13/06/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Θ.Σαββάκης: Όλα λάθος στην οικονομία από το 2010 και μετά – Οι επιλογές του σύγχρονου λογιστή - φοροτεχνικού

Η λογική του «χρωστάς; θα πληρώσεις» εφαρμόστηκε από τους δανειστές στη χώρα μας, από τη στιγμή που επιλέχθηκε η αποφυγή της στάσης πληρωμών, σύμφωνα με τον κύριο Θεόδωρο Σαββάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ροδόπης, ο οποίος επισημαίνει στο Epsilon7, ότι οι κυβερνήσεις παρέδωσαν «τα κλειδιά» της εξουσίας για να αποφύγουν τη συντριβή της οικονομίας.

Ο κύριος Σαββάκης υποστηρίζει πως το σύνολο των υπέρμετρων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων είναι η βασική αιτία της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, ταυτόχρονα όμως ζητά να δοθεί πίστωση χρόνου στο νέο Ασφαλιστικό και να τηρήσουμε με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ασφαλιστικό πριν από τη ψήφιση του Ν.4387/2016, κατακερματισμένο σε εκατοντάδες ταμεία και προσφέροντας γενναιόδωρες παροχές προς τους ασφαλισμένους, χαρακτηριζόταν από τις έντονες ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων και την ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση. Έπρεπε λοιπόν να προχωρήσουν, με οποιοδήποτε κόστος, μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα συνέβαλαν στην κοινωνική οργάνωση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας έστω και μακροπρόθεσμα».

Σε αυτό το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι πολιτικές των τελευταίων ετών, οι λογιστές – φοροτεχνικοί πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και να επιλέξουν το ρόλο τους, σημειώνει ο κ. Σαββάκης. Και παραθέτει τις τρεις επιλογές επαγγελματικού προσανατολισμού που διαθέτουν: Διεκπεραίωση φορολογικών υποθέσεων, σύνταξη φορολογικών δηλώσεων ή υπηρεσίες φορολογικού συμβούλου.

Ως απαραίτητες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα ο κ. Σαββάκης υπογραμμίζει την ανάγκη φορολογικής σταθερότητας αλλά και τη σύνδεσή του με επενδύσεις. Υπενθυμίζει πάντως ως υποδειγματική τη συμμόρφωση της φορολογικής διοίκησης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την περιουσία και θέτει ως πρώτη προτεραιότητα για την πάταξη της φοροδιαφυγής το «χτίσιμο» φορολογικής συνείδησης. «Σε ένα φορολογικό περιβάλλον που από το 1975 ψηφίστηκαν πάνω από 250 νομοσχέδια και εκδόθηκαν περί τις 120.000 υπουργικές αποφάσεις (!!), σε μια κοινωνία που επιβραβεύει, ή αν θέλετε δεν τιμωρεί τους παρανομούντες και δεν επιστρέφει στους πολίτες με τη μορφή παροχών μέρος αυτών που καταβάλλουν, δεν μπορεί να «χτιστεί» φορολογική νοοτροπία», τονίζει.

E7|Τι επιπτώσεις θα έχει στα νοικοκυριά και την αγορά η επικείμενη νέα μείωση του αφορολογήτου από το 2020 αλλά και η συζητούμενη επίσπευση εφαρμογής του μέτρου ένα χρόνο νωρίτερα;

Τα συνεχή μέτρα λιτότητας που προβλέπονται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο συμπεριλαμβάνουν και τη μείωση του αφορολόγητου και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα, αν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν επιτευχθεί για το 2019 πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Μετά τις μειώσεις το αφορολόγητο θα κλιμακώνεται από τις 5.681 ευρώ έως τις 6.591 ευρώ. Με την κλιμάκωση αυτή οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι θα έχουν απώλεια μέχρι και ένα μισθό. Οι αρνητικές επιπτώσεις δε στην αγορά θα είναι σημαντικές λόγω της μείωσης της ήδη υπέρ συμπιεσμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Σύγκριση των ισχυόντων και νέων αφορολογήτων για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και τους κατ επάγγελμα αγρότες.

E7|Η συμπλήρωση του νέου Εντύπου Ε3 αποτελεί «πονοκέφαλο» για χιλιάδες λογιστές. Κατά πόσο έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα;

Η συμπλήρωση του νέου Ε3 συνεχίζει να μας προβληματίζει. Κατά τη γνώμη μου το νέο έντυπο θα έπρεπε να ισχύσει από το φορολογικό έτος 2019 έτσι ώστε να προετοιμαστούμε τόσο εμείς όσο και οι εταιρείες μηχανογράφησης στα νέα δεδομένα του εντύπου. Μπορεί με τις ερμηνευτικές αποφάσεις να δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώνονται οικειοθελώς ορισμένα πεδία, από την άλλη όμως επειδή οι νέοι κωδικοί θα αποτελέσουν κριτήριο ελέγχων η ορθή συμπλήρωσή τους είναι επιβεβλημένη. Τα όποια προβλήματα ανακύπτουν στη συμπλήρωση του εντύπου νομίζω ότι εν πολλοίς έχουν αποσαφηνιστεί κυρίως μέσα από τα σεμινάρια και τις ημερίδες που διοργανώσαμε τόσο οι τοπικοί σύλλογοι όσο και η ΠΟΦΕΕ και το ΟΕΕ.

