11/09/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Α. Σαββάκης: Βιομηχανία και μεταποίηση να μπουν στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής

Νέο, αναβαθμισμένο και κρίσιμο ρόλο καλείται να παίξει στη μεταμνημονιακή εποχή της ελληνικής οικονομίας ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ο χαρακτηρισμός του με νομοθετική διάταξη την περασμένη Άνοιξη ως Κοινωνικού Εταίρου, τοποθετεί εκ των πραγμάτων τον ΣΒΒΕ σε μια θέση ευθύνης, από την οποία μπορεί να επηρεάζει σημαντικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, να συνδιαμορφώνει μαζί με τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και την ΓΣΕΕ την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να αναλαμβάνει άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες που θα έχουν άμεση επίδραση στη ζωή και το εισόδημα των φορολογουμένων.

Με τη συνέντευξή του στο Epsilon7 o Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης ανοίγει τη «βεντάλια» των θέσεων του Συνδέσμου απέναντι στα πλέον «καυτά» ζητήματα που είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα αυτό το φθινόπωρο.

Για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, ο κύριος Σαββάκης θέτει ως κριτήρια το κατά πόσο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του εκάστοτε κλάδου. Δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί ότι ο ΣΒΒΕ θα αφήσει τα μέλη του να εφαρμόσουν το μεταμνημονιακό πλαίσιο χωρίς να τους δώσει μία κεντρική κατεύθυνση «υπέρ» ή «κατά» της υπογραφής κλαδικών συμβάσεων.

Στο πεδίο της φορολογίας, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ υποστηρίζει με έμφαση ότι χρειάζεται αλλαγή της φορολογικής πολιτικής με «ανάσες» για τις επιχειρήσεις, καθώς η υπέρογκη φορολόγηση διόγκωσε, όπως λέει, τη φοροδιαφυγή. «Ο ΣΒΒΕ προτείνει καταρχήν τη μείωση των συντελεστών εταιρικής φορολόγησης και παράλληλα την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής πιστωτικού ΦΠΑ. Επίσης, ο συμψηφισμός των οφειλών από ΦΠΑ να αφορά όλες τις συνεπείς επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το ύψος του κύκλου εργασιών τους», σημειώνει ο κ. Σαββάκης.

Για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας ο κ. Σαββάκης τονίζει ότι πρέπει να βασισθεί στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίηση επενδύσεων.

Ενδιαφέρουσα αλλά και δύσκολη αναμένεται να είναι η συνύπαρξη του ΣΒΒΕ με τον ΣΕΒ στα ίδια «στρογγυλά τραπέζια» και forum διαπραγμάτευσης, μιας και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών θεωρεί τον ΣΒΒΕ ως μία περιφερειακή και όχι εθνική ένωση επιχειρήσεων, για αυτό και εξέφρασε από την πρώτη στιγμή δημόσια και έντονα αντιρρήσεις για την κυβερνητική απόφαση.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κύριος Αθανάσιος Σαββάκης εξηγεί στο Epsilon7 πως από τη νέα του θέση ο Σύνδεσμος θα καλύψει «το κενό που υπάρχει στην εκπροσώπηση του συνόλου της βιομηχανίας και της μεταποίησης στο κοινωνικό πεδίο», άποψη που σίγουρα δεν συμμερίζεται η ηγετική ομάδα του ΣΕΒ. Μένει να δούμε αν αυτή η διάσταση θέσεων ανάμεσα σε εργοδοτικές ενώσεις θα ενταθεί ή θα αμβλυνθεί μόλις τεθούν προς συζήτηση οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

E7| Από τον περασμένο Ιούνιο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας ανήκει με νόμο του κράτους στους κοινωνικούς εταίρους, εξέλιξη που καθιστά την άποψή του καθοριστική σε σημαντικά ζητήματα. Ποιες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας εξυπηρετεί αυτή η απόφαση;

Η κυβερνητική απόφαση για τη συμπερίληψη του ΣΒΒΕ στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, καλύπτει με σαφήνεια το κενό που υπάρχει στην εκπροσώπηση του συνόλου της βιομηχανίας και της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας στο κοινωνικό πεδίο. Ταυτόχρονα, αποτελεί σαφή έκφραση στήριξης του συνόλου της περιφέρειας της χώρας και όχι αποκλειστικά της Βόρειας Ελλάδας, η οποία έτσι γίνεται συμμέτοχος στη διαμόρφωση των αναπτυξιακών προοπτικών και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην πατρίδα μας.

