07/06/18 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ο Αιρετικός

Ο μπάρμπας και τα capital controls

Η εμπειρία προϋπήρχε με την έννοια ότι ήταν κάτι κακό που συνέβη στους αδελφούς Κυπρίους τον Μάρτιο του 2013. Βέβαια στην πλατιά μάζα του ανδρικού πληθυσμού της τρίτης ηλικίας και στα τοπικά Κοινοβούλια (καφενέδες), κάπου ανάμεσα σε φιλοσοφημένες συζητήσεις και ζαριές στο τάβλι, όπου ο έχων καλή ζαριά θεωρείται και γνώστης, έτσι γενικά, η τοποθέτηση επί του θέματος «κεφαλαιακοί περιορισμοί» στην Κύπρο είχε ξεφύγει κατά πολύ από το τι πραγματικά συνέβαινε, επειδή ο φέρων εξάρες είχε συγκεκριμένη άποψη που δεν μπορούσε να ανατρέψει ο φέρων ντόρτια, συνεπώς και αδαής και γκαντέμης. Στο τέλος λοιπόν το συμπέρασμα ήταν πως αυτό που συνέβη στους Κυπρίους ήταν λόγω της ασχετοσύνης τους, εμείς ήμασταν μάγκες γιατί σε ένα απόγευμα τους φάγαμε όλες τις Κυπριακές τράπεζες που υπήρχαν στην Ελλάδα, σε εμάς δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό και βασικά, δεν ξέρανε καλό τάβλι σαν και εμάς. Μπάχαλο συζήτηση σε μία μπάχαλο χώρα, όπου ο ένας θα πει μια ανοησία και ο άλλος θα υπερθεματίσει.

Φυσικά, εμείς ήμασταν πιο χάλι από αυτούς, αλλά λόγω μεγέθους δεν το είχαμε ακόμα αντιληφθεί καλά. Όταν ο άλλος μας ευχήθηκε καλό κουράγιο, εμείς νομίσαμε ότι μας έδινε συγχαρητήρια. Τον όμορφο λοιπόν Ιούλη του 2015 και πάνω που αρχίσαμε λόγω θέρους να κυκλοφορούμε με βερμούδα επιδεικνύοντας οι άντρες τις κομψές, στραβές και αδύνατες κατάλευκες γάμπες μας, κλείνοντας στιλιστικά με μπλουζάκι διαφημιστικό από βουλκανιζατέρ, ή οι πιο «μάτσο», με T-shirt μαϊμού έγινε το κακό.

Βγήκε λοιπόν ο τότε Υπουργός Οικονομικών και μας ανακοίνωσε ότι έχουμε πλέον capital controls, ή κοινώς μάγκες θα παίρνετε κάτι ψιλολόγια ίσα για να ζείτε, για να τα πάρετε θα πρέπει να στήνεστε σε ουρές και θα γίνετε και πληροφορικοί στα ογδόντα, επειδή αν δεν χρησιμοποιείτε e-banking και ATMs, αν έλκεστε από τις ουρές και τα κοινωνικά σχόλια του τύπου «σε τι χώρα ζούμε», θα βαρέσει το ζάχαρο high score και τη θέση σας στην ουρά θα λάβει η χήρα. Και γίνανε τα πράγματα κατά τα τας γραφάς (τις παραπάνω) και οι γέροι το είδανε ως παίγνιο όπου θα είχανε πρωταγωνιστικό ρόλο, πλην όμως το πνεύμα πρόθυμο η δε σάρκα ασθενής και ακόμα χειρότερα και βαρέθηκαν οι πρώτες βοήθειες να μαζεύουνε γέρους από τις Αυγουστιάτικες τραπεζικές ουρές του 2015.

