04/04/18 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 1,4% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Στο 1,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη το Μάρτιο, υψηλότερα από το 1,1% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης, οι τιμές των τροφίμων, των ποτών και των τσιγάρων, είχαν την μεγαλύτερη αύξηση το Μάρτιο (2,2%) σε σχέση με το 1% του Φεβρουαρίου.

Ακολουθούσαν οι τιμές της ενέργειας (2% έναντι 2,1% τον Φεβρουάριο), οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών (1,5% σε σχέση με το 1,3% του Φεβρουαρίου) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,2% σε σχέση με το 0,6% του Φεβρουαρίου).

Σημειώνεται ότι πρόκειται για άνοδο που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας σταθερής ανόδου τους επόμενους μήνες, και ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει τον στόχο της ΕΚΤ αργότερα φέτος.

Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να αποδειχθεί προσωρινό, με αρκετές διακυμάνσεις εξαιτίας των κινήσεων των ενεργειακών τιμών.

Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να καταγράψει βραδύτερη αλλά πιο ενθαρρυντική άνοδο. Σημειώνεται ότι δεν έχει ξεπεράσει το 1,2% την τελευταία πενταετία, και μια άνοδος άνω του πρόσφατου "ταβανιού", θα σηματοδοτούσε σημαντική πρόοδο για την κεντρική τράπεζα όσο εξετάζει περαιτέρω μέτρα για την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Το Μάρτιο ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 1%.
Πηγή: www.capital.gr
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Πληθωρισμός, Ευρωζώνη