13/06/18 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 2,8% ο πληθωρισμός τον Μάιο

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι οι πιέσεις των τιμών στην οικονομία ενισχύονται.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,2% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Αυτό που οδήγησε σε άνοδο τις τιμές φέτος ήταν η βενζίνη. Τα σημερινά στοιχεία εμφάνισαν ότι οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκαν 11,7% από τον Μάιο του 2017.

Εάν αφαιρεθούν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι δομικές τιμές επίσης αυξήθηκαν 0,2% τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,2% και στις δύο τιμές σε μηνιαία βάση.

Συνολικά, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκαν στο 2,8% τον Μάιο σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ οι δομικές τιμές ενισχύθηκαν 2,2% σε ετήσια βάση.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν (σε ετήσια βάση) στο 2,7% και ο δομικός πληθωρισμός στο 2,2%.Πηγή: www.capital.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Πληθωρισμός, Χώρες > ΗΠΑ