Φυσικά η ουρά έχει και τα καλά της για ηλικίες έως και τριάντα και κάτι δεδομένου ότι χτυπούσες υποψήφιο γαμπρό ή νύφη (αναλόγως φύλλου ή γούστου), συν ότι σε ουρά για να πάρει λεφτά περιμένει, όχι στον μικροβιολόγο για να δώσει ούρα, συνεπώς θα έχει τον τρόπο του. Ήταν τότε που κυκλοφόρησε και το: -Ωραίο χρώμα, σε ποια παραλία πηγαίνεις; - Στην Εθνική Τράπεζα στο Μπραχάμι.

Ας γυρίσουμε όμως στην ιστορία του μπάρμπα εν μέσω capital controls, ο οποίος αποφάσισε να βγάλει κάρτα για να παίρνει την σύνταξη από το ATM. Αφού προσκομιζόταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η κάρτα εκδιδόταν, ο γηραιός κύριος λάμβανε και τον σχετικό φάκελο με τις οδηγίες, ένα πολύπτυχο για τα επενδυτικά προϊόντα της τράπεζας και φυσικά τον ιδιαίτερο φάκελο με το Pin, ο οποίος για λόγους ασφαλείας εμφάνιζε τον τετραψήφιο αριθμό αφού έπρεπε να ξεκολλήσεις μία ημιδιάφανη ζελατίνα και να την επικολλήσεις σε ειδικό σημείο με σκουρόχρωμο χρωματισμό, ώστε αχνά να εμφανιστεί το τετραψήφιο Pin. Φυσικά, για την όλη διαδικασία, γινόταν επίδειξη από τον «σεκιουριτά» της τράπεζας, δεδομένου ότι η ανάληψη του τεράστιου ποσού των εξήντα ευρώ μάλλον δεν αποτελούσε ικανό κίνητρο για κακουργηματική πράξη ώστε ο σεκιουριτάς να παρέχει άλλες υπηρεσίες.

Το κακό είναι πως οι γέροι είναι περίεργοι και συνεπώς πριν την επίδειξη από τον σεκιουριτά ο γέρος είχε ανοίξει το φάκελο, είχε ξεκολλήσει τη ζελατίνα και την κολλούσε σε διάφορα σημεία, φυσικά μη διακρίνοντας τίποτα, ενώ αξιολογούσε αρνητικά την τράπεζα επειδή του είχε δώσει χαλασμένο προϊόν. Με τα πολλά ο μπάρμπας έκανε την έξοδο από το τραπεζικό ίδρυμα και προσέγγιζε την ταμειολογιστική μηχανή με τον σεκιουριτά, παίρνοντας βέβαια τη σειρά κάποιου άλλου που περίμενε για ανάληψη, λόγω ηλικίας και ξεκινούσε η κωμωδία. Ο μπάρμπας ήδη είχε εξαντλήσει μεγάλα αποθέματα ενέργειας και συνεπώς δεν ήταν για πολλά – πολλά. Θα μου πείτε μια ανάληψη από ATM θα έκανε, δεν θα έριχνε μπετά, αλλά… Ο σεκιουριτάς του ζητούσε το Pin και ο μπάρμπας κοιτώντας του ένοχα του απαντούσε πως δεν πίνει γιατί δεν τον αφήνει ο γιατρός. Κάποια στιγμή διαλυόταν η παρεξήγηση μεταξύ Pin και πίνει, ο δε μπάρμπας παρέδιδε τον φάκελο. Ο σεκιουριτάς έψαχνε να βρει τη ζελατίνα βρίζοντας από μέσα του και τελικά το κατάφερνε. Αφού έλεγε τον τετραψήφιο αριθμό στον μπάρμπα και τον έλεγε να τον γράψει στο πακέτο από τα τσιγάρα για να μην τον ξεχάσει, του έδειχνε τα βήματα επί του μηχανήματος, ώστε ο μπάρμπας να εισπράξει τα τρία εικοσάρικα. Ο μπάρμπας ξεκινούσε δυνατά, αλλά κάπου στο δεύτερο βήμα χανόταν (επιλέξτε ας πούμε μεταξύ λογαριασμού όψεως και ταμιευτηρίου), τι να επιλέξει ο μπάρμπας και πάει λέγοντας. Ήτανε το σχετικά πολύπλοκο της διαδικασίας, ήτανε και ο καυτός ήλιος του Αυγούστου, ήτανε και η επιβαρυμένη υγεία του μπάρμπα, κάπου στο δίλεπτο παραπατούσε και για να μην ταβλιαστεί ενώπιον σωρείας ωραιοτάτων κυριών κάθε ηλικίας, έβρισκε στήριγμα με την παλάμη επί του touch screen του ATM με συνέπεια το σύστημα να μπλοκάρει και ο μπάρμπας, αφού πιεί ένα μπουκαλάκι νερό που απαραίτητα κουβαλάει μαζί του, να ξαναπροσπαθεί.