E7|Θεωρείτε εφικτή την καταληκτική ημερομηνία των φορολογικών δηλώσεων; Τι πρέπει να γίνει για την ομαλή υποβολή φορολογικών δηλώσεων χωρίς τα προβλήματα που παρουσιάζονται κάθε χρονιά;

Σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νόμου οι δηλώσεις για τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλονται μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Με την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων και λοιπών αμοιβών ηλεκτρονικά έχει παρατηρηθεί η καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής στο taxisnet και, κατά συνέπεια, η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας των δηλώσεων. Επίσης σχεδόν κάθε χρονιά έχουμε νέες φορολογικές διατάξεις και νέα έντυπα. Για να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο καταληκτικές προθεσμίες θα πρέπει οι διατάξεις να ψηφίζονται έγκαιρα ή όποιες αλλαγές τόσο στη φορολογία όσο και στα έντυπα να ισχύουν από την μεθεπόμενη χρονιά ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να προετοιμάζονται ανάλογα.

E7|Το νέο Ασφαλιστικό έχει αμφισβητηθεί όσο λίγα νομοθετήματα, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι δικαιότερο, καθώς οι περισσότεροι πληρώνουν λιγότερες εισφορές από πριν. Από την εικόνα που έχουν τα λογιστικά γραφεία, ποια είναι τα «αποτυπώματα» των νέων διατάξεων στην αγορά, τους λογιστές και τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Ο μελετητής του μέλλοντος θα κρίνει το νέο Ασφαλιστικό.

Είναι όμως βέβαιο ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν συντελεστεί πριν από μερικές δεκαετίες. Το ασφαλιστικό πριν από την ψήφιση του Ν.4387/2016 κατακερματισμένο σε εκατοντάδες ταμεία και προσφέροντας γενναιόδωρες παροχές προς τους ασφαλισμένους, χαρακτηριζόταν από τις έντονες ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων και την ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση.

Έπρεπε λοιπόν να προχωρήσουν, με οποιοδήποτε κόστος, μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα συνέβαλαν στην κοινωνική οργάνωση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας έστω και μακροπρόθεσμα. Είμαστε όμως ως κοινωνία έτοιμοι να διαχειριστούμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις που αναμφίβολα πλήττουν κυρίως τη μεσαία τάξη; Υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού. Οι ωφελημένοι, αυτοί δηλαδή που καταβάλουν τις ελάχιστες εισφορές και προσπαθούν να μπουν σε μία κανονικότητα, βλέπουν με ικανοποίηση την μείωση των εισφορών τους, άλλα από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα χρέη προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία των προηγούμενων ετών. Αυτοί που καταβάλουν αυξημένες εισφορές βάσει των εισοδημάτων τους και αναφέρομαι σε εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ περίπου προβληματίζονται για την ανταποδοτικότητα αυτών των εισφορών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δώσουμε πίστωση χρόνου και να τηρήσουμε με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις ώστε να δρέψουμε τους καρπούς, αν όχι εμείς, τουλάχιστον οι επερχόμενες γενιές.

E7|Πως βλέπετε το μέλλον του επαγγέλματος του λογιστή, μετά και τις τελευταίες μεταβολές σε μια σειρά θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητά του;

Κατ' αρχάς θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούμε. Ποιοι είμαστε; Να προσδιορίσουμε τον ρόλο μας τόσο στην επιχείρηση όσο και στην οικονομία της χώρας. Είμαστε σύμβουλοι, αναλυτές λογιστικών δεδομένων, διεκπεραιωτές του Ελληνικού Δημοσίου; Κάθε συνάδερφος δίνει τον δικό του αγώνα σύμφωνα με τα γνωστικά του εφόδια και την οργάνωση που έχει καταφέρει στη δουλειά του. Οι συνεχείς μεταβολές στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό σε επίπεδο νομοθετημάτων, η άσχημη οικονομική συγκυρία, κάνουν τον επαγγελματία λογιστή να ακροβατεί μεταξύ φαντασίας και νοσηρής πραγματικότητας. Όσο για το μέλλον του επαγγέλματος, ο σύγχρονος λογιστής θα πρέπει να επιλέξει κατεύθυνση. Γραφείο με προσανατολισμό την διεκπεραίωση φορολογικών υποθέσεων, σύνταξη φορολογικών δηλώσεων και κάθε άλλης απαίτησης του πελάτη ή να επιλέξει το ρόλο του οικονομικού αναλυτή και συμβούλου. Σε κάθε περίπτωση η διαρκής επιμόρφωση και η συνέπειά του τόσο προς την επιχείρηση όσο και προς την τήρηση των φορολογικών κανόνων, θα τον καθιερώσουν στην αγορά, μια αγορά που τείνει να εκλείψει με τη μορφή που γνωρίζουμε έως σήμερα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σαββάκη Θεόδωρου στο τεύχος Ιουνίου 2018 του περιοδικού Epsilon7.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Έντυπο > Ε3, Αφορολόγητο, Φορολογικές δηλώσεις, Ασφαλιστικό, Επαγγέλματα > Λογιστής