31/08/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Δεύτερη εβδομάδα μετά από τις διακοπές στη δουλειά και έχεις μία αίσθηση ότι οι διακοπές δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα και πως αυτές οι όμορφες φωτογραφίες που μείνανε να κοιτάς στο κινητό σου, ανάγονται στο πολύ μακρινό παρελθόν. Είναι και ο καιρός που άρχισε να μας τα χαλάει στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε και έτσι η γλυκιά μελαγχολία της καθημερινότητας επέστρεψε, με κάποιους ελάχιστους να λείπουν ακόμα. Τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού η εβδομάδα που πέρασε. Έτσι, για να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναρτήσει τις εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ, την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού, για να μας θυμίσει πως στις 30 του Σεπτέμβρη θα έχουμε δύο υποχρεώσεις, ΕΝΦΙΑ και δεύτερη δόση από τον φόρο εισοδήματος. Το πώς κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τόσα χρήματα είναι μια άλλη υπόθεση, τα δε εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ έπρεπε να αναρτηθούν τάχιστα, ώστε οι κάποιοι που περίμεναν επιστροφή φόρου εισοδήματος, να έχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές για μελλοντικό συμψηφισμό, ή με άλλα λόγια μην περιμένετε επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Φυσικά, από τα σημαντικότερα της εβδομάδας που πέρασε, είναι ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, ο τελευταίος μαζικός πιθανώς πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές το 2019. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Οι σημαντικότερες μεταβολές είναι:

- Εκτός κυβέρνησης μένουν ο Σταύρος Κοντονής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η Λυδία Κονιόρδου.

- Από τις «ηχηρές» νέες εισόδους στην κυβέρνηση, η Κατερίνα Παπακώστα, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μυρσίνη Ζορμπά, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Μιχάλης Καλογήρου.

- Αναβαθμίστηκε σε υπουργός ο Φώτης Κουβέλης

Από την Δευτέρα, 27/8/2018, οι επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά, τα οποία εντάσσονται στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, έχουν πια την δυνατότητα να εγγραφούν στην πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου – www.metaforikoisodynamo.gr. Οι επιχειρήσεις, αφού συμπληρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία στην φόρμα του ΜΙ, αποκτούν τον Μοναδικό Αριθμό Νησιωτικής Επιχείρησης, ο οποίος τις καθιστά δικαιούχες του μέτρου.

Η έναρξη εγγραφής των νησιωτικών επιχειρήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΜΙ, ανοίγει τον δρόμο για την χρηματοδότηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων τους, από και προς τα νησιά, στοιχείο που μέχρι στιγμής τις καθιστούσε μη ανταγωνιστικές.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεταφορικές δαπάνες για τις επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής, είναι επιλέξιμες από 1/7/2018. Εντός Σεπτεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να εισάγουν στην πλατφόρμα, τα σχετικά παραστατικά του τριμήνου Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, ώστε να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το αντίστοιχο ποσό.

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στις επιχειρήσεις, υλοποιείται άλλο ένα βήμα προς τη κατεύθυνση ολοκλήρωσης της εφαρμογής του ΜΙ, μιας νησιωτικής πολιτικής που εξαγγέλθηκε και υλοποιείται για την στήριξη των νησιών και την ενίσχυση των αναπτυξιακών τους προοπτικών.

Εκδόθηκε η ΠΟΛ. 1166/24.8.2018 εγκύκλιος διαταγή της ΑΑΔΕ με Θέμα «Τεχνικές προδιαγραφές πρωτοκόλλου επικοινωνίας και κρυπτογράφησης για την διαβίβαση δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών».

Εκδόθηκε η ΠΟΛ. 1167 εγκύκλιος διαταγή της ΑΑΔΕ με θέμα «Προδιαγραφές αναβάθμισης - ρύθμισης των λογισμικών υποστήριξης ΕΑΦΔΣΣ και των αντιστοίχων λογισμικών έκδοσης παραστατικών, που λειτουργούν σε πρατήρια υγρών καυσίμων, με πληροφορίες για το είδος και την ποσότητα του καυσίμου».

