21/09/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Την εβδομάδα που πέρασε, τα φώτα πέσανε στην άκρατη πολιτική αντιπαράθεση και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μας αποχαιρέτησε με πολλές υποσχέσεις για τον Σεπτέμβριο του 2019. Η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης πάνω σε οικονομικά θέματα που βασανίζουν τη χώρα έφτασε στο όριό της και σε κάποιες περιπτώσεις την ξεπέρασε, προάγγελος των έτσι ή αλλιώς, νωρίτερα ή στην τετραετία, επερχόμενων εθνικών εκλογών. Οι αρχηγοί Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης ανέπτυξαν διεξοδικά τα προγράμματά τους για θέματα εθνικά, οικονομικά, εργασιακά, φορολογικά και οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν και να καταλάβουν ότι αυτούς που θα ψηφίσουν στις εκλογές θα διαφεντέψουν το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Όλα αυτά επειδή στην όψιμη πολιτική πασαρέλα, ακούστηκαν πάλι ονόματα από την καλλιτεχνική σκηνή, celebrities της τηλεόρασης και γενικά άτομα με μεγάλη προβολή για δραστηριότητες παντελώς άσχετες με την διοίκηση μιας χώρας. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις αποφάσεις του, ο δε αστυνόμος Θεοχάρης (να αναπαύεται η ψυχούλα του), έλυνε δύσκολες αστυνομικές υποθέσεις στην τηλεόραση και όχι στην πραγματική ζωή.

Όπως πάντα να αρχίσουμε με τα καλά νέα της εβδομάδας και αυτή την φορά από την κα. Υπουργό Εργασίας. Σύμφωνα λοιπόν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την απόφαση για την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας. Η συγκεκριμένη σύμβαση καλύπτει συνολικά περίπου 114.000 ξενοδοχοϋπάλληλους και αποτελεί τη μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τη διαδικασία ελέγχου σε όλες τις εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε την Τετάρτη η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας με θέμα «Επανακαθορισμός προθεσμιών αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το έτος 2018» στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας».

Με την υπόψη τροπολογία επανακαθορίζονται, ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος, οι προθεσμίες, που προβλέπονται στην παρ.5 και στην περ. α΄ της παρ.7 του άρθρου 103 του Ν.4172/2013, αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για πλήρη απασχόληση των υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, οι εισφορές Αυγούστου 2018 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματιών, έχουν αναρτηθεί στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Παρασκευή 28/9/2018. Επίσης, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημέρωσε ότι την 28 Σεπτεμβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί τελευταία ροή επιστροφής ποσών από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 σε Τραπεζικούς Λογαριασμούς (ΙΒΑΝ) δικαιούχων (3η επανάληψη).

Ασφαλισμένοι που δεν έχουν δηλώσει Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού θα πρέπει έως τις 26/09/2018 να τον καταχωρήσουν στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr --> Ηλ. Υπηρεσίες --> Ατομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας») ή να υποβάλλουν αντίγραφο Λογαριασμού στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών.

Επισημαίνεται ότι ποσά που δεν θα επιστραφούν λόγω μη δήλωσης Τραπεζικών Λογαριασμών, μετά την ανωτέρω ημερομηνία θα παραμείνουν ως πιστωτικά υπόλοιπα στους ατομικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και θα συμψηφισθούν με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στις 28 Μαΐου 2019. Τα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν νέα και καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας: ένα ολόγραμμα με κινούμενα σύμβολα και έναν βελτιωμένο αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα. Σημειώνεται ότι η σειρά "Ευρώπη" θα ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη αφού από το 2016 έχει αποφασιστεί να σταματήσει, στα τέλη της φετινής χρονιάς, η εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ επειδή θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιούνται στο οικονομικό έγκλημα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε οργή στη Γερμανία καθώς ορισμένοι θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα για την κατάργηση των μετρητών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το με αριθμό πρωτ. ΔΕΑΦ Α 1136043 ΕΞ 2018/17.9.2018 έγγραφο της ΑΑΔΕ με θέμα «Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος από πώληση αδιάθετων ακινήτων ατομικής επιχείρησης ανέγερσης και πώλησης οικοδομών μετά τη διακοπή των εργασιών της, καθώς και από την πώληση ακινήτων που είχαν ανεγερθεί με σκοπό την ιδιοχρησιμοποίηση ή ιδιοκατοίκηση».

Ως κύριο αντικείμενο του εγγράφου είναι η προσέγγιση της έννοιας της επιχειρηματικής συναλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. Σύμφωνα με το έγγραφο «Για τους σκοπούς του άρθρου 21 ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους».

Από το συγκεκριμένο έγγραφο θεωρούμε ότι προκύπτουν τρία σημαντικά συμπεράσματα.

1. Η ανάληψη αδιάθετων ακινήτων από λυθείσα ατομική οικοδομική επιχείρηση από τον φορές – φυσικό πρόσωπο, δεν αποτελεί εισόδημα για την ατομική επιχείρηση.

2. Η αυτοπαράδωση ακινήτου από λειτουργούσα οικοδομική επιχείρηση για ιδία χρήση του φορέα της φυσικού προσώπου, δεν αποτελεί εισόδημα για την ατομική επιχείρηση.

3. Το όποιο κέρδος (αξία πώλησης μείον κόστος κατασκευής) θα προκύψει μελλοντικά από την πώληση των πιο πάνω διαμερισμάτων, φορολογείται στο όνομα του φυσικού προσώπου ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.4172/2013. Συνεπώς, οι κωδικοί 427 – 428 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1), αν και αναφέρουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα της παρ. 3 άρθρου 21 Κ.Φ.Ε., στην ουσία, βάσει του ανωτέρω εγγράφου, θα περιλαμβάνουν την αξία πώλησης μείον το κόστος κατασκευής και όχι το σύνολο του αναγραφόμενου στο πωλητήριο συμβόλαιο ποσό.