Άλλωστε μέχρι σήμερα, η εκπροσώπηση της βιομηχανίας ως κοινωνικού εταίρου υλοποιείται κατά ένα μόνον μέρος της, αφού διαχρονικά οι βιομηχανίες που συστήνουν τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγικό πόλο της χώρας, δηλαδή οι περισσότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, δεν ήταν και δεν είναι μέλη του ΣΕΒ.

Ως εκ τούτου, η απόφαση της Κυβέρνησης για τη συμπερίληψη του ΣΒΒΕ στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, είναι δίκαια και γίνεται πράξη ένα πάγιο αίτημα του ΣΒΒΕ τουλάχιστον 40 ετών. Υπογραμμίζουμε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση καλύπτεται, με ουσιαστικό τρόπο, το διαχρονικό κενό ανυπαρξίας τριτοβάθμιας εργοδοτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης που θα προέρχεται και θα εκπροσωπεί τον χώρο της βιομηχανίας.

E7| Την ίδια περίοδο το Υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιό του, επεξηγούσε τον τρόπο «επαναφοράς» των κλαδικών συμβάσεων, μέσω της εφαρμογής της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ποια είναι η θέση του ΣΒΒΕ ως προς τη σημασία των κλαδικών συμβάσεων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης; Δίνει το νέο νομικό πλαίσιο αλλά και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις και στους εργοδοτικούς φορείς για να επιδιώξουν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας;

Η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και η επικυριαρχία τους επί των επιχειρησιακών, καθώς και η επεκτασιμότητα, είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να εξετασθούν με κριτήριο την επίδρασή τους στην πραγματική ανταγωνιστικότητα ενός κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανές αυξήσεις που ενδεχομένως προκύψουν μέσω της υπογραφής κλαδικών συμβάσεων θα πρέπει κατά τον ΣΒΒΕ να οδηγήσουν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας του συγκεκριμένου κλάδου και όχι στην απομείωσή της.

E7| Έχετε δηλώσει πως βασικό ζητούμενο για την «επόμενη μέρα» μετά τα Μνημόνια είναι η υιοθέτηση του κατάλληλου αναπτυξιακού υποδείγματος. Πιστεύετε πως η κυβέρνηση προωθεί βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει πλούτο και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;

Το βασικό ζητούμενο και κυρίαρχος στόχος είναι η έξοδος της χώρας μας από τα μνημόνια. Προφανώς η «πιο ασθενής εικόνα» είναι δικαιολογημένη αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που διάγει – δυστυχώς - τον 10ο χρόνο οικονομικής κρίσης.

Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος η επαναφορά στην κανονικότητα μπορεί να συμβεί μόνον αν επιταχυνθούν οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και ξεκινήσει η πολυπόθητη υλοποίηση επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις τελικά είναι αυτές που θα επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Μάλιστα, επιμένουμε ότι οι παραγωγικές επενδύσεις κατά προτεραιότητα θα είναι αυτές που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην ανάταξη της οικονομίας, με τη δημιουργία δορυφορικών δραστηριοτήτων περί τη μεταποίηση.

Βεβαίως, η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για την αδειοδότηση, τη χωροθέτηση κ.λπ., η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης επί θεμάτων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, το ορθολογικό φορολογικό σύστημα, κ.λπ., είναι ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από τη δημόσια διοίκηση με αποφασιστικό τρόπο, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος πραγματικά φιλικού στην επιχειρηματικότητα. Τέλος, για τον ΣΒΒΕ απαιτείται η χώρα να αποκτήσει συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική, η οποία θα επαναφέρει τη μεταποίηση στην πρωτοπορία της αναπτυξιακής διαδικασίας.

E7| Πως πιστεύετε ότι μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το «momentum» που τις προσφέρει η έξοδος από το Πρόγραμμα Προσαρμογής; Είναι έτοιμες να επιδιώξουν στρατηγικές συμφωνίες με ξένους επενδυτές και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές;

Με την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, τα οποία θα είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας.

Άρα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ενίσχυση της μεταποιητικής βάσης της χώρας, που με τη σειρά της θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο στη βιομηχανία, όσο και σε πλήθος δορυφορικών δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τη βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων και το άνοιγμα νέων αγορών, αποτελούν μονόδρομο αν θέλουμε να επανέλθει η οικονομία μας σε κανονικότητα και σε τροχιά ανάπτυξης. Για αυτό υποστηρίζουμε ότι η βιομηχανία και η μεταποιητική δραστηριότητα θα πρέπει να επανέλθουν στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, και με ένα και μόνο στόχο: την υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας με διεθνώς ανταγωνιστικά και διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σαββάκη Αθανασίου στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2018 του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΣΒΕΕ, Μνημονια, Πρόσωπα > Σαββάκης, Κλάδος > Βιομηχανία