21/09/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Αύξηση κατώτατου μισθού και κατανάλωση

Η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, κατέβασε την αυλαία της. Με τιμώμενο κράτος τις ΗΠΑ, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες επισκέφθηκαν την Έκθεση, όχι μόνο για να δουν το Περίπτερο 13 όπου στεγάζονταν οι αμερικάνικες επιχειρήσεις, αλλά και τις υπόλοιπες δεκάδες εκατοντάδες επιχειρήσεις ελληνικές και μη που συμμετείχαν στην Έκθεση.

Έχοντας Περίπτερο σαν φοροτεχνικό γραφείο στη Διεθνή Έκθεση, είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με εκατοντάδες επαγγελματίες που συμμετείχαν, αλλά και απλούς πολίτες, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το θέμα που κυριαρχούσε ήταν η υψηλή φορολογία, τόσο από τους επαγγελματίες, όσο και από τους υπόλοιπους.

Παρακολουθώντας στο Βελλίδειο τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εντόπισα ένα κοινό σημείο:

Κανείς από τους δύο δεν αναφέρθηκε στο αφορολόγητο για μισθωτούς ή συνταξιούχους, το οποίο θα φτάσει το 2020 στα 5.682€ (έκπτωση φόρου 1.250€)

Αυτό ήδη αποτελεί νόμο του κράτους, αφού έχει ψηφιστεί στα πλαίσια της αξιολόγησης με τους Θεσμούς. Έτσι λοιπόν το μειωμένο αφορολόγητο είναι εδώ, θα ισχύσει από 1/1/2020 και αφορά τα εκατομμύρια των μισθωτών και συνταξιούχων, που είναι οι μόνοι που έχουν αυτήν τη δυνατότητα.

Εκείνο όμως που κυριάρχησε μετά τις ομιλίες στην έκθεση ήταν η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.

Με την εν λόγω τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή, επανακαθορίζονται οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ για την πρώτη χρονιά προβλέπεται μια ταχύτατη διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά μέχρι τέλη του χρόνου, ώστε να ισχύσει από τον Ιανουάριου του 2019. Για τα επόμενα έτη η διαδικασία ξεκινά από το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και αφού περνά από διάφορα στάδια και Επιτροπές, καταλήγει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά τη σύμφωνη γνώμη του εκδίδεται η απόφαση για την αύξησή του με συμφωνία του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αύξηση θα είναι σταδιακή και υπολογίζεται ότι το 2019 δεν θα ξεπερνά τα 25€, δηλαδή ο μισθός από 586€ θα φτάσει στα 610€ περίπου.

Ακόμη αναμένεται να καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός που από το 2012 φτάνει στα 511€ και αφορά νέους έως και 25 ετών. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για το 2019 και 100% για το 2020 σε όσους προσλαμβάνουν ή απασχολούν νέους έως 25 ετών.

Είναι θετικό το μέτρο.

Ασφαλώς και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση που θα φέρει αυτά τα επιπλέον χρήματα στην αγορά και αυτά θα δώσουν ώθηση στην κατανάλωση για να φτάσουμε σε αυτό που η Υπουργός Εργασίας ανάφερε κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ότι «έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της υπέρτατης δέσμευσης της κυβέρνησης», δηλαδή την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€.

Για να δούμε όμως τι θα συμβεί όταν φτάσουμε στην «υπέρτατη δέσμευση», δηλαδή στα 751€, με ότι σήμερα ισχύει και είναι νόμος του κράτους:

Όταν λοιπόν ο μικτός μισθός φτάσει τα 751€ από τα 586€, θα υπάρχει μια μηνιαία αύξηση μικτή στους εργαζόμενους κατά 165€ τον μήνα ή 2.310€ ετησίως.

Αυτά τα χρήματα θα μπουν στην αγορά για να βοηθήσουν την κατανάλωση;

Όχι.

Και να δούμε το γιατί:

Ας υποθέσουμε ότι από 1/1/2019 ο μεικτός μισθός επανέρχεται στα 751€, όπως ίσχυε πριν το 2012.

Εδώ όμως θα πρέπει να σταθούμε και να παρατηρήσουμε ότι ενώ θα έχουμε μια μικτή αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 2.315€ ετησίως, στον εργαζόμενο θα φτάσουν μόνο 1.250€ καθαρά για 14 μισθούς, άρα με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων που είναι άνω των 25 ετών, θα έχει μια απώλεια 1.065€.

Μπορούμε λοιπόν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα 1.250€ επιπλέον από την 1/1/2020 θα ενισχύσουν τα ταμεία και τον τζίρο των επιχειρήσεων;

Πάλι θα πούμε όχι.

Τα 1.250€ της επιπλέον κατανάλωσης δεν θα γυρίσουν στην αγορά, δεν θα αγοραστούν νέα προϊόντα και δεν θα συμβάλουν κατά συνέπεια στη μείωση της ανεργίας.

Ο λόγος είναι ότι από τα 1.250€ τα 580€ θα πληρωθούν από την επιχείρηση στον ΕΦΚΑ ως ασφαλιστικές εισφορές, άρα στην αγορά θα καταλήξουν τα 670€, δηλαδή 58,83€ για μηνιαία κατανάλωση.

Με άλλα λόγια, ξεκινώντας με μία μηνιαία αύξηση 165€ (14 μισθοί), θα καταλήξουν στον τζίρο των επιχειρήσεων μόνο τα 55€.

Εάν λοιπόν και σκοπός, αλλά και αποτέλεσμα της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι και η τόνωση της αγοράς, άρα και της κατανάλωσης, αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί με ταυτόχρονη αύξηση του αφορολόγητου για να είναι αποτελεσματική.

Άλλωστε υπάρχει ο κίνδυνος λόγω της πλήρους απαλλαγής των εισφορών (100%) από το 2020 για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, να έχουμε μια νέα σύνθεση στην αγορά εργασίας, με μείωση των εργαζομένων άνω των 25 ετών και μείωση της ανεργίας για νέους έως 25 ετών.

Καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Αφορολόγητο, Εργοδοτικές εισφορές, Κατώτατος μισθός