Ξεκίνησε την Τετάρτη σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Από την εκκαθάριση, η φορολογική αρχή απαιτεί από τους φορολογούμενους, ποσό που υπερβαίνει τα 3 δισ. ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 7.368.472 φορολογούμενοι, από τους οποίους οι 7.310.185 είναι φυσικά πρόσωπα και οι υπόλοιποι 58.287 είναι νομικά πρόσωπα. Ο κύριος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται στο σύνολό του σε 2,56 δισ. ευρώ, ενώ ο συμπληρωματικός ανέρχεται σε 620,24 εκατ. ευρώ. Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία (5η) έως το τέλος του Ιανουαρίου 2019.

Αγαπημένη μηνιαία είδηση. Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η φορολοταρία για τις συναλλαγές που έγιναν τον Ιούλιο και αναδείχθηκαν χίλιοι τυχεροί που κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Οι νικητές θα ενημερωθούν μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο taxisnet και τα χρηματικά ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε στους τυχερούς καλοφάγωτα. Το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμη και το χιλιάρικο θα μπορούσε να είναι μια αξέχαστη εμπειρία, αν δεν υπήρχε η ανάρτηση του ΕΝΦΙΑ. Η απόφαση δική σας…

Όσον αφορά το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδόθηκε το με αρ. πρωτ. 997346/17.8.2018 έγγραφο με θέμα την «Μετατροπή σύνταξης λόγω αναπηρίας σε σύνταξη λόγω γήρατος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.612/77, όπως ισχύει.». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανακαλέσουν το έγγραφο από την on line τράπεζα του e-forologia.gr.

Την Πέμπτη που πέρασε, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι από την 30ή Αυγούστου 2018, τίθενται σε λειτουργία στον ιστότοπο www.aade.gr :

α) το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», και

β) Εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα (calendar), με δυνατότητα αναλυτικής επισκόπησης των δηλώσεων.

Η είσοδος στις παραπάνω εφαρμογές γίνεται μέσω των προσωπικών κωδικών TAXISnet των Διαχειριστών Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. Η διαδικασία λήψης Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ολοκληρώνεται άμεσα και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις:

Α. Ως Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη Βραχυχρόνια Μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής Ακινήτου δύναται να είναι κύριος του ακινήτου ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος

Β. Για τη διενέργεια βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, απαιτούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Εγγραφή ως Διαχειριστής Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

• Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του ακινήτου η διαδικασία εγγραφής απαιτεί υποχρεωτικά τον Αριθμό Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ιδιοκτήτη.

• Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που δεν έχει σχέση ιδιοκτησίας με το ακίνητο απαιτείται προηγουμένως η υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα υπεκμίσθωσης. Η διαδικασία εγγραφής του Διαχειριστή-υπεκμισθωτή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής απαιτεί υποχρεωτικά τον αριθμό της ανωτέρω δήλωσης.

2. Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) των Κύριων ή των Μη-Κύριων Καταλυμάτων ή των Τουριστικών Επαύλεων, υποχρεωτικά να συνοδεύει, σε εμφανές σημείο, την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, όταν ο σκοπός της ανάρτησης είναι η Βραχυχρόνια Μίσθωση. Οι τουριστικές επαύλεις δεν θα λάβουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α), όμως πρέπει να καταχωρηθούν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Γ. Οι Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης υποχρεούνται σε υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, με σκοπό τον ετήσιο προσδιορισμό του σχετικού εισοδήματος. Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ 1187/2017, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

- Οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επομένου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

- Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1/1/2018 έως σήμερα, 30/8/2018, ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, οι Διαχειριστές Ακινήτων υποχρεούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018:

α) να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων και

β) να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της περιόδου αυτής (1/1 – 30/8/2018).

