό, παρά μόνο γίνονται ανά διαστήματα μαζικές εκκαθαρίσεις από την Α.Α.Δ.Ε., οι οποίες ναι μεν εξυπηρετούν, αλλά το εάν θα σε συμπεριλάβουν είναι θέμα χρονικής στιγμής και τύχης. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει στα 1,8 δις ευρώ επιστροφών που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Εκτός αυτού δεν υπάρχει δυνατότητα στον φορολογούμενο έστω να βλέπει στην εικόνα του ότι έχει κάποιο ποσό προς επιστροφή ή υπέρ είσπραξης, κάτι που για να το ανακαλύψεις πάλι είναι αναπόφευκτη η επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, εκτός των άλλων υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα με τις απαλλαγές των πυρόπληκτων περιοχών. Εχθές υπήρξε Δελτίου Τύπου το οποίο αναφέρει ότι :

Σήμερα, Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 (σ.σ εχθές δηλαδή), η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιεί νέα εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 σε 2.959 φορολογούμενους, με την οποία χορηγεί απαλλαγή σε 4.615 εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, για τα οποία έχει εκδοθεί δελτίο επανελέγχου, ύστερα από τις πυρκαγιές στην Αττική, στις 23 και 24 Ιουλίου 2018. Η απαλλαγή χορηγείται κατόπιν επεξεργασίας των στοιχείων, που εστάλησαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν και επαληθεύθηκαν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών της ΑΑΔΕ.

Τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα αναρτηθούν εντός της ημέρας στο λογαριασμό των φορολογουμένων στο Περιουσιολόγιο (www.aade.gr).

Από αύριο (σ.σ σήμερα δηλαδή), 28/09/2018, οι παραπάνω φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη διαμόρφωση των δόσεών τους, μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet (Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης). Κατ΄ εφαρμογή σημερινής σχετικής τροπολογίας, εντός της επόμενης εβδομάδας, θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τη χορήγηση απαλλαγής στους φορολογούμενους εκείνους, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της τροπολογίας.

Παρόλα αυτά, ήδη στο γραφείο μας έχουμε γίνει λήπτες παραπόνων αρκετών δικαιούχων της απαλλαγής, ότι δεν έχει γίνει κάποια νέα εκκαθάριση κι ότι ακόμη στην εικόνα τους στον ΕΝΦΙΑ εμφανίζεται κανονικά η οφειλή του ακινήτου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νόμος 4223/2013 ξεκάθαρα στις απαλλαγές προβλέπει ότι ειδικά για το έτος 2018 απαλλάσσονται τα ακίνητα τα οποία υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και κατά το χρόνο αυτόν η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για το έτος αυτό.

Εκτός αυτού, μετά από μια σειρά εγκυκλίων (ΠΟΛ 1151 και 1171/2018) που τελικώς καταργήθηκαν, καταλήξαμε στην ΠΟΛ 1176/2018, 2 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία αναφέρει ότι η χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013, πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.). Η απαλλαγή χορηγείται βάσει αρχείου δικαιούχων, το οποίο αποστέλλεται στη Δ.ΗΛΕ.Δ. από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τι θα πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος σε αυτήν την περίπτωση;

Στην περίπτωση που η οφειλή του υπόλοιπου ποσού ξεπερνά την 1η δόση του ήδη εκκαθαρισμένου ΕΝΦΙΑ, μια λύση θα ήταν να πληρώνεται η πρώτη δόση, με την προϋπόθεση φυσικά να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, ώστε να υπάρχει «καθαρή» εικόνα μέχρι τη νέα εκκαθάριση.

Στην περίπτωση όμως που το τελικό ποσό πληρωμής θα είναι μικρότερο της πρώτης δόσης, τι θα γίνεται τότε;

Είναι δυνατόν δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά να συζητάμε για τέτοια θέματα;

Θα πρέπει να πάμε πάλι σε λογικές «άτοκου δανείου»;

Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή για άλλη μια φορά χάθηκε το στοίχημα των αυτοματισμών, χωρίς να είναι ξεκάθαρο φυσικά ποιος έχει την ευθύνη, η Εγκύκλιος προβλέπει ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της απαλλαγής, αυτή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. συνοδευόμενη από το Δελτίο Επανελέγχου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο έχει εκδοθεί μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2018.

Όπως φαίνεται λοιπόν, την ταλαιπωρία για άλλη μία φορά θα την περάσει ο φορολογούμενος κι εμείς οι συνάδελφοι! Είναι κι αυτό στα πλαίσια της «ηλεκτρονικοποίησης» των διαδικασιών και της κατάργησης των εφοριών…

Καλό ΣΚ σε όλους μας και όλα να πάνε καλά!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, Απόδοση φόρου, Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, Εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