07/09/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Back to school, γενικά για τον κόσμο των εκπαιδευτικών, αλλά και για το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων, επειδή παρά τους 36 βαθμούς που καίνε την κατάλευκη άμμο, ο μήνας δείχνει αρχή φθινοπώρου. Το καλοκαίρι έξω από το παράθυρο του γραφείου σου, σίγουρα κάνει την επιστροφή και την «επανένταξη» δυσκολότερη, αλλά σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχουν και τα Σαββατοκύριακα.

Νέα αρχή λοιπόν με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να θέτει σε λειτουργία το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και την εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων. Έτσι, ένα ακόμα κρυφό όνειρο του Έλληνα, εκείνο του ξενοδόχου, γίνεται πραγματικότητα, τα δε αποτελέσματα για τους επενδύσαντες, θα φανούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Τι εννοούμε; Σπίτια στην οικονομία του διαμοιρασμού που κινούνται σίγουρα δεν είναι ημιυπόγεια στην Κυψέλη, ο χώρος χρειάζεται ανακαίνιση, η επίπλωση δεν μπορεί να αποτελείται από το παλιό κρεβάτι του παππού με καινούριο στρώμα και ένα κομοδίνο σε χρώμα ξύλου και το άλλο λευκό. Συνεπώς το κόστος ανακαίνισης είναι μεγάλο και αν δεν υφίσταται η ανάλογη ζήτηση, μη ανταποδοτικό. Φυσικά, αν κάποιος μπει στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες (Airbnb, Booking.com, Trivago, HomeAway κλπ.), θα δει εξαιρετικά εξοχικά σπίτια, κρεμασμένα πάνω από το Αιγαίο, με πισίνες που ακουμπούν τον ορίζοντα, μόνο που το μέσο σπίτι της οικονομίας του διαμοιρασμού, καμία σχέση δεν έχει με αυτά. Σε κάθε περίπτωση, στους υποψήφιους «επενδυτές» της οικονομίας του διαμοιρασμού, καλή επιτυχία και καλά κέρδη.

Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω, μία ακόμα χρήσιμη πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ προέκυψε. Δύο χρηστικά video για τη λειτουργία της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και της υποβολής της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής «ανέβασε» στον ιστότοπό της η ΑΑΔΕ.

Στα καλά νέα της εβδομάδας που πέρασε, με αρχή από τον τομέα της εργασίας. Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, τις Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με την υπογραφή των τεσσάρων Υπουργικών Αποφάσεων κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους κλάδους των:

  • Τραπεζών
  • Ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων
  • Γραφείων ταξιδίων και τουρισμού
  • Πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης

Οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους.

Εν συνέχεια η κήρυξη των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων δημοσιεύθηκαν και στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Θέλοντας να συνεχίσουμε (και μακάρι να μπορούσαμε) με θετικές ειδήσεις, θα αναφερθούμε στο Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για τον Ιούνιο 2018.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2018 ανήλθε σε 19,1% έναντι 21,3% τον Ιούνιο του 2017 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 19,3% τον Μάιο του 2018. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Ιούνιο του 2018, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.863.337 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 909.258 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.203.945 άτομα. Τα αντίστοιχα μεγέθη κατά τον Ιούνιο των ετών 2013 έως και 2018 παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.


Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 83.866 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017 (αύξηση 2,2%) και κατά 17.656 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2018 (αύξηση 0,5%).

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 112.401 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017 (μείωση 11,0%) και κατά 12.624 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2018 (μείωση 1,4%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 7.969 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017 (μείωση 0,2%) και μειώθηκαν κατά 8.455 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2018 (μείωση 0,3%).

Δημοσιεύθηκε το με Αριθμ.Πρωτ.: Δ.ΕΙΣΦ.Μ./484/1051957 γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με θέμα «Εργοδοτική εισφορά ποσού είκοσι (20) Ευρώ ανά εργαζόμενο, για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)». Στους υπόχρεους εργοδότες γνωστοποιείται με μήνυμα κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), στο αποδεικτικό παραλαβής ότι: «η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Κ.Π.), θα καταβληθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 8/2018».

Διευκρινίζεται ότι, για τους υπόχρεους εργοδότες δεν απορρέει υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. για την εν λόγω εισφορά, καθώς η απεικόνιση θα υλοποιηθεί σε Κεντρικό Επίπεδο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ο.Π.Σ./τ.Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., χωρίς καμία ενέργεια από την πλευρά των εργοδοτών και σύμφωνα με τα στοιχεία υποβολής Α.Π.Δ., μισθολογικής περιόδου 8/2018.

