09/07/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Ν. Ηλιόπουλος: Τα νέα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία δίνουν κίνητρα για περισσότερες καταγγελίες στον ΣΕΠΕ

Τη νέα αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία υπερασπίζεται στη συνέντευξή του στο Epsilon7 o Υφυπουργός Εργασίας κ. Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα συμμόρφωσης στον εργοδότη, αλλά παρέχει και κίνητρα στους εργαζόμενους για περισσότερες καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Επιμένοντας στη σταθερή γραμμή της κυβέρνησης ότι η προστασία της εργασίας αποτελεί οργανικό τμήμα της ανάπτυξης, ο κύριος Ηλιόπουλος υποστηρίζει πως το νέο πλαίσιο «επαναφοράς» των κλαδικών συμβάσεων είναι εκτός από τους εργαζόμενους εξίσου συμφέρον για τις επιχειρήσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις. «Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων αποτελεί όρο επιβίωσης για τις εργοδοτικές οργανώσεις», τονίζει. Και ρωτά: «Ποιος ο λόγος ύπαρξης μιας εργοδοτικής οργάνωσης αν δεν μπορεί να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση; Για ποιο λόγο επίσης η πολιτεία να αντιμετωπίζει ως συνομιλητή μια τέτοια οργάνωση;».

Ο Υφυπουργός Εργασίας σημειώνει με έμφαση πως η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί ειλημμένη απόφαση που δεν θα τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους θεσμούς. Αφήνει δε σαφώς να εννοηθεί πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «λειάνει» τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου. «Τα οικονομικά στοιχεία μας δίνουν την δυνατότητα να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας σε μια σειρά πεδίων μετά τον Αύγουστο. Τώρα, όμως, το βασικό είναι το κλείσιμο του προγράμματος και η ολοκλήρωση της συζήτησης για το χρέος», σημειώνει.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που δίνει ο κύριος Ηλιόπουλος για τη νέα δομή και στόχευση που θα έχουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Προαναγγέλλει επίσης μια σειρά προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων επιστημόνων.

E7| Η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά δηλώνετε «κατά της φθηνής και ελαστικής εργασίας». Ωστόσο οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αν πρόκειται για πλήρη απασχόληση ή πολλές φορές δηλώνονται ψευδώς ως μερική απασχόληση. Πως σκοπεύετε να ανατρέψετε αυτή την εικόνα και πως πιστεύετε ότι θα την επηρεάσουν τα νέα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, που μειώνονται εάν ο εργοδότης προβεί σε νόμιμη πρόσληψη του υπαλλήλου;

Η κρίση που περάσαμε μπορεί να συμβάλει στην εξαγωγή πολύ χρήσιμων συμπερασμάτων. Ένα από αυτά είναι ότι η προσπάθεια δημιουργίας στρατηγικού πλεονεκτήματος στην ευέλικτη και φθηνή εργασία εκτός από κοινωνικά άδικη είναι και οικονομικά αναποτελεσματική. Άρα, η προστασία της εργασίας οφείλει να αποτελεί οργανικό κομμάτι οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου φιλοδοξεί να είναι κοινωνικά δίκαιο και μακροχρόνια βιώσιμο. Σχετικά με τη σημερινή αποτύπωση της κατάστασης: η σύγκριση των ετήσιων τευχών του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» δείχνει ότι ανάμεσα στο 2014-2017 έχουν δημιουργηθεί 293.000 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, η αναλογία πλήρους - μερικής απασχόλησης προσεγγίζει το 70%-30%. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα επιδράσει θετικά, τόσο στην αύξηση των μισθών όσο και στην καλύτερη αναλογία ανάμεσα στην πλήρη και τη μερική απασχόληση.

Ταυτόχρονα, η διαρκής αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ειδικά στο ζήτημα της υποδηλωμένης εργασίας, φέρνει ήδη θετικά αποτελέσματα. Τέλος, η νέα αρχιτεκτονική στο πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία παρέχει κίνητρα στους εργαζόμενους να προχωράνε σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, κάνοντας πολύ πιο αποτελεσματικούς τους ελέγχους. Παράλληλα, δίνει δυνατότητα συμμόρφωσης στον εργοδότη, την ίδια στιγμή που σε περίπτωση υποτροπής η ποινή μπορεί να φτάσει ακόμα και το τριπλάσιο του αρχικού προστίμου.

E7| Παρά τη διακηρυγμένη βούληση, της κυβέρνησης να θέσει τους επόμενους μήνες στη τρόικα την αύξηση του κατώτατου μισθού, εκτιμάται πως ακόμη και μια θετική κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα – με επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία λόγω της μείωσης της αγοραστικής ικανότητας - από τη μείωση των συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου το 2020. Μήπως λοιπόν η επαναδιαπραγμάτευση και αυτών των δεσμεύσεων είναι μονόδρομος;

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το θέμα του κατώτατου μισθού. Η αύξησή του αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και σε αυτή τη βάση θα προχωρήσουμε. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι αναντικατάστατη συνεισφορά στην αύξηση των μισθών διαδραματίζουν οι συλλογικές συμβάσεις. Τα μέτρα στα οποία αναφέρεστε προέκυψαν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης ως απαίτηση του ΔΝΤ. Μάλιστα σας θυμίζω ότι μια σειρά από φωνές στο εσωτερικό της χώρας, αναγγέλλοντας διαρκώς την καταστροφή, είχαν προβλέψει ότι τα μέτρα αυτά θα είχαν ήδη εφαρμοστεί λόγω της μη επίτευξης των στόχων. Για άλλη μια φορά, το ΔΝΤ και όσοι το στήριζαν έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους. Τα οικονομικά στοιχεία μας δίνουν τη δυνατότητα να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας σε μια σειρά πεδίων μετά τον Αύγουστο. Τώρα, όμως, το βασικό είναι το κλείσιμο του προγράμματος και η ολοκλήρωση της συζήτησης για το χρέος.

E7| Μία από τις αιτίες αύξησης της ανεργίας από το 2010 και μετά ήταν και η μεγάλη αύξηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, που καθιστούν πιο εύκολες τις απολύσεις. Το πλαίσιο επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μετά τον Αύγουστο μπορεί και σε ποιο βαθμό να αποτελέσει «όπλο» στη μάχη κατά της ανεργίας;

Για εμάς η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση της ανεργίας αποτελούν οργανικά στοιχεία του ίδιου πολιτικού προγράμματος. Η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων σε συνδυασμό με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα βάλουν τέλος στη βιομηχανία ατομικών συμβάσεων ή επιχειρησιακών μετά από ψευδοδιαπραγμάτευση με ενώσεις προσώπων.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας, δημιουργούν ένα πολύ πιο θετικό πλαίσιο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ηλιόπουλου Νάσου στο τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2018 του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Αδήλωτη εργασία, ΣΕΠΕ, Πρόσωπα > Ηλιόπουλος, Πρόστιμο