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας, ενώ καλωσορίζει πρωτοβουλίες συνεργασίας και με τις υπόλοιπες πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, εν όψει της επικείμενης έκδοσης της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., όπως προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, όπως ισχύει.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω ανακοινώσεως της ΑΑΔΕ σχετικά με την θέση σε λειτουργία της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής και του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, η Ανεξάρτητη Αρχή εξέδωσε την ΠΟΛ. 1170/30.8.1028 εγκύκλιο διαταγή με θέμα «Τροποποίηση της ΠΟΛ. 1187/2017 (Β΄ 4232) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού – Καθορισμός τύπου και περιεχόμενου της «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Δόθηκε στη δημοσιότητα η ΠΟΛ. 1168/2018, με θέμα τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης φόρου σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης αφορολόγητων αποθεματικών με βάση τις διατάξεις των άρθρων 71Β και 71Γ του ν. 4172/2013. Με την εγκύκλιο διαταγή, ορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο σε έντυπη μορφή της δήλωσης απόδοσης του φόρου στην περίπτωση κεφαλαιοποίησης αφορολόγητων αποθεματικών με βάση τις διατάξεις των άρθρων 71Β και 71Γ του ν. 4172/2013, έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα (Έντυπο: «ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΡΘΡΩΝ 71Β, 71Γ»). Η δήλωση απόδοσης του φόρου στην περίπτωση κεφαλαιοποίησης αφορολόγητων αποθεματικών υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος εκ των οποίων το ένα επιστρέφεται θεωρημένο στον υπόχρεο και το άλλο τηρείται στο αρχείο της Δ.Ο.Υ..

Η τελευταία εργασιακή εβδομάδα του καλοκαιριού κάπου εδώ τελειώνει και από αύριο Σάββατο μπαίνουμε στο Φθινόπωρο. Ένα επεισοδιακό και δύσκολο καλοκαίρι τέλειωσε και από Κυβερνητικής πλευράς, σφραγίσθηκε με τον ανασχηματισμό της εβδομάδας που μας πέρασε. Η εβδομάδα που έρχεται, περιλαμβάνει ένα από τα κορυφαία οικονομικά, αλλά και πολιτικά γεγονότα που ετήσια και ανελλιπώς διαδραματίζονται στη χώρα, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τελευταία λοιπόν φορά που η συγκεκριμένη Κυβέρνηση και κυρίως ο Πρωθυπουργός θα ανέβουν στα Βόρεια για τις οριστικές εξαγγελίες πριν από τις εκλογές του 2019. Οι καιροί είναι ρευστοί και δύσκολοι, όχι μόνο για την Ελλάδα και την οικονομία της, αλλά για πολλά μέρη του πλανήτη και κυρίως για την δύσκολη γειτονιά που ταχθήκαμε να ζούμε. Ο «δύσκολος» γείτονας έχει αρχίσει να χάνει την έπαρσή του βλέποντας την οικονομία του να καταρρέει και φοβούμενος την αντίδραση μιας μεγάλης μερίδας καταπιεσμένων πολιτών του. Φυσικά το γεγονός αυτό δεν είναι άμοιρο των Ελληνικών εξελίξεων, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, γεγονός το οποίο φάνηκε με το τέλος της ομηρείας των δύο στρατιωτικών μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η οικονομία της ευρύτερης περιοχής έχει μπει σε περιδίνηση και σήμερα Παρασκευή 31 του Αυγούστου του 2018, τα spreads του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχουν αναρριχηθεί στο 4,40%, κάνοντας προς το παρόν την «καθαρή έξοδο στις αγορές», μάλλον ουτοπική επιθυμία.

Στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη με έναν καιρό καλοκαιρινό και ένα μέρος εργαζομένων να απολαμβάνει ακόμα τις διακοπές του, σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα κοντά σε αγαπημένα σας πρόσωπα. Για όσους βρεθείτε στην Χαλκιδική στο μοναδικό πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος, την Κυριακή στις 2 του Σεπτέμβρη, σας ευχόμαστε να το απολαύσετε και να έχουμε όλοι την ευλογία του Αγίου. Καλό Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.