Κάποια στιγμή ανέβηκε το όριο, μπορούσε δε κάποιος να πάρει χρήματα συγκεντρωτικά για μεγαλύτερο διάστημα. Κάπου εκεί πήγα και εγώ για ανάληψη, ο μπάρμπας είχε κλείσει ένα δεκάλεπτο στο μηχάνημα και αναγκαστικά προσφέρθηκα να τον βοηθήσω. Αφού με εξέτασε από την κορφή ως τα νύχια και αποφάσισε πως δεν είχα σκοπό να του κλέψω τη μικρή περιουσία που θα ανελάμβανε, μου έδωσε την κάρτα. Έκανα την διαδικασία, γύρισα από την άλλη μεριά όταν έβαλε το Pin για να μην παραβιάσω τα προσωπικά του δεδομένα, αιτήθηκα το πεντακοσάρικο που ήθελε και εισέπραξα άρνηση. Ευτυχώς ψυλλιάστηκα γρήγορα τι συνέβαινε και ζήτησα υπόλοιπο λογαριασμού που ήταν εκατόν ογδόντα ευρώ. Ρε μπάρμπα του λέω, αφού δεν έχεις πεντακόσια ευρώ, πως θα σου δώσει το μηχάνημα; -Μα χθες έτσι είπε ο Τσίπρας, πως από το μηχάνημα μπορούμε να πάρουμε ένα πεντακοσάρικο. Του εξήγησα ότι δεν εννοούσε αυτό ο Πρωθυπουργός, τον είπα να βολευτεί με τα εκατόν ογδόντα και αποχώρησε βρίζοντας τον Τσίπρα που τον γέλασε. Όχι τίποτε άλλο, ψηφίζουμε και οι δύο.

Από τη Δευτέρα λοιπόν 4 Ιουνίου 2018, μπορείτε πλέον να αναλαμβάνετε εφάπαξ το ποσό τον 5.000 ευρώ, έτσι ώστε να παίρνετε όλο το μισθό σας μαζί και να μην ταλαιπωρείστε. Μη μου πείτε ότι δεν παίρνετε μισθό πέντε χιλιάδες τον μήνα… Σας εκμεταλλεύονται… Όπως καταλάβατε πια, τα capital controls δεν αφορούν το πόπολο επειδή πριν αποφασισθεί η αύξηση του ορίου ανάληψης, βάσει μελέτης αποδείχθηκε ότι οι μέσες αναλήψεις του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους των καταθετών δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ μηνιαίως, γιατί τόσα έχουν. Συνεπώς και δέκα χιλιάδες να πήγαινε το όριο, πάλι 1.200 θα αναλαμβάναμε και ευχαριστημένοι να είμαστε αν υπάρχουν κι αυτά. Στο μεταξύ, μετά από τρία χρόνια capital controls, προσαρμόστηκε και ο μπάρμπας και … επέστρεψε στην ουρά του γκισέ επειδή τον βολεύει καλύτερα, πιάνει δε και κουβέντα με τον ταμία, τον δικό του άνθρωπο και φυσικά, ενημερώνει το βιβλιάριο. Σε κάθε περίπτωση, σας ευχόμαστε να έχετε πεντοχίλιαρα για να τα αναλαμβάνετε όλα μαζί.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Τράπεζες, ΑΤΜ, Capital controls