13/06/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Επώνυμες Σκέψεις

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

Αντικείμενο συζήτησης έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το ποιοι τελικά πληρώνουν τους φόρους κι εάν η συνταγματική επιταγή ότι ο καθένας εισφέρει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα τηρείται.

Το ερώτημα λοιπόν εάν τελικά στον κρατικό κορβανά εισφέρουν μισθωτοί – συνταξιούχοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι δύσκολο να απαντηθεί.

Τα στοιχεία του 2016, όπως αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα, δίνουν μια εικόνα για το τι πληρώνουν οι διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων:

α) Συνταξιούχοι: 2.004.135 δήλωσαν εισόδημα 26,2 δισ. ευρώ, πλήρωσαν φόρο που έφτασε 1,67 δισ., ενώ το μέσο δηλωθέν εισόδημα ήταν 13.000 ευρώ.

β) Ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις: 663.830 δήλωσαν εισοδήματα 12,1 δισ. ευρώ και πλήρωσαν φόρο 2,23 δισ., ενώ το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανήλθε στις 18.000 ευρώ.

γ) Αγρότες: 276.161 αγρότες που είχαν εισόδημα 2,6 δισ. ευρώ και πλήρωσαν φόρο 279,3 εκατομμύρια ευρώ.

δ) Εισοδηματίες: 1.215.041 δήλωσαν εισόδημα 5,2 δισ. ευρώ, πλήρωσαν φόρο 736 εκατ. ευρώ και το μέσο ετήσιο εισόδημα ανήλθε σε 4.280 ευρώ.

ε) Μισθωτοί: 2.035.065 μισθωτοί δήλωσαν εισοδήματα που ανήλθαν σε 29,6 δισ. ευρώ και κατέβαλαν 3,1 δισ. ευρώ σε φόρο, ενώ το μέσο εισόδημα ανήλθε σε 14.000 ευρώ.

Εάν λοιπόν συγκριθούν τα στοιχεία του 2016 με τα αντίστοιχα του 2015, μπορεί κανείς να δει ότι το μέσο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων μειώθηκε κατά 844 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα τα εισοδήματα των αγροτών αυξήθηκαν από 1,258 δισ. ευρώ το 2015 σε 1,547 δισ. ευρώ το 2016. Μικρή μείωση κατά 0,6% είχαν τα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων το 2016 σε σχέση με το 2015.

Αντίστοιχα οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν μείωση του δηλωθέντος εισοδήματος από 4,7 δισ. ευρώ το 2015 στα 3,8 δισ. ευρώ το 2016.

Που οφείλονται οι αυξομειώσεις των εισοδημάτων, αλλά και των φόρων που καταβάλουν οι διάφορες κατηγορίες, σίγουρα είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια:

  • Η μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων οφείλεται στις μειώσεις των συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και στην εκ περιτροπής εργασία ή σε εργασιακές σχέσεις μειωμένης απασχόλησης.
  • Τα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων μειώθηκαν κατά 121 εκατ. ευρώ, τόσο για τη μη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή - που ήταν 0% - όσο και από τις διακοπές δραστηριότητας που πραγματοποίησαν μικρές επιχειρήσεις.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μείωσαν το μέσο εισόδημά τους από τις 10.844 στις 8.444 ευρώ και βέβαια αυτό ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που μπήκε στην τσέπη τους και ο ΕΦΚΑ ως ποσοστό επί των καθαρών κερδών.
  • Αντίθετα, οι αγρότες αύξησαν τα εισοδήματά τους και αυτό προέκυψε από τη στιγμή που άλλαξε ο τρόπος φορολόγησής τους και αντί να φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων.

Εάν λοιπόν θελήσουμε να συνοψίσουμε τα παραπάνω στοιχεία, ένα είναι το συμπέρασμα:

Όσο αυξάνεις φόρους, τόσο στρέφεις τους φορολογούμενους προς τη φοροδιαφυγή, με άλλους να μπορούν να το πράξουν ευκολότερα και άλλους δυσκολότερα. Επιπλέον όλοι είναι δυσαρεστημένοι και δικαίως θεωρούν ότι το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο, σίγουρα δεν είναι σταθερό και μοναδικό μέλημα του κράτους είναι να μπει στην τσέπη τους και να πάρει όσο μπορεί περισσότερα, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν είναι ανταποδοτικά στην καθημερινότητά τους.

Ας αποφασίσει λοιπόν κάποια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών να καλλιεργήσει την πολυπόθητη «φορολογική συνείδηση» ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό του.

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι έχει κουράσει!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Συνταξιούχοι, Φόροι, Εισοδήματα, Επαγγέλματα > Αγρότης, Επαγγέλματα > Ελεύθερος Επαγγελματίας