31/01/18 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Οι νέοι καταθέτουν τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης

Ο επίτροπος κ. Tibor Navracsics υποδέχεται ομάδα νέων για να συζητήσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ληφθούν καλύτερα υπόψη οι προτεραιότητές τους.

Σήμερα, 100 νέοι από όλη την Ευρώπη παρουσιάζουν συγκεκριμένες ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διασφαλιστεί ένα λαμπρό μέλλον για την Ευρώπη, έπειτα από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Νέα αφήγηση για την Ευρώπη». Οι προτάσεις αυτές παρουσιάζονται παράλληλα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, από την οποία προκύπτει ότι, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί η συμμετοχή των νέων σε εθελοντικές δραστηριότητες, οργανώσεις και εκλογές.

Η τελετή λήξης της πρωτοβουλίας «Νέα αφήγηση για την Ευρώπη», που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, συγκεντρώνει τα αποτελέσματα των συζητήσεων που πραγματοποίησαν οι νέοι κατά τα τελευταία δύο έτη. Το έργο προσέγγισε 62000 νέους μέσω σειράς διαλόγων που διεξήχθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι διατύπωσαν δώδεκα συγκεκριμένες ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Tibor Navracsics, δήλωσε τα εξής: «Βλέποντας τους νέους τόσο δραστηριοποιημένους και ακούγοντας τις αναζωογονητικές ιδέες τους, νιώθω μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης. Θα μελετήσω τις προτάσεις από τη “Νέα αφήγηση για την Ευρώπη” με μεγάλη προσοχή. Όμως αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας — οι νέοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήθελα να συνεχιστούν αυτοί οι γόνιμοι προβληματισμοί.»

Οι ιδέες που παρουσιάζονται σήμερα αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου, για να διαπιστωθεί η απήχησή τους σε ευρύτερη ομάδα νέων. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 11 000 πολίτες ηλικίας 15 έως 30 ετών τον Σεπτέμβριο του 2017, δείχνει ότι επί το πλείστον συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για τα εξής:

  • Προαγωγή της κριτικής σκέψης και της ικανότητας αναζήτησης πληροφοριών για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων και του εξτρεμισμού (49 %)·
  • Παροχή εύκολης πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την εργασία στο εξωτερικό (49 %)·
  • Προώθηση της αλλαγής συμπεριφοράς μέσω πρωτοβουλιών φιλικών προς το περιβάλλον, όπως είναι οι βιώσιμες μεταφορές ή τα συστήματα ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη (40 %).

Άλλα κύρια συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Περισσότεροι από τους μισούς νέους Ευρωπαίους θεωρούν ότι η εκπαίδευση και οι δεξιότητες θα πρέπει να αποτελέσουν κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ακολουθούν η απασχόληση και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η ένταξη των προσφύγων·
  • Οι νέοι είναι πιο δραστήριοι σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Ποσοστό 31 % των απαντησάντων δήλωσαν ότι, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, είχαν συμμετάσχει σε οργανωμένες εθελοντικές δραστηριότητες·
  • Περισσότεροι από τους μισούς συμμετείχαν σε οργανώσεις, όπως αθλητικές λέσχες, σύλλογοι νεολαίας ή τοπικές ΜΚΟ·
  • Συγκεκριμένα, το 64 % των απαντησάντων δήλωσαν ότι, τα τελευταία 3 χρόνια, ψήφισαν σε πολιτικές εκλογές.


comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή