29/06/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Έκπτωση Φόρου Μισθωτών: Στο έλλειμμα πληρώνεις, στο πλεόνασμα τι γίνεται;

Σε συνεργασία με τους Φοροτεχνικούς Ηλία Χατζηγεωργίου και Παναγιώτη Τσουκαλά - Τζίκα

Το κυνήγι της προθεσμίας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καλά κρατεί, κυνήγι το οποίο παρατείνεται μέχρι τις 26 Ιουλίου, αφού η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε μέχρι τότε. Εάν το χρονικό περιθώριο της παράτασης επαρκεί ή όχι, θα φανεί στην πορεία, το γεγονός όμως είναι ότι θα συνδυαστεί μαζί με μία άλλη μεγάλη φορολογική υποχρέωση που έχουν οι επιχειρήσεις, που δεν είναι άλλη από την υποχρέωση υποβολής του εντύπου ΦΠΑ για το Β’ τρίμηνο (εάν τηρούνται απλογραφικά βιβλία) ή τον μήνα Ιούνιο (εάν τα βιβλία που τηρούνται είναι διπλογραφικά).

Σε κάθε περίπτωση, όποιος συνάδελφος εχθές προσπάθησε να υποβάλλει το έντυπο ΦΠΑ Μαΐου από τις 15:00 το απόγευμα και μετά, θα διαπίστωσε ότι μία ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας ήταν αδύνατον αυτό να υποβληθεί, αφού το σύστημα παρουσίαζε πρόβλημα και δεν μπορούσε να δεχτεί την υποβολή εντύπου ΦΠΑ. Ο πελάτης μπορεί να μην καταλαβαίνει τι είναι το «url σφάλμα στον κωδικό 500», όμως θα καταλάβει ότι το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει για την εκπρόθεσμη υποβολή είναι έως 500 ευρώ…

Χθες λοιπόν μπορεί να μην στέλναμε ΦΠΑ, αλλά αποτελέσματα φορολοταρίας είχαμε κανονικά, τα οποία αναρτήθηκαν το απόγευμα. Τη λοταρία δεν την αναφέρουμε τυχαία, αφού συνδέεται άμεσα με το σημερινό μας θέμα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά από δυο χρόνια απενεργοποίησης του κωδικού 049 στον πίνακα 7 του έντυπου Ε1, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να τον ξαναβάλει στο παιχνίδι, αυτήν τη φορά όχι μόνο του, αλλά με παρέα τον κωδικό 050.

Ο φορολογούμενος τα φορολογικά έτη 2015 - 2016 δεν χρειαζόταν να συμπληρώσει με ποσό τον κωδικό 049 για να πάρει την έκπτωση φόρου των 2100€, αφού το Υπουργείο Οικονομικών βάσει εγκυκλίου τον είχε απενεργοποιήσει, δίνοντας έτσι αυτόματα την έκπτωση φόρου στον φορολογούμενο. Πλέον όμως ο φορολογούμενος για να πάρει την πολυπόθητη έκπτωση φόρου των 1.900€ έως 2.100€ θα πρέπει να έχει κάνει συναλλαγές μέσω οποιουδήποτε τραπεζικού μέσου, όπως αναλύεται και στις ΠΟΛ. 1006/2017 και 1062/2017.

Στο σημερινό μας άρθρο δεν θα σταθούμε στα όρια κάλυψης του αφορολόγητου, αλλά ούτε και στο ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι δεν είναι, διότι είναι λίγο πολύ γνωστά, ενώ το έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο μας.

Όλοι οι φορολογούμενοι μέχρι στιγμής έχουν κάνει συναλλαγές μέσω κάρτας ή άλλου τραπεζικού μέσου κι έχουν καλύψει το απαιτούμενο ποσό του φορολογητέου τους εισοδήματος. Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού από την απόκτηση αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών, ο φορολογούμενος θα έχει μια επιβάρυνση 22% στη διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού.

Ωστόσο, το σύνηθες ερώτημα από τους πελάτες μας καθημερινά είναι το εξής:

Να το βάλουμε ολόκληρο το ποσό ή μόνο το απαιτούμενο;

Το σίγουρο είναι ότι εάν το ποσό περνά το απαιτούμενο όριο, ακόμα και να αναγραφεί ολόκληρο, δεν υπάρχει καμία διάφορα στην έκπτωση φόρου, αφού περιορίζεται στα «μαχητά» όρια της έκπτωσης φόρου.

Όσον αφορά την υποχρέωση αναγραφής, ο νόμος δεν είναι και πολύ ξεκάθαρος, αφού η ΠΟΛ. 1068/2018 που έχει εκδοθεί, αναφέρει ότι οι κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από την φορολογική διοίκηση, αλλά οι ίδιοι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν. Προς διευκόλυνση τους η φορολογική διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στην διάθεση της, και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως η φορολογική αρχή έχει αυτό το δεδομένο στα πληροφοριακά της στοιχεία, είτε στη δήλωση αναγραφεί όλο το ποσό, είτε αναγραφεί το απαιτούμενο.

Επίσης, πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι μας ρωτάνε εάν πρέπει πλέον να φυλάνε τις αποδείξεις. Θεωρητικά δεν είναι υποχρεωτικό εφόσον η συναλλαγή έχει γίνει μέσω τραπεζικού μέσου, αλλά από τη στιγμή που το βάρος της απόδειξης το φέρει ο φορολογούμενος, καλό θα ήταν να υπάρχουν και σε φυσική μορφή. Έτσι κι αλλιώς, από επίσημα χείλη έχει ειπωθεί «καλού κακού κρατήστε τες, εγώ πάντως τις κρατάω». Αυτοί που σίγουρα θα πρέπει να τις φυλάσσουν είναι οι φορολογούμενοι που μπορούν να επικαλεστούν και χειρόγραφες αποδείξεις, ηλικιωμένοι, αυτοί που κατοικούν σε μικρά χωριά και απομακρυσμένες περιοχές και γενικά όσοι αναφέρονται στο Άρθρο 3.2 της ΠΟΛ. 1005/2017.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι σε φορολογούμενους που οι κινήσεις είναι αυξημένες και πολλές φορές γίνονται για λογαριασμό τρίτου (π.χ. εργοδότη ή ασφαλιστικού φορέα), να υπάρχει ένα ετήσιο αντίγραφο κίνησης λογαριασμού τραπέζης για την αποφυγή μελλοντικών ασαφειών, οι οποίες θα δώσουν πρόσφορο έδαφος στην εκάστοτε φορολογική αρχή.

Δε θα μπορούσαμε φυσικά να παραλείψουμε και την περίφημη φορολοταρία, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2017, δίνοντας ως κίνητρο για τον φορολογούμενο την επιβράβευση έναντι του ποσού των 1.000€ για την πραγματοποίηση των συναλλαγών του μέσω κάρτας.

Η πιθανότητα να κερδίσεις το ποσό είναι σε συνάρτηση με το ποσό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα από τον φορολογούμενο, αφού ο αριθμός των λαχνών που αντιστοιχούν σε κάθε φορολογούμενο είναι ανάλογος του ποσού που ξόδεψε. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ανάμεσα στους αρκετούς φορολογούμενους που έχουν περάσει από το γραφείο μας, μόνο σε δυο έχει τύχει να κερδίσουν το πολυπόθητο βραβείο, επιβεβαιώνοντάς μας ότι τέτοιες πρακτικές δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ούτε διαμορφώνουν μια σωστή φορολογική συνείδηση στους φορολογούμενους, οι οποίοι είναι οι τελικοί αποδέκτες όλων των φορολογικών επιβαρύνσεων (αύξηση ΦΠΑ, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) .

Κλείνοντας, θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς η φορολογική αρχή θα χρησιμοποιήσει μελλοντικά αυτό το δεδομένο που έχει στα χέρια της σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, αλλά και πως θα συνδεθεί αυτό με το περιουσιολόγιο, όποτε κι αν αυτό μπει σε εφαρμογή.

Καλό ΣΚ και καλό μήνα σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Έκπτωση φόρου, Πλεόνασμα