Από τις δικαστικές αποφάσεις, με την απόφαση 1734 της 3-9-2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2785/Β/2015) με θέμα «Καθορισμός όρων και διατυπώσεων για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των προϊόντων των άρθρων 90 και 92 του Ν. 2960/2001 - Τροποποίηση της υπ΄ αριθ. Φ.883/530/1999 (ΦΕΚ 1872/Β΄) Α.Υ.Ο. «Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή». Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει, από τις αρχές του 2016, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου μαζί με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και ένας μικρός οινοπαραγωγός από τις Σέρρες (Δ. Παγωνάς), ζητώντας την άμεση ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί.

Δημοσιεύθηκαν οι εγκύκλιος 38/6-9-2018 του ΕΦΚΑ με θέμα «Ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στις 23 & 24 Ιουλίου 2018 στις Περιφέρειες Αττικής & Πελοποννήσου εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων», καθώς και η εγκύκλιος 39/6-9-2018 με θέμα «Ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τη στήριξη των πληγέντων Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου».

Μιας και πέρασε πάνω από ένας μήνας από την τελική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων και φέτος όπως και κάθε προηγούμενη χρονιά, περίπου 206.212 φορολογούμενου δεν κατάφεραν (ή δεν θέλησαν) να πληρώσουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος με αποτέλεσμα να προστεθούν στη λίστα των οφειλετών η οποία πλέον αριθμεί 3.933.628 άτομα έναντι 3.727.416 τον Ιούνιο και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων από την ΑΑΔΕ. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανήλθε στα 101,704 δισ. ευρώ παρουσιάζονταν αύξηση κατά 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο.

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε σήμερα Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018, τις Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση δύο τοπικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη.

Με την υπογραφή των Υπουργικών Αποφάσεων κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι:

  • Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Χανίων.
  • Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Λασιθίου.

Οι συγκεκριμένες τοπικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτουν συνολικά 14.000 εργαζόμενους.

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος 40/7-9-2018 του ΚΕΑΟ με θέμα «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 61 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142/τ. Α’/03-08-2018) «Διατάξεις για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών».

Με την παρούσα κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142/τ. Α’/03-08-2018) «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» με τον οποίο τροποποιήθηκαν τα άρθρα 2, 9 και 15 του ν. 4469/2017 (ΦΕΚ 62/τ. Α΄/03-5-2017), «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».

Παρασκευή σήμερα και η εργασιακή εβδομάδα, για τους εργαζόμενους σε πενθήμερη βάση, έφθασε στο τέλος της. Πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και αυτή ανήκει δικαιωματικά στην Συμπρωτεύουσα. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήρθε στην Θεσσαλονίκη μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στην πόλη χθες το βράδυ για ένα τριήμερο γεμάτο πολιτική δράση, με την έναρξη της Δ.Ε.Θ. αύριο και την πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου την Κυριακή. Η τελευταία Δ.Ε.Θ. πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο αυτή καθαυτή ως γεγονός, όσο και για τις πολιτικές και οικονομικές εξαγγελίες που θα προκύψουν κατά την διάρκειά της. Τιμώμενη χώρα εφέτος οι Η.Π.Α. με τον Υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος να τιμά τον θεσμό και τη χώρα μας.

Η Εβδομάδα που έρχεται θα κινηθεί γύρω από την Θεσσαλονίκη, τη Διεθνή Έκθεση, τις πολιτικοοικονομικές εξαγγελίες και την «άνοδο των μυρίων», πολιτικών, Διοικητών Οργανισμών, αλλά κυρίως σχεδόν του συνόλου του παραγωγικού και εμπορικού κόσμου της χώρας, σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φόρα. Σε όποιο σημείο της χώρας και αν κατοικείτε, αξίζει να ζήσετε την εμπειρία. Για ότι και να κάνετε και όπου και αν βρεθείτε, σας ευχόμαστε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΛΣΤΑΤ, Κλαδικές Συμβάσεις, Εργοδοτική εισφορά, Πρόσωπα > Αχτσιόγλου, Παιδικές κατασκηνώσεις, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Βραχυχρόνια μίσθωση, Εξωδικαστικός μηχανισμός, Ανεργία