03/08/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Αυγουστιάτικος απολογισμός

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

Καλό μήνα σε όλους! O Αύγουστος εδώ και τρείς ημέρες έχει ξεκινήσει και μαζί με αυτόν έρχεται σιγά σιγά η πολυαναμενόμενη για όλους μας περίοδος χαλάρωσης, η οποία είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη «σεζόν» που ξεκινά από Σεπτέμβρη.

Μαζί με την αρχή του Αυγούστου ήρθε σχεδόν στο τέλος του και ο ετήσιος αγώνας δρόμου όλων των συναδέλφων που έχει να κάνει με τις φορολογικές δηλώσεις. Αγώνας δρόμου που για άλλη μια χρονιά δεν ήταν απόλυτα «τίμιος» και ήταν γεμάτος με εμπόδια και πάρα πολλές «λακκούβες», αφού η διαδικασία ξεκίνησε 3,5 μήνες μετά από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Παράλληλα το νέο έντυπο Ε3 δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και πολλές λογικές καθυστερήσεις. Στα πολλά προβλήματα άλλωστε έχουμε αφιερωθεί και σε παλαιότερο μας άρθρο «Παράταση τελευταία στιγμή; Όχι δεν θα πάρω…».

Για το τέλος του αγώνα αναφέραμε το «σχεδόν» γιατί υπάρχουν ακόμη κάποιοι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους και μπορούν να την υποβάλλουν εμπρόθεσμα. Αναλυτικά αυτοί είναι:

  • Οι εταίροι νομικών προσώπων τα οποία τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις έως τις 16/8.
  • Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη δήλωσή τους στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης ή στη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας, οι οποίοι μπορούν να την υποβάλλουν εμπρόθεσμα έως τις 30/10.
  • Οι φορολογούμενοι που έχουν κάνει αίτηση αλλαγής φορολογικής κατοικίας το 2018, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση εμπρόθεσμα έως τις 31/12 με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα όσα ορίζει η ΠΟΛ. 1201/2017, ανεξαρτήτως από το εάν εγκριθεί ή όχι η μεταβολή της φορολογικής κατοικίας. Έχουμε αφιερωθεί σχετικά και στο άρθρο «Φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, αλλαγές στη διαδικασία μεταβολής».

Τα πρόστιμα για τη μη υποβολή είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας και είναι τα εξής:

  • Αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί λογιστικά βιβλία ή τηρεί, αλλά από τη δήλωση δεν προκύπτει φόρος για πληρωμή, η δήλωση δηλαδή είναι μηδενική ή πιστωτική.
  • Αυτοτελές πρόστιμο 250 ευρώ εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
  • Αυτοτελές πρόστιμο 500 ευρώ εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
  • Προσαύξηση 0,73 % για κάθε μήνα εκπρόθεσμης πληρωμής του φόρου.

Όσον αφορά το θέμα της παραγραφής στην εκπρόθεσμη δήλωση, εκδόθηκε η 147/2018 απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αναφέρει ότι η εξαιρετική δεκαπενταετής προθεσμία παραγραφής για τον καταλογισμό φόρου τυγχάνει εφαρμογής μόνο στην περίπτωση της μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, ενώ επί εκπροθέσμου υποβολής ισχύει ο κανόνας της πενταετούς παραγραφής της παραγράφου 1 του άρθρου 84 του ν. 2238/1994, με την παρέκτασή της κατά τρία έτη στην περίπτωση που η εκπρόθεσμη δήλωση υποβληθεί κατά το τελευταίο έτος της προθεσμίας αυτής.

Δηλώσεις λοιπόν κάναμε, πόσοι φόροι θα εισπραχθούν άραγε;

Γεγονός είναι ότι κάθε χρόνο από την περίοδο του Ιουλίου και μετά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Δ.Ο.Υ. παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι την περίοδο αυτή έχει συμπιεστεί το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών υποχρεώσεων για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Έτσι όπως τηρείται ο προγραμματισμός του Υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο για τα φυσικά πρόσωπα και μέχρι τον Δεκέμβριο για τα νομικά. Αντίστοιχα, ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο εάν υπάρξει σχετική απόφαση. Για φέτος βέβαια προϋπόθεση είναι ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Αύγουστο.

Τι εικόνα όμως παρουσιάζουν τα φετινά εκκαθαριστικά;

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του έγκριτου οικονομικού συντάκτη Θάνου Τσίρου στην Καθημερινή, η εικόνα του φόρου των χρεωστικών εκκαθαριστικών φέτος παρουσιάζει μείωση σε σχέση με αυτήν του 2017, αλλά και με αυτήν του 2016.

Για την ακρίβεια, στα πρώτα 6 εκατομμύρια εκκαθαριστικά, ο μέσος όρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών κυμαινόταν στα 1.246 ευρώ ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό. Αντίστοιχα, αυτά του 2017 ήταν 1.492 ευρώ ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό και αυτά του 2016 ήταν 1.630 ευρώ ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Το γιατί συμβαίνει αυτό, μπορεί να αποδοθεί σε αρκετά γεγονότα. Καταρχήν, όσον αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ναι μεν τα εκκαθαριστικά του 2018 ήταν αρκετές φορές μηδενικά, όμως μέσα στη χρήση του 2017 γινόταν η παρακράτηση φόρου με την πλήρη εναρμόνισή της με τα δεδομένα του χαμηλότερου αφορολογήτου, το οποίο είχε αλλάξει μέσα στη χρήση του 2016. Έτσι, πολλές φορές τα εκκαθαριστικά του 2017 για αυτήν τη μερίδα των φορολογουμένων ήταν χρεωστικά, ενώ το 2018 είναι μηδενικά. Δηλαδή πλήρωσαν θεωρητικά λιγότερο φόρο, αλλά μηνιαία εισέπρατταν λιγότερα, λόγω της αυξημένης παρακράτησης.

Επίσης, το 2017, ναι μεν υπήρξε μία μικρή αύξηση στις προσλήψεις και κατά συνέπεια υπήρξε αύξηση των εργαζομένων, όμως παράλληλα οι περισσότεροι εκ των νεοπροσληφθέντων αμείβονταν με αποδοχές που κυμαίνονταν μεταξύ 600-700 ευρώ τον μήνα ή και πολλές φορές χαμηλότερα, λόγω της ημιαπασχόλησής τους.

Επιπρόσθετα, το 2017 είχαμε τις μειώσεις των συντάξεων, αλλά παράλληλα και τις μεγάλες διαφοροποιήσεις των συντάξεων λόγω θανάτου του δικαιούχου και αντικατάσταση της σύνταξης από την κατά πολύ χαμηλότερη σύνταξη χηρείας.

Για το τέλος αφήσαμε το βασικότερο…

Το 2017 ήταν έτος που οι επαγγελματίες αντιλήφθηκαν απόλυτα τι ακριβώς εστί ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος ενεργοποίησε απόλυτα τα αντανακλαστικά τους, ώστε να μην χάνεται καμία επαγγελματική δαπάνη, διότι η απώλειά της κοστίζει πάρα πολύ ακριβά….

Καλές διακοπές σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.