27/07/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Εθνική τραγωδία

Κανένας δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από την τραγωδία που έπληξε στις 23 και 24 του μήνα την Ανατολική Αττική…Εθνική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς συμπολίτες μας, αλλά και πολλούς αγνοούμενους.

Βρέθηκα χθες στην περιοχή των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα με την αντιπροσωπία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών… Συγκλονιστικές εικόνες, συγκλονιστικές μαρτυρίες, θλίψη, τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές…

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστώσουμε το μέγεθος της καταστροφής, να μιλήσουμε με τους τοπικούς άρχοντες και τον Υπουργό Μεταφορών και να δούμε πως το ΕΕΑ μπορεί να βοηθήσει.

Εκτός από την αποστολή νερού, τροφίμων, φαρμάκων, που ήδη είχαμε πραγματοποιήσει, θελήσαμε να δούμε από κοντά τις κατεστραμμένες επιχειρήσεις, να μιλήσουμε με τους ιδιοκτήτες και να ξεκινήσουμε προσφέροντας άμεσα χρηματική οικονομική ενίσχυση προς τους πληγέντες επαγγελματίες σε πρώτη φάση το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους, το ποσό αυτό θα αυξηθεί.

Το δεύτερο σημαντικό είναι η δωρεάν χορήγηση πραγματογνωμοσύνης προς όλους τους πληγέντες, αφού σε κάθε περίπτωση αυτή θα είναι απαραίτητη για την οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί από την πολιτεία.

Δημοσιεύθηκε λοιπόν χθες η Π.Ν.Π. η οποία εξειδικεύει τα μέτρα, φορολογικά και μη, που θα δοθούν στους πυρόπληκτους. Ας δούμε τι ισχύει:

Χορηγείται οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος, λόγω της έκτακτης ανάγκης εφάπαξ ως εξής:

Φυσικά πρόσωπα

5.000 ευρώ / κάτοικο

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα

8.000 ευρώ / επιχείρηση

Σύζυγο θανόντος

10.000 ευρώ

Τέκνα θανόντων

1.000 ευρώ / μήνα / τέκνο μέχρι την ενηλικίωσή τους ή έως το 25ο έτος εάν φοιτούν σε ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση

Η διαβεβαίωση που υπάρχει από τον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη είναι ότι με την αίτηση, σε 2-3 ημέρες το ποσό θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Το άρθρο 20 της Π.Ν.Π. αναφέρει ότι οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις, βοηθήματα που καταβάλλονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα, ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και είναι εκτός εισοδηματικών ορίων για την οποιαδήποτε προνοιακή ή κοινωνική παροχή.

ΔΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ - ΔΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

  • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως 30/10/2018
  • Πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις 31/10, 30/11, 31/12
  • Οι φορολογούμενοι που εξαιτίας των πυρκαγιών υπέστησαν σημαντική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες μέχρι και β’ βαθμού, είτε έχουν υποστεί υλικές ζημιές στην ακίνητη περιουσία τους και για αυτούς παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 30/10 και η πληρωμή του φόρου σε τρεις δόσεις έως και 31/12/2018. (Προσοχή: Αφορά φορολογούμενους ανεξαρτήτως της ΔΟΥ στην οποία ανήκουν)

Για τους ίδιους φορολογούμενους παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 23/7/2018 έως και 23/1/2018 (6 μήνες)

  • Κατασχέσεις λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα που έχουν επιβληθεί αίρονται και μέχρι 23/1/2019 δεν επιβάλλονται νέες κατασχέσεις, ενώ ότι έχει κατασχεθεί από 23/7/2018 και για τους επόμενους 6 μήνες επιστρέφεται στους δικαιούχους χωρίς φορολογική ενημερότητα
  • Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που έχουν καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα
  • Οι δωρεές χρηματικών ποσών ή κινητών περιουσιακών στοιχείων και για 3 χρόνια, από την 23/7/2018 απαλλάσσονται του φόρου

ΕΦΚΑ

Για τις επιχειρήσεις, εργοδότες, ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν:

  • Αναστέλλεται η υποβολή ΑΠΔ από Ιούνιο έως και Νοέμβριο, έως και 31/12/2018. Αυτές θα υποβληθούν μετά την 1/1/2019 παράλληλα με τις τρέχουσες
  • Αναστέλλεται η πληρωμή τρεχουσών εισφορών δόσεων ρύθμισης κ.λπ. έως και 31/12/2018 . Η πληρωμή τους θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις το 2019
  • Στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΕΦΚΑ άμεσα ασφαλισμένους που έχουν πληγεί, χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα χωρίς προϋποθέσεις

Τα χρηματικά ποσά που καταθέτουν στην τράπεζα οι επιχειρήσεις σε λογαριασμούς που ανάγονται από το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ για τη στήριξη των πυρόπληκτων, θεωρούνται ως δαπάνη και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης εφόσον στο καταθετήριο υπάρχει ο ΑΦΜ και το σύνολο του ποσού δεν ξεπερνά το 5% των ακαθάριστων εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το ότι είχε διαρρεύσει στον τύπο στην Π.Ν.Π. πουθενά δεν είδαμε αναφορά σε παράταση των δηλώσεων ΦΠΑ που λήγει στις 31/7/2018 και της απόδοσης παρακρατούμενων φόρων.

Οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις θα κληθούν να υποβάλλουν και να αποδώσουν τον ΦΠΑ;

Στα άρθρα που αναφέρονται φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή τους καθορίζονται με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ ή της Υπουργού Εργασίας. Θα βοηθούσε λοιπόν οι αποφάσεις αυτές να βγουν άμεσα και να δίνουν οδηγίες που θα μειώνουν τη γραφειοκρατία. Αρκετά προβλήματα έχουν οι πυρόπληκτοι, μην βρεθούν μπλεγμένοι και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας….

Καλό ΣΚ σε όλους και καλή δύναμη και κουράγιο σε πληγέντες και εθελοντές!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.