08/06/18 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Συρρικνώθηκε η ιαπωνική οικονομία στο α΄ τρίμηνο

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ρυθμός αντίστοιχος με αυτόν που αναμενόταν, καθώς οι ισχυρότερες του αναμενόμενου κεφαλαιουχικές δαπάνες δεν κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν τη χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση.

Σε επίπεδο τριμήνου, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, αμετάβλητη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Δεδομένης μιας λιγότερο απαισιόδοξης εικόνας των δαπανών των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι τα αποτελέσματα θα εμφάνιζαν μικρότερη συρρίκνωση.

Η συρρίκνωση του α΄ τριμήνου τερματίζει την μακροβιότερη περίοδο ανάπτυξης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, που ανερχόταν σε 28 χρόνια.

Ενώ πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, παραμένει επίσης κίνδυνος η Ιταλία να περιέλθει σε τεχνική ύφεση –η οποία ορίζεται μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για πτώση 0,1%.
Πηγή: www.capital.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Χώρες > Ιαπωνία, ιαπωνική οικονομία