Δημοσιεύθηκε η με Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ 1136426ΕΞ 2018 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με τη μη επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για τα πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών τους».

Σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, μεταξύ άλλων, με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν.3986/2011 όπως προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 73 του Ν.4430/2016, ορίζεται ότι από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους εξαιρούνται οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών τους. Οι ως άνω διατάξεις ισχύουν, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν.4430/2016, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 31/10/2016.

Με Δελτίο Τύπου (18/9/2018), το Υπ. Εργασίας ανακοίνωσε ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2018 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 281.813 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου οκταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος ‘’ΕΡΓΑΝΗ’’.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ΠΟΛ.1175/17-9-2018 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Μη επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε ποσά που χορηγήθηκαν ως έκτακτη παροχή στους δικαστικούς λειτουργούς και αφορούν τα έτη 2003 - 2007».

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο νόμου του Υπ.Οικονομικών με τίτλο «Ι) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, ΙΙ) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών».

Με το νέο σχέδιο νόμου προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

  • Διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων, η επιστροφή του σχετικού φόρου σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο.
  • Η δυνατότητα χορήγησης του προβλεπόμενου, πιστοποιητικού της Φορολογικής Διοίκησης, για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου, με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα του υπόχρεου. Επιπλέον, απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α, για το έτος 2018, τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.
  • Η θέσπιση της πρόσβασης της Φορολογικής Διοίκησης και εν γένει των φορολογικών αρχών στους μηχανισμούς, τις διαδικασίες, τα έγγραφα και τις πληροφορίες που προβλέπονται στα άρθρα 13, 14 παρ.4, 20, 21 και 30 του ν.4557/2018.
  • Επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις σε ρυθμίσεις του ν.4428/2016,αναφορικά με την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών.
  • Η καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστές, πανεπιστημιακούς γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είχαν προσφύγει το 2012 στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές των αμοιβών τους.
  • Η χορήγηση προσωπικής διαφοράς σε όλους τους νεοδιόριστους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών (αναδρομικά από 1/9/2019), όπως είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κα. Πρόκειται για υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών μετά την 1η Νοεμβρίου 2011 και δεν λάμβαναν προσωπική αμοιβή όπως οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους που επί έτη εκτός του μισθού του λαμβάνανε ειδικά επιδόματα (ΔΙΒΕΤ – ΔΕΤΕ – ΔΕΧΕ).
  • Απαλλάσσεται από το φόρο ποσοστό 65% της πτητικής αποζημίωσης που καταβάλλεται στους πιλότους της πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Ορίζονται οι υπηρεσίες καταχώρισης για μη εισηγμένες κινητές αξίες, και επανακαθορίζεται το πλαίσιο καταχώρισης των εμπράγματων δικαιωμάτων επί κινητών αξιών.
  • Προβλέπεται εφάπαξ απώλεια εσόδων, λόγω απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α, για το έτος 2018, των δικαιωμάτων επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.

Σήμερα, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59, θα κλείσει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης Α21 εν όψει της πληρωμής της Δ δόσης του Επιδόματος Παιδιού 2018. Η πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για λίγα 24ωρα μέχρι να εκκαθαριστεί και να καταβληθεί η Δ δόση. Ακολούθως θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2018 για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλλει φέτος Α21.

Δυνητικοί δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλλει αίτηση για το 2018, έχουν περιθώριο να καταθέσουν Α21 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ώστε να συμπεριληφθούν στην πληρωμή της Δ δόσης του Επιδόματος Παιδιού, που θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Σεπτεμβρίου και θα αφορά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο.

Κάπου εδώ τελειώνει ακόμα μια εργασιακή εβδομάδα, η οποία στο τέλος της μας επιφύλασσε αρκετά νέα από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η Εβδομάδα που έρχεται ως κύριο θέμα φρονούμε ότι θα έχει και πάλι αυτό της μείωσης των συντάξεων, ένα θέμα πολυδιάστατο, όπου εμπλέκονται οι κοινωνικοί εταίροι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο προς το παρόν αρνείται κάθε συζήτηση, ο υποβόσκων «πόλεμος των γενεών», με τους νέους να ζητούν μεγαλύτερους μισθούς και τους συνταξιούχους την επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών ενός εργασιακού βίου και φυσικά την Κυβέρνηση, επειδή η μείωση των συντάξεων ενός εκλογικού πληθυσμού άνω των δύο εκατομμυρίων (που πολλαπλασιάζεται αν αναχθούν σε οικογένειες), η μελλοντική εκλογική αναμέτρηση βαίνει άκρως αβέβαιη.

Σίγουρα ζούμε σε «ενδιαφέρουσες» εποχές, οι εβδομάδες που έρχονται έως το τέλος του χρόνου αυτού θα φέρουν νέες καταστάσεις και ανατροπές.

Παρασκευή σήμερα 21 του Σεπτέμβρη, με το φθινόπωρο να μπαίνει επίσημα πλέον και την ημέρα να γίνεται χρονικά ίδια με την νύχτα και ένα ιδιότυπο φθινοπωρινό καλοκαίρι να συνεχίζεται, αποζημιώνοντάς μας για τις βροχές του Ιούλη, ίσως είναι και η τελευταία ευκαιρία για να απολαύσουμε ένα ακόμα μπάνιο σε μια καταγάλανη ελληνική ακτή. Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.