15/06/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Παράταση τελευταία στιγμή; Όχι δεν θα παρω…

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

Έχουμε φτάσει στη μέση του Ιουνίου και το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ο «Μίνωας», σύμφωνα με τα λεγόμενα των μετεωρολόγων, αναμένεται να κάνει την επίσκεψή του και μαζί του θα φέρει ένα μικρό διάλειμμα στις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα… Υψηλές θερμοκρασίες που κρατούν καλά και στα γραφεία μας, αφού ο πυρετός της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μας καίει από τα μέσα Μαΐου.

Προς το παρόν έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις, κάτι απολύτως λογικό, δεδομένου ότι η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων άνοιξε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, τα μέλη των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία δεν μπορούσαν να υποβάλλουν δηλώσεις, αφού δεν ήταν περασμένες στο σύστημα οι βεβαιώσεις των κερδών που τους αναλογούν.

Εκτός αυτού, οι οριστικές βεβαιώσεις του ΕΦΚΑ αναρτήθηκαν κι αυτές την προηγούμενη εβδομάδα. Χωρίς αυτές όμως ήταν αδύνατον να υποβληθεί η δήλωση των ατομικών επιχειρήσεων, αλλά και των προσωπικών εταιρειών, αφού ο ΕΦΚΑ καταχωρείται στις δαπάνες των επιχειρήσεων αυτών κι έτσι διαμορφώνει το φορολογητέο αποτέλεσμα.

Από την άλλη, το σύστημα τα πρωινά παρουσιάζει τα παλιά γνωστά προβλήματα και σε συνδυασμό με το νέο έντυπο Ε3, που έχει μπει δυναμικά στη φορολογική ζωή μας, κάνουν απαραίτητη την υποχρέωση στο Υπουργείο να εξετάσει την παράταση υποβολής των δηλώσεων. Έτσι κι αλλιώς η πρώτη δόση πληρωμής είναι στις 31 Ιουλίου για τα νομικά πρόσωπα, όπως επίσης και για τα περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες και κοινωνίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία η πρώτη δόση καταβάλλεται στις 28 Σεπτεμβρίου.

Με άλλα λόγια η παράταση δεν θα διαμορφώσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και στα δημοσιονομικά έσοδα, αφού δεν θα φέρει παράταση και στον χρόνο πληρωμής των φόρων.

Στην αντίθετη περίπτωση όμως, η εκπρόθεσμη δήλωση επιφέρει μία σειρά προβλημάτων στον φορολογούμενο τα οποία είναι :

  • Αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί λογιστικά βιβλία ή τηρεί, αλλά από τη δήλωση δεν προκύπτει φόρος για πληρωμή, η δήλωση δηλαδή είναι μηδενική ή πιστωτική.
  • Αυτοτελές πρόστιμο 250 ευρώ, εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
  • Αυτοτελές πρόστιμο 500 ευρώ, εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και από τη δήλωση προκύπτει φόρος προς πληρωμή.
  • Προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης πληρωμής του φόρου.
  • Κίνδυνος απώλειας ρύθμισης του Ν.4321/2015, γνωστή και ως ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού ο φορολογούμενος θα έχει δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι για το οποίο δεν έχει δικαίωμα από 1/1/2018.
  • Μέχρι την υποβολή της δήλωσης δεν θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αφού βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή είναι να έχουν σταλεί όλες οι δηλώσεις για τις οποίες είναι υπόχρεος ο φορολογούμενος.
  • Αδυναμία έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας μέχρι να υποβληθεί η δήλωση.

Εκτός όλων των ανωτέρω, το μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει είναι για το τι γίνεται με τα θέματα των παραγραφών, δεδομένου ότι η απόφαση 1738 του ΣτΕ αναφέρει ότι η πενταετής παραγραφή ισχύει όταν έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση του φορολογούμενου μαζί με όλους του υπόλοιπους έμμεσους φόρους.

Τι γίνεται όμως όταν έχει υποβληθεί, αλλά έχει υποβληθεί εκπρόθεσμα;

Στο παλαιότερο άρθρο μας «Φορολογικοί έλεγχοι σε ελεύθερη μετάφραση» είχαμε μεταφέρει τον προβληματισμό μας για αυτές τις περιπτώσεις.

Αναμένοντας μελλοντικές τοποθετήσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για το θέμα αυτό, ήδη είναι προς εξέταση από το ΣτΕ τέτοια υπόθεση, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται τέτοια διαφορά από την εκπρόθεσμη υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης, ειδικά όταν αυτή έχει γίνει μέσα στο φορολογικό έτος που την αφορά.

Σε άρθρα μας κάθε χρόνο, όπως και φέτος, έχουμε τονίσει το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να συνωστίζονται στα γραφεία μας 6,5 εκατ. και πάνω φορολογούμενοι μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να είναι εντάξει στην ετήσια φορολογική τους υποχρέωση. Οι δηλώσεις θα πρέπει να ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου και να λήγουν τέλη Ιουνίου, να έχουν δηλαδή πεντάμηνη προθεσμία υποβολής. Φέτος ξεκινήσαμε μέσα Μαΐου, με τις μισές και πλέον δηλώσεις να μην μπορούν να υποβληθούν και φτάσαμε μέσα Ιουνίου, ώστε θεωρητικά να είναι όλα εντάξει. Το πεντάμηνο δηλαδή έγινε με το ζόρι μήνας, ο οποίος ουσιαστικά έμεινε μισός. Η νέα προθεσμία θα πρέπει να δοθεί από τώρα κι όχι την τελευταία στιγμή, ώστε να μπορέσει να γίνει και ο ανάλογος προγραμματισμός από τους συναδέλφους και τους πελάτες τους.

Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι να καλούνται μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ενημερωθούν για το νέο έντυπο, να συλλέξουν όλα τα παράπλευρα στοιχεία που ζητάει - τα οποία πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική πορεία της επιχείρησης (π.χ. E-mail και site) - και παράλληλα να πρέπει μέσα σε 15 ημέρες να τα εναρμονίσουν με τη φορολογική δήλωση για να υποβληθεί σωστά, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον που δημιουργεί προβλήματα.

Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι να μην μπορούν να κάνουν σωστό προγραμματισμό, επειδή αυτός μόνιμα εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Η δουλειά του φοροτεχνικού μοιραία έχει να κάνει με προθεσμίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές, για να μην πούμε πάντα, τηρούνται μονομερώς. Γιατί να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία μόνο για την υποβολή και να μην υπάρχει αναγκαστική ημερομηνία για την έναρξη υποβολής μιας υποχρέωσης, η οποία εάν δεν τηρηθεί οι υπεύθυνοι να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους;

Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι φοροτεχνικοί - λογιστές να μην έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν και να λείψουν από τα γραφεία τους ούτε μία ημέρα του χρόνου, γιατί εάν βάλουμε στη συζήτηση τα δεδομένα που ζητάει το Υπουργείο Εργασίας για το προσωπικό, τότε τα γραφεία μας θα πρέπει να είναι open24…

Οι φοροτεχνικοί αποτελούν έναν κλάδο που βοηθάει το κράτος στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους τους φορείς ως συνεργάτες κι όχι σαν άλλοι σούπερ ήρωες!

Καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, παράταση φορολογικών δηλώσεων