13/02/18 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Γιώργος Χριστόπουλος: Διασταύρωση Ε9 και Κτηματολογίου

Τι σημαίνει με απλά λόγια η διασταύρωση για το πως έχει δηλωθεί ένα ακίνητο στο κτηματολόγιο και πως το ίδιο έχει δηλωθεί ή δεν έχει δηλωθεί στο Ε9 ;;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει η απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου που προβλέπει τη διασύνδεση των συστημάτων των δυο υπηρεσιών.

Δηλαδή του taxisnet με τη βάση δεδομένων στο Κτηματολόγιο.

Και η απάντηση είναι ο εντοπισμός φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους για προφανείς εκτός από λάθος λόγους:

Είτε να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, είτε και άλλων διαδικασιών σε βάρος τους από τη φορολογική διοίκηση, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Ενδείξεις που έχουν να κάνουν με μερίδα φορολογούμενων που δεν έχει δηλώσει στη δήλωση ακινήτων Ε9 το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, είτε αποκρύπτοντας ακίνητα, είτε δηλώνοντας σκοπίμως μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική, με συνέπεια να περιορίζουν τη φορολογητέα αξία και φυσικά να καταβάλουν λιγότερο φόρο κατοχής ακινήτων, δηλαδή ΕΝΦΙΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας παλιότερα.

Μία άλλη σημαντική ανάγκη για τη Φορολογική Διοίκηση, είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν στη διάθεσή τους την πραγματική εικόνα της ακίνητης ιδιοκτησίας, στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και έτσι περιορίζεται η δυνατότητά τους να διασφαλίζουν τις απαιτήσεις του δημοσίου (π.χ. εγγραφή υποθηκών, κατασχέσεις ακινήτων, πλειστηριασμοί).

Τώρα ως προς το τεχνικό μέρος. Η διασύνδεση θα μπορεί να γίνει είτε με την παροχή στοιχείων σε ψηφιακή μορφή από την μια υπηρεσία στην άλλη είτε με απευθείας επικοινωνία μέσω της χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών.

Και θα ρωτήσει κάποιος φορολογούμενος ιδιοκτήτης τον Λογιστή του. Τι θα πάθω αν

εντοπισθώ μετά τη διασταύρωση ότι έχω αποκρύψει ακίνητο ή έχω δηλώσει μικρότερη αξία;; Η απάντηση είναι εύλογη και αυτονόητη. Θα βρεθείς αντιμέτωπος με:

  • επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ
  • πρόσθετο φόρο που υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής
  • πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κτηματολόγιο, Έντυπο